Firas Zahabi - Birkózás és bjj

Az alábbi videóban korábbi interjú-alanyunk, Firas Zahabi, a Tristar terem vezetője, Rory MacDonald és GSP edzője arról beszél, miért jó, miért fontos a birkózást beemelni a bjj edzéseidbe, miért jó együtt edzeni a kettőt.

Firas Zahabi


Zahabi szerint elég egyértelmű: azon túl, hogy a birkózás a fizikai erőnléted is javítja, az önvédelmi képességeidet is megsokszorozza. A kettőt kombinálva hatékonyabb lehetsz mind az utcán, mind a ketrecben. Náluk, a Tristarban birkózás közben a fojtások, kopogtatások (subok) engedélyezettek. Ő maga is, néha a levitel ellen pl. sprawl-val védekezik, máskor meg d'arce, guillotine után keresgél.


Persze a dolog itt még nem áll meg, hiszen Zahabi birkózó támadásokat bjj ellentámadásokkal kontráz, néha meg fordítva. De természetesen tanítványait is ebbe az irányba viszi. Firas Zahabi single leg takedown (azaz az egy lábas levitel) elleni egyik kedvence kontrája, hogy ledobja magát és leglockkal próbálkozik. Ezzel kapcsolatban a videón azt magyarázza, hogy ha mindig bjj guardból kezdett volna, soha sem tanulja meg ezeket a kontrákat.


Sokan tán még mindig azt hiszik, hogy egy birkózó ellen elég a guillotine, pedig elég nehéz időzíteni, hogy egy komoly double leg takedown (azaz két lábas levitel) ellentámadást úgy időzíts, hogy elkapd ellenfeled guillotine-val. Nem lehetetlen, de egyáltalán nem könnyű és sok időt, gyakorlást igényel.


Zahabi elmondása szerint sokszor látta, hogy valaki grappling háttérrel MMA-ba fog, de a leviteleknél egy másodperccel le van maradva, mert nem gyakorolta elégszer, hogy levigyék. Zahabi szerint pontosan az lenne a lényeg, hogy ilyenkor az illető azonnal valami subbal, támadással próbálkozzon. A Tristar "mottója" egyébként ezen a téren a "Sweep, Submit or Stand up" - azaz, átfordít, subol vagy feláll. Ez különösen hasznos mentalitás az MMA-ban!


Pontosan a leírtak, ill. Firas Zahabi szemléletmódja miatt a Tristarban a bjj és birkózás órák egyben vannak tartva, nincs szétválasztva a kettő. Meglátása szerint sok bjj mester azért nem tanít leviteleket és egyebeket, mert nem értenek vagy nem értenek eléggé a birkózáshoz és a technikákhoz. A kettő együtt pedig csak javíthat az "összjátékon", kondíciódon és esélyeiden - mind a ketrecben, mind az utcán, önvédelmi szituációkban.


Nézzük a videót!


https://youtu.be/gWIxxhjC6V0