UFC 200 - A lehetőségek éjszakája

Bár az UFC csak júliusban hat gálával készül, az UFC 200 még így is különleges estének ígérkezik!

UFC 200 DC vs Jones promo poster lead


Nyakunkon a nyár, azonban ez szemmel láthatóan sem a kisebb, sem a nagyobb küzdősportban „utazó” szervezeteket nem gátolja meg abban, hogy nyakra-főre gálákkal árasszák el rajongóikat. A UFC, a Bellator, a GLORY, az M1, a Topking mind készülnek valamivel, de nincs már messze a Harcosok Klubja soron következő etapja sem, a Harcosok Klubja 23. Nem is folytatjuk a felsorolást. Valószínűleg egyszerűbb volna azon szervezeteket számba venni, akik nem terveznek valamit a nyárra. Nézzük tehát az UFC 200-at!


A 200. show az UFC történetében több szempontból is rendhagyó. Azon túl, hogy az adott helyszínen a szervezet még soha nem tartott gálát, ez lesz a második alkalom, hogy zsinórban három nap láthatnak az MMA rajongói gálákat a többségi tulajdonrészét épp áruló UFC rendezésében. Lássuk a rajongók számára érdekesebb aspektusokat!


Ami közös, hogy az UFC mindhárom gálára elképesztően erős felhozatallal készül. A július 7-ei – a 200-as gálát két nappal megelőző - estén ketrecbe lép a legendás Rafael Cordeiro edző kezei alatt átalakult Rafael Dos Anjos. Ellenfele az egykori Bellator bajnokként átigazolt Eddie Alvarez lesz. Július 8-án a lengyelek szalmasúlyú üdvöskéje, az eddig mindenkit leromboló bajnok, Joanna Jędrzejczyk lesz látható. Nem mellesleg ugyanezen az estén a közönség kedvencnek számító Ross Pearson is csatába indul a frissen leigazolt Bellator bajnok, Will Brooks ellen!



A "bestia" visszatér

Vegyük egy kicsit közelebbről is szemügyre az UFC 200 gáláját! Röviden: az elejétől a végéig tűzijátéknak ígérkezik az egész. Diego Sanchez, Cain Velasquez, José Aldo, Frankie Edgar, hogy csak pár nevet ragadjunk ki, mielőtt az igazán nagy hírverést keltő nevekre térnénk. A WWE-től külön engedélyt kapott, így most egy meccs erejéig biztosan visszatér Brock Lesnar, aki sportolóként magát egy interjúban szerényen úgy határozta meg, mint „egy az egymillióból”. Sportolói adottságai, a nézettségi számok, bizonyos eredményei bár valóban egyedi képletet mutattak eddigi pályáján, azonban kétséges, hogy egy majd öt éves kihagyás után mit fog tudni produkálni, ráadásul egy olyan veterán ellen, mint a hatalmasakat ütő Mark Hunt, aki a nehézsúly egyik vitathatatlanul legjobb harcosa.



Öv-közelben

Frankie Edgar tán az a harcos, aki a legrégebb óta üldözi súlykategóriájának övét, azonban a címmeccsek mindig elkerülték – rengeteg ígéretet kapott az UFC vezetősége felől, de aztán mindig „máshogy alakultak” a dolgok. A korábban nagyjából 10 évig veretlen José Aldo visszavágója mellett hiába érveltek sokan 13 másodperces, Conor McGregor elleni veresége után. Belelépett vagy sem, a 13 másodperc, az UFC-ellenes megszólalásai elégnek bizonyultak ahhoz, hogy ne kapjon egy azonnali lehetőséget. Ráadásul közben a McGregor vs Diaz meccsből - ahogy az várható is volt - hatalmas pénzeket kaszálhatott a cég. Aki most nyer, annak garantált a pehelysúlyú címmeccs, így mindkettejük számára rendkívül fontos lesz ez a meccs.


A korábbi nehézsúlyú bajnok Cain Velasquez 2011-es veresége után megállíthatatlannak tűnt. Két első menetes TKO győzelem mellett az őt korábban legyőző Junior Dos Santos-t két alkalommal is körbepofozta a ketrecben. Mígnem jött a mexikói gála és Fabricio Werdum. A többit már ismerjük. Kérdés, hogy Travis Browne ellen milyen formában láthatjuk majd. Egy biztos, a számtalan sérülés, műtét után természetesen most ismét a csúcsra tör, bizonyítani akarván, hogy ő a legjobb a világon.



Szappanopera felnőtteknek

Daniel Cormier és Jon Jones sztorija igazi, szinte filmsorozatba illő, valós érzelmekkel és marketingfogásokkal teli felnőtt-dráma. Minden van benne -  drogok, bukás, sajtókonferencián való összeverekedés, életveszélyes fenyegetések, egymásnak üzengetés, karambol, letartóztatás. Miután Jones magánélete egy vonathoz hasonlatosan kisiklott, az UFC megfosztotta övétől, melyet a korábban olimpiai bronzérmes birkózó, Strikeforce nehézsúlyú torna-győztes Cormier kaparintott meg.


Cormier azóta egy nagyon kemény, mindkét félből sokat kivevő csatában, de sikeresen megvédte még 2015 októberében övét a svéd reménység, Alexander Gustafsson ellen. Ezúttal mindenkinek be akarja bizonyítani, hogy első találkozójuk óta túllépett az egykori bajnokon, mind képességek, mind mentális értelemben.



A további felhozatal

A harmatsúlyú övet nemrégiben elnyerő Miesha Tate ezen az estén próbálja majd először megvédeni a csillogó fémet kihívójától, Amanda Nunestől. Ketrecbe lép T.J. Dillashaw is, akit legutóbbi meccsén hajszállal győzött le a visszatérő korábbi bajnok, a hamvaiból feltámadó Dominick Cruz. Ott lesz még Johny Hendrick is, a korábbi váltósúlyú bajnok, aki manapság nem igazán látszik magára találni az erősen átrendeződött vizeken.


A felsoroltakon túl Cat Zingano, Jim Miller, Takanori Gomi, Joe Lauzon, Sage Northcutt, Kelvin Gastelum nevei mind-mind garancia arra, hogy az UFC 200 egy akciódús, valószínűleg rekordokat döntő gála lesz. Csak akkor lehetett volna még rátenni egy lapáttal, ha sikerült volna a McGregor – Diaz visszavágót is leszervezni. Ez ugyan nem jött össze, de a sport rajongóinak egyáltalán nincs miért panaszkodnia. Az UFC 200-on, ill. a felsorolt gálákon egészen biztos, hogy mindenki megtalálja, amit keres vagy vár!


https://www.youtube.com/watch?v=BKbM5v_ovmo