Muay Thai az Olimpián?

A napokban hatalmas, példátlan dolog történt, ugyanis a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (IOC) átmenetileg olimpiai sportágként ismerte el a Muay Thai-t! Nézzük a részleteket!

[caption id="attachment_15517" align="aligncenter" width="504"]muay thai az olimpián lead /Athit Perawongmetha, Reuters/[/caption]

Az IOC igazgatói tanácsának döntése értelmében kedden kiadták az átmeneti elismerésről szóló határozatot, mely 25000 dolláros évi támogatást jelent, valamint egy olyan lehetőséget, hogy kérni lehessen a sport felvételét a jövőbeli Olimpiák programjába.


A teljes értékű felvételről az IOC döntéshozói az elkövetkező három évben döntenek, miközben bármely igazgatói tanács tag szavazhat a sport teljes körű elismerését illetően, majd akár kampányba is foghatnak az Olimpiák programjába való felvétel érdekében.


A komoly történelemmel bíró sportot jelenleg az IOC adatai szerint nagyjából 400000 sportoló űzi, 135 nemzeti szövetségben. Az olimpiai sportággá válás akár hét évig is tarthat, de az Olimpiát rendező országok számára megengedett, hogy általuk választott sportágakat is bemutassanak amolyan egyszeri alkalomként. A következő, 2020-as Olimpián például Tokió úgy döntött, hogy általuk választott és bemutatni tervezett hat sportág között lesz szörf, sport mászás és karate is.


Az IFMA a hírekre reagálva úgy fogalmazott, hogy a Muay Thai egy több, mint ezer éves múlttal rendelkező sport, de a december hatodikai döntés a következő 1000 évre is hatással lesz.


Az elismerésért az IFMA már régóta lobbizott - legutóbb 2012-ben adtak át egy levelet az IOC egy képviselőjének, melyben a Nemzetközi Világjátékok (IWGA) közé történő felvételt is kérték. Az IWGA 2013-ban elismerte a Muay Thai-t, 2014-ben pedig már érmeket is lehetett szerezni a Világjátékokon.


Már ez is nagy dolog volt, de aztán 2015-ben a FISU, a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség is elismerte és felvette a muay thai-t palettájára, idén, 2016-ban pedig elérkeztünk az újabb és tán legfontosabb mérföldkőhöz.


/forrás: RT.com, ifmamuaythai.org/