Új Shootboxing világbajnok Japánban!

suzuki_hiroaki-vs-christian_baya-01

A shootboxing nemcsak egy küzdősport, de egyben egy japán szervezet neve is, melyet az egykori kickboxer Caesar Takeshi alapított 1985-ben. A shoot boxing egy hibrid stílus, melyben majdnem minden technika engedélyezett: vannak benne ütések, rúgások, térd, könyök, dobások és állva kivitelezett submissionok (kopogtatások). A shootboxing versenyeket a szamuráj szellem legnagyobb tiszteletben tartásával bonyolítják a Japán fővárosban, ami azt jelenti, hogy szigorúan tiltják és büntetik az ellenfél támadását, miután az a földre esett.


Az évek során a Shootboxing gálákon olyan nevek tűntek fel, mint az egykori UFC bajnok Jens Pulver, az egykori PRIDE, majd a DREAM gálákon is feltűnő Hayato Sakurai, de Andy Souwer, Buakaw vagy Albert Kraus is tiszteletét tette már a Shootboxing ring kötelei között. Következzen Juhász Sandy beszámolója legutóbbi gálájukról, a ’SHOOT BOXING 30th ANNIVERSARY CAESAR TIME!’ elnevezésű versenyről!


A japán Suzuki Hiroaki (30) vitte haza az idei SHOOT Boxing szuperkönnyűsúlyú világbajnoki címét, miután megnyerte a ’SHOOT BOXING 30th ANNIVERSARY CAESAR TIME!’ elnevezésű verseny 4 fősre kiírt címmérkőzésének nagydöntőjét. A 167cm magas és 65kg súlyú harcos az első körben a lengyel Rafał Dudeket (31) utasította maga mögé 3-0-ra egy három menetes meccs után, majd a döntőben szintén 3-0-ra nyert a Mike’s Gym holland versenyzője, Christian Baya (24) ellen.


Suzuki a versenykiírás szerint az első körben eredetileg a holland King of Kings -65kg bajnokával, Massaro Glunderrel (21) kellett volna megküzdenie, azonban Glunder szerződésében módosításokra volt szükség, aminek elvégzésére már nem állt rendelkezésre elegendő idő, így az ő helyébe csapattársa, Baya lépett a ringbe, akinek több mint 5kg-ot kellett leadnia néhány nap alatt, mivel egyébként a 70kg-os kategóriában szokott küzdeni.


A lengyel Rafał Dudek szintén helyettesítőként ugrott be az utolsó pillanatban, ugyanis a holland Zakaria Zouggari (21) öt nappal a verseny előtt motorbalesetet szenvedett, ami miatt orvosai nem engedélyezték a küzdelmet az ifjú bunyósnak.


[gallery link="file" ids="8031,8030,8029,8027,8026,8025"]

A viadal napján rengetegen érkeztek a tokiói Ota Sportcsarnokba. A fennállásának 30. évfordulóját ünneplő japán SHOOT Boxing Szövetség rendezésében bonyolított nagyszabású esemény bemutató küzdelmét Andy Souwer (32) vívta a szövetség alapítójával és vezető elnökével, Caesar Takeshivel (60), aki visszavonulása óta, 24 év elteltével lépett újra ringbe!


A holland Souwer – aki egyébként a kétévente megrendezésre kerülő SHOOT Boxing világbajnokság 4-szeres bajnoka is egyben – számos más felkérését utasított vissza azért, hogy részt vehessen a rendkívüli eseményen. Souwer jelenlétével minden kétséget kizárva fokozta a torna amúgy is magasan szárnyaló hangulatát, hiszen bevonulásától kezdve óriási tapsviharban részesítette a nagyközönség.


Juhász Sandy