Legendás meccsek: Wladimir Klitschko vs Samuel Peter

Legendás mérkőzéseket felelevenítő rovatunkban ezúttal egy igazi nehézsúlyú bokszmeccsről emlékezünk meg 2005-ből.


Visszamegyünk tehát egészen 2005-ig. Az előtte verhetetlennek hit „kisebbik” Klitschko túl van két fájó vereségen. Corrie Sanders, majd valamivel több, mint egy évvel később Lamon Brewster is legyőzte az ukrán óriást. Akinek ekkortájt többen is a visszavonulást javasolták.


Wladimir azonban összekapta magát, lecserélte az edzői stábját és ekkor már megkezdődtek az ausztriai edzőtáborozások, és karrierjének újjáépítése.


Két megnyert mérkőzés után ismét egy nehéz feladat várt rá, Samuel Peter személyében, aki addig veretlen volt, és 22 KO győzelme mellett csak két mérkőzést bízott a pontozókra. Sokan féltették a még régi formáját 100%-ig vissza nem nyerő ukránt a nigériaitól, aki egyenesen zombinak nevezte Klitschko-t. Végül a mérkőzésre szeptember 24-én került sor, Atlantic City-ben. A csarnok nagy részét az ukrán szurkolók töltötték meg.



12 menet háború következett az első menetet jelző gong után

Klitschko uralni akarta az összecsapást az első kezdetektől fogva, de a nigériai, mint egy betonoszlop, úgy állta az ütéseket. Utólag Wladimir is elismerte, hogy ezen még maga is meglepődött. Megszámlálhatatlan bombát helyezett el Peter arcán, az ötödik menetben mégis ő került padlóra. Bár a felvételek alapján egy tarkóra mért csapott terítette le. Az ukrán hamar felpattant. Majd még szintén ebben a menetben újra térdre kényszerült. Többen azt hitték, hogy Peter már a győzelem kapujában áll. Az ukrán azonban kihúzta a menet végig, majd össze is szedte magát. Innentől a 10-ik menetig újra folytatódott a kölcsönös adok-kapok.


A 10. menet ismét mélypont volt az ukrán számára. Egy jobb kezes csapottól újra nehéz pillanatokat élt át a ringben. Ez már egy közvetlen ütés volt, de Wladimir „kihordta”. A szünetben sikerült valamennyire erőre kapnia.


A 12. menet hozta meg az igazi drámát. A szünetben még csak megjósolni sem lehetett volna, hogy ki vezet a pontozóknál, és hogy egyáltalán végig megy-e ez a csata. Klitschko azonban olyat tett, amit előtte ezen az estén még sosem. Egy balhoroggal megingatta a nigériait, aki azonban talpon marad, de látszott rajta, hogy benne van az ütés.


Végig ment a 12 menet, amit után Wladimir Klitschko keze lendült a magasba. Az igazi nyertesek azonban a nézők voltak. Fantasztikus 12 menetet láthattunk.


https://youtu.be/r0u4y6QjZ9Q

A két fél 5 évvel később Frankfurtban újra találkozott, ekkor Klitschko már nem bízta a bírókra a dolgot, kiütötte Peter-t. És veretlen maradt egészen a Tyson Fury elleni összecsapásig. De az már egy másik legendás mérkőzés.