Díjazták a judo hazai kiválóságait

A Magyar Judo Szövetség az idei esztendőben is megválasztotta az év legjobb judósait, edzőit, s bíróját. Négy kategóriában is megismétlődött a tavalyi eredmény. Vegyük sorra a győzteseket!


A felnőtt féri kategóriában Ungvári Miklós diadalmaskodott, aki London után Rio de Janeiróban is a magyar csapat legjobbja lett, s nem sok hiányzott második olimpiai érméhez.


Csernoviczki Éva lett a legjobb felnőtt női judós, aki az Eb-ezüstje mellett két Grand Slam-tornán is a dobogóra állhatott, Párizsban bronz-, Bakuban ezüstérmet szerzett. A riói olimpián egy sajnálatos sérülés miatt nem tudott előrébb végezni a pontszerző hetedik helynél.


A legjobb felnőtt edzőnek, Ungvári Miklós mesterét, a Ceglédi VSE vezetőedzőjét, Bíró Tamást  választotta a szövetség.


A legjobb U23-as férfi judós Nagysolymosi Sándor tanítványa, Szabó Csaba lett. A Kecskeméti Judo Club versenyzője két Európa-kupa-bronzérme után Tel-Avivban tette fel az i-re a pontot, ezüstérmet szerzett az U23-as kontinensviadalon.


Gercsák Szabina az U23-as Eb után az MJSZ „versenyében” is megvédte bajnoki címét. A mindössze húsz esztendős judós a korosztályos versenyek mellett a felnőttek között is több alkalommal letette névjegyét. Legemlékezetesebbre a kazanyi Európa-bajnokság sikerült, ahonnan bronzéremmel térhetett haza.



A Hell-Miskolci Judo Club idén is elhozta az év utánpótlás edzője díjat, amelyet 2015 után 2016-ban is Flórusz Jánosnak ítélt oda a Magyar Judo Szövetség.


A legjobb junior férfi judósunk az újpesti Monori Dániel  lett, aki junior magyar bajnoki címe mellett Lignanóban, Kaunasban és Varsóban is felállhatott a nemzetközi dobogóra.


A junior női mezőnyben a tavalyi évhez hasonlóan, ezúttal is Pupp Réka győzött. Az Atomerőmű SE versenyzője a junior Eb-n bronz-, az U23-as Eb-n ezüstérmet szerzett, sőt már a felnőttek között is megcsillogtatta tudását: a kazanyi Európa-bajnokságon és a budapesti Grand Prix-n is az előkelő ötödik helyen végzett.


Az ifjúsági korcsoport férfi győztese nem lehetett kérdés, Sipőcz Richárd nem csak a hazai, de a nemzetközi mezőnyből is kiemelkedik. A Győri AC judósa három Európa-kupa-győzelme mellett, korosztálya Európa-bajnokságán sem talált legyőzőre.


Az ifjúsági női mezőny Maróti Alexandra győzelmét hozta, aki szintén remek évet tudhat maga mögött. A négy Világkupa-érem (egy arany, két ezüst, egy bronz), s az ifjúsági Eb-n szerzett ezüstérem önmagáért beszél.



 Az év legjobb bírója, a legmagasabban jegyzett bírónőnk, Havasiné Fridrich Annamária lett, akinek köszönhetően tizenhat év után újra volt magyar bíró az olimpián.



A 2016-os év győztesei



Az év felnőtt férfi versenyzője:
Ungvári Miklós (Ceglédi VSE)
Az év felnőtt női versenyzője: Csernoviczki Éva (Ippon Judo Tatabánya SE)
Az év felnőtt edzője: Bíró Tamás (Ceglédi VSE)
Az év U23-as férfi versenyzője: Szabó Csaba (Kecskeméti JC)
Az év U23-as női versenyzője: Gercsák Szabina (Hell Miskolci JC)
Az év utánpótlás edzője: Flórusz János (Hell-Miskolci JC)
Az év junior férfi versenyzője: Monori Dániel (UTE)
Az év junior női versenyzője: Pupp Réka (Atomerőmű SE)
Az év ifjúsági férfi versenyzője: Sipőcz Richárd (Győri AC)
Az év ifjúsági női versenyzője: Maróti Alexandra (UTE)
Az év bírója: Havasiné Fridrich Annamária (Samurai JC; nemzetközi A-licences bíró)


/forrás: judoinfo.hu/