Hétfőn rajtol a judo Világbajnokság

Augusztus 24. és 30. között rendezik meg az idei judo világbajnokságot, az olimpiai kvalifikációs sorozat legfontosabb versenyét. Az asztanai vb-n hatalmas mezőny vesz részt, százhuszonkilenc ország több mint nyolcszáz versenyzője lép tatamira! 
[caption id="attachment_7950" align="aligncenter" width="504"]jooabigel MTI Fotó: Kovács Tamás[/caption]

Az eddigi rekordot a 2011-es párizsi vb tartja, amelyen még minden ország két-két judóst indíthatott súlycsoportonként, akkor százharminchat ország kilencszáznegyvenkilenc sportolója szerepelt…


A magyar színeket tizenhat judós képviseli, többen közülük éremeséllyel indulnak harcba. A résztvevőink közül négy sportolónkat (a világelső Tóth Krisztiánt, Bor Barnát, aki ötödik, a hetedik helyen álló Csernoviczki Évát, és a nyolcadik Ungvári Miklóst) jegyzik a legjobb nyolc között a világranglistán, számukra kedvezőbb lehet majd a sorsolás, de a Top 20-ban van Karakas Hedvig (10.), Joó Abigél (12.) és Krizsán Szabolcs (17.) is.


Hat indulónk (Ungvári Miklós, Mészáros Anett, Bor Barna, Csernoviczki Éva, Karakas Hedvig és Tóth Krisztián) állhatott már felnőtt világbajnoki dobogón, közülük Mészáros Anett, Bor Barna és Tóth Krisztián vívhatott már világbajnoki döntőt. Mint ismeretes, Magyarország eddig két felnőtt világbajnoki címet tudott szerezni, 1993-ban Kovács Antal, 2005-ben pedig Braun Ákos állhatott fel a dobogó legfelső fokára.


A magyar judósok a legutóbbi világbajnokságon, tavaly Cseljabinszkban egy érmet tudtak szerezni, Tóth Krisztián lett ezüstérmes. Egy évvel korábban, Brazíliában ugyancsak ő érte el a mieink legjobb eredményét, egy ötödik helyezést. A Riót megelőző öt világbajnokságon viszont remekül szerepeltek judósaink, az összes magyar világbajnoki érem felét ebben az időszakban szerezték! 2005-ben Kairóban Braun Ákos világbajnok lett, Ungvári Miklós pedig bronzérmet nyert.


A 2007-es olimpiai kvalifikációs vb-n, Rio de Janeiróban Ungvári Miklós, Hadfi Dániel, Baczkó Bernadett és Mészáros Anett egyaránt bronzérmet szerzett. 2009-ben Rotterdamban Mészáros Anett a dobogó második, Ungvári Miklós és Karakas Hedvig pedig a harmadik fokára állhatott, 2010-ben Tokióban Mészáros Anett lett újra ezüstérmes, három éve Párizsban pedig Csernoviczki Éva és Mészáros Anett nyert bronzérmet.


A magyar válogatott a bakui Európa Játékokon, az idei Európa-bajnokságon két érmet nyert, Karakas Hedvig második, Csernoviczki Éva pedig harmadik lett.
[caption id="attachment_7949" align="aligncenter" width="560"]vbnaptar forrás: judoinfo.hu[/caption]

A szakmai elvárás ezúttal egy kicsit magasabb, mint egy éve, Cseljabinszkban volt, két érem és egy pontszerző helyezés megszerzését tűzték a csapat elé – tudtuk meg Nagy András szakágvezetőtől. A magyar csapat a négy órás időeltolódás és az elnyújtott program költségei miatt több részletben utazik Asztanába, az első csoport már szerdán útra kelt.


A versenyzőkön és edzőiken kívül a csapattal tart dr. Hidas Péter, a válogatott keretorvosa és Tóth István masszőr is. Ami nagy öröm a mieink számára: tizenkét év után újra lesz magyar bíró a világbajnoki tatamin, Havasiné Fridrich Annamária személyben!


/forrás: judoinfo.hu/