Pillanatképek - Pat Miletich

Ezúttal 'Pillanatképek' rovatunk alanya nem más, mint Pat Miletich!

Pat Miletich


Az iowai születésű, horvát felmenőkkel rendelkező Pat Miletich (becenevén 'A horvát szenzáció) nem csak, hogy generációjának egyik legnagyobb befolyású versenyzőjévé vált, de az MMA történelmének egyik legsikeresebb edzőjévé is.


A fekete öves karatés, 3 danos bjj-s Miletich minden értelemben megjárta a hadak útját. Az összesen 38 profi MMA meccsén olyan nevekkel szállt harcba, mint a legendás Dan Severn, Jorge Luis "Macaco" Patino, a mára a Nova União csapat sztáredzőjévé vált André Pederneiras (itt edz José Aldo, Renan Barao is többek között), az MMA úttörőinek számító Shonie Carter, Carlos Newton, Matt Lindland vagy Renzo Gracie.


Az úttörő Pat Miletich már akkor is több stílusban edzett, mikor a legtöbben még szinte azt sem tudták mi az az MMA - karatéban, bjj-ben, muay thai-ban, bokszban csiszolta magát. Legszebb eredménye kétségtelenül, hogy ő volt az első, aki a UFC váltósúlyú övét megszerezte, melyet négyszer meg is védett, mielőtt a már említett Carlos Newton ellen elvesztette volna.


Csapata a Miletich Fighting Systems évekig uralta az MMA világát, olyan bajnokokat adva a sportnak, mint Jens Pulver, Matt Hughes, Tim Sylvia vagy Robbie Lawler. A bajnokokon kívül természetesen számtalan sikeres sportoló került még ki Miletich kezei közül, a teremből, melynek keménységéről máig legendák keringenek.


Miletich már 40 is elmúlt, mire visszavonult, pályáját pedig egy szép, második menetes kiütéssel zárta, amit az IFL 11-en sikerült véghez vinnie. Miletich a sporttól történő visszavonulása után is aktív maradt, főleg a bjj terén, de mellette edzősködött is, helyi, állami rendőri szerveket, katonákat oktatott és sikeres szakkommentátorrá nőtte ki magát, aki a mai napig elég sok gálán gazdagítja az élő közvetítéseket meglátásaival.


https://www.youtube.com/watch?v=rFbsOcoV9tg?feature=oembed&wmode=opaque&rel=0&showinfo=0&modestbranding=0