IFMA VB előtt - Interjú Bányász Adriánnal

A 2017-es IFMA VB előtt kerestük meg Bányász Adrián szövetségi kapitányt, akit a Világbajnokság előtti közös edzőtáborozásról, tapasztalatokról, kilátásokról és a versennyel kapcsolatos várakozásairól is kérdeztünk!

IFMA VB lead


ellenfelem.hu: - A válogatott keret IV. hétvégi edzőtáborát tudjátok immár magatok mögött. Milyen tapasztalatokat gyűjtöttetek az előző három tábor során, amit ezúttal be tudtatok építeni, legyen szó szervezésről vagy edzésről?


Bányász Adrián: - Folyamatosan kísérletezünk versenyzőkkel. Megnézünk új embereket és e mellett megvannak az állandó résztvevők. Az edzések lényege,hogy együtt tudjanak gyakorolni azok a versenyzők, akik máskor legfeljebb versenyeken találkoznak. A műhely munkák a legfontosabbak és mi nem azért vagyunk, hogy megváltoztassuk az otthon tanultakat, hanem, hogy kiegészítsük és a közös gyakorlás mellett tanuljanak, amit be tudnak építeni otthon az edzésbe. Komoly és minőségi munka folyik nagyon jó hangulatban.


e: - Mi változott, mire került esetleg nagyobb hangsúly a mostani felkészülésetek során?


BA: - Annyi változtatás történt, hogy amíg az első táborban az indulás miatt még edzői delegálással kezdtük el a munkát Szabó Lászlóval, most már mi hívjuk be azokat az embereket, akikről úgy gondoljuk felnőttek a feladathoz! A táborok lebonyolításában és a szakmai munkában nem lett változtatva! Különböző szituációs gyakorlatok, kesztyűzések jellemzik az edzéseket és nagy hangsúly van helyezve az itthon kissé elhanyagolt clinchelésre!


e: - A válogatott tagjai az ország minden részéről, a legkülönbözőbb klubokból érkeznek. Milyenek a tapasztalataid, mennyire partnereid az egyes klubok, vezető edzők szövetségi kapitányi, edzői mivoltodban?


BA: - Azt érzem, hogy az edzők elfogadtak. Lehet voltak az elején, akik szkeptikusak voltak, de nagy örömömre minden tábor után kapom vissza a pozitív jelzéseket. Itt a srácok döntenek, és ha otthon azt mondják hasznos volt és vissza akarok menni, akkor onnantól az edzőjük is partner. Sok trénerrel személyesen is jó kapcsolatot ápolok.


IFMA VB 2017 csapat


e: - Hogy látod, az IOC által kiosztott, ún. provizionális elismerés - mellyel a sport megindult a teljes jogú olimpiai sportágként történő elismerés útján - nagyobb nyomást helyez sportolóinkra?


BA: - Ebből ők még semmit nem érzékelnek. Mi vezetők vagyunk lelkesek, és bizakodva tekintünk a jövőbe, de mivel a támogatásunk nem túl rózsás, így sajnos le vagyunk maradva sok országtól nemzetközi szinten.


e: - Szövetségi kapitányként mik a várakozásaid az idei IFMA VB kapcsán?


BA: - Ugye mi már itt vagyunk kint, Minszkben és most kaptuk meg a sorsolást is. Bátran elmondhatom, hogy kivételesen nagy létszámú világverseny ez, hiszen 76 ország van jelen. Itt van mindenki, aki számít. Ez az oroszlán barlangja. Jósolni nem szeretek, babonából, de meg van, titkon mit remélek. Nem lesz könnyű, de a versenyzők nagyon motiváltak. Szükség is lesz rá, mert a nagy létszám miatt a legkisebb tábla is 16-os.


e: - A tavalyi, svédországi IFMA VB kapcsán Gilányi Attiláért és Herceg Alexért izgulhattunk. Kiknek szurkolhatunk az idei versenyen?


BA: - A győri Schweger Tímea -57 kg-ban indul, és svéd lánnyal kezd. Fábián Melinda Budapestről Ukrán ellenfelet kapott -63,5 kg-ban. A miskolci Spéth Norbert egy jó képességű litván sráccal kezd -67 kg-ban, míg a -81 kg-osok között a tatabányai Busai Gergely egy mexikói sráccal fog küzdeni.


Köszönjük, hogy időt szakítottál ránk! Szorítunk az egész csapatnak!


/A képek forrása: Bányász Adrián Facebook oldala/