Birkózó VB Budapest - 1 arany és 2 bronzérem

A budapesti BOK Csarnokban lezajlott a nem olimpiai súlycsoportok birkózó Világbajnoksága, ahol versenyzőink 1 arany- és 2 bronzéremmel zártak.

[caption id="attachment_15564" align="aligncenter" width="504"] Fotó: Martin Gábor[/caption]

Fantasztikusan sikerült a hazai rendezésű első nem olimpiai súlycsoportos világbajnokság szombati versenynapja, hiszen a kötöttfogású 71 kilogrammos Korpási Bálint világbajnoki címet szerzett!! Maci a BOK csarnokban a kirgizt 4-1-re, a szerbet 2-0-ra, a lengyelt 11-0-ra, majd a románt 8-0-ra verte meg a világbajnoki döntőbe vezető úton.


Az esti fináléban a másik ágon három Európa-bajnokot is legyőző moldovai Daniel Cataraga volt Korpási ellenfele, aki igencsak fárasztó taktikát választott, de Maci állta a sarat, 2-1-re győzött, így két év után újabb világbajnoki címet szerzett Magyarországnak!


A női 55 kilogrammos Galambos Ramóna révén is érdekeltek voltunk a bronz- és döntő mérkőzéseken. Eb-bronzérmesünk remekül kezdett délelőtt, hiszen bolgár ellenfelét négy perc birkózás után tusolta be, majd technikai tussal kikapott a japánok tehetségétől, a vigaszágon azonban ismét remekelni tudott, amerikai ellenfele ellen megfordította a mérkőzést, 7-4-re győzött. A dobogó harmadik fokáért az Ázsia-bajnoki ezüstérmes, négyszeres bronzérmes kazah Abdildina következett, Ramóna azonban nem tudott újabb bravúrt elérni, 8-0-s hátránynál betusolták, az előkelő ötödik helyen zárta a vébét.


A nap harmadik magyar résztvevője, a szabadfogású 61 kilós Molnár József 8-2-re kikapott a japán elleni nyolcaddöntőben, ezzel búcsúzott is a világbajnokságtól.



A vasárnapi, második versenynapra is jutott izgalom bőven

A női 60 kilogrammos Barka Emese és a kötöttfogású 80 kilogrammos Szabó László is a dobogó harmadik fokára állhatott fel tegnap.




[caption id="attachment_15565" align="aligncenter" width="504"] Fotó: Martin Gábor[/caption]

Emese a mai nap folyamán azerit győzött le a nyolc közé jutásért, majd a későbbi világbajnoktól szenvedett pontozásos vereséget. A vigaszágon technikai tussal győzte le a svédet, majd a bronzmérkőzésen hátrányból fordított és nyert a japán ellen.


Szabó László is kitűnően birkózott ma, görög, kínai és lengyel ellenfeleit sorra verte meg az elődöntőig, ahol szinte végig vezetett a török Eb-bronzérmes ellen, az utolsó pillanatban azonban kikapott, így kénytelen volt beérni a bronzmérkőzéssel. Az esti helyosztóra sikerült összeszednie magát, fordítani tudott a kazah ellen, ezzel hazai közönség előtt világbajnoki bronzérmet szerzett súlycsoportjában.


A nap harmadik magyar résztvevője, a szabadfogású 70 kilogrammos Gulyás Zsombor is szépen menetelt, elsőként rögtön legyőzte az idei Eb-bronzérmes ukránt, a folytatásban azonban nagy csatában kikapott a nyolcaddöntőben és a vigaszágon is, így számára a délelőtti program folyamán véget ért a világbajnokság.


/A birkozoszov.hu cikke módosítva/