Megalakult Magyar MMA Országos Sportági Szövetség

Újabb mérföldkő a hazai kevert harcművészet életében, idén március 25-én megalakult ugyanis a Magyar MMA Országos Sportági Szövetség!


A Szövetség megalakulásáról Marián György az HMMAF és a MMA Prémium Liga elnöke tájékoztatta portálunkat:


"2017. március 25-én megalakult a Magyar MMA Országos Sportági Szövetség! Sok év munkája van benne, amióta az MMA Prémium Ligát megalapítottuk, kijelölt célkitűzésünk az volt, hogy az általunk szeretett MMA küzdősport szabályrendszer egyszer elismert versenysporttá alakuljon, és ehhez azok a kiváló sportot szerető szakemberek kellettek, akik végig kitartottak az általunk közösen kijelölt cél mellett.


A Sportági Szövetségben megtalálhatóak volt kiváló sportolók, edzők, mesterek, sportszakembereink, üzletemberek. Közülük mindenkit kiemelhetnék, mert ki-ki a maga területén, szakértelmével hozzájárult a közös sikereinkhez. Voltak, akik azóta elmentek, és voltak olyanok akiket mi küldtünk el, de akik maradtak és hittek a közösségi munka sikerében, azokat közösségé kovácsolta!


Kemény munka után jutottunk el idáig, mert a magyar sportjogban hierarchikusan felépülő sportszövetségi rendszere, komoly kritériumokat állít fel a sportszervezetekkel szemben. 2013-tól, a Magyar MMA Prémium Liga az MMA sportban, amatőr és profi versenyrendszert üzemeltet, ami csak az egyik feltétele a sportági szövetséggé való válásunknak! Négy éves statisztikánk alapján, versenyeinken közel 100 egyesület, több mint 350 sportolója vett részt, ami egy ilyen fiatal sportágnál és a hazai mezőnyt nézve nem rossz arány. Jelenleg egy-egy versenyeinken átlagban 25-30 egyesület küldi el sportolóit a bajnoki megmérettetésekre.


A törvény általi kritériumok tovább gyarapították teendőinket a célunk megvalósítása érdekében. 2012-ben, Svédországban megalakult az UFC által támogatott Nemzetközi MMA Világszervezet az International Mixed Martial Arts Federation ( IMMAF), akivel megalakulásuk követően felvettük a kapcsolatot és 2014-évben teljes körű tagságot nyert szervezetünk, és azóta is tagjai vagyunk. 


A tagságunk azért fontos ebben az estben, mert a hazai sportjogban a hierarchikus szervezeti ranglétrán az előrelépést ez jelenti. És ezzel még nincs vége a megfelelési kényszerünknek, nem csak nekünk, mint hazai sportszervezetnek kell megfelelni, de a nemzetközi sportjog szerint az IMMAF világszervezetnek is, mint például: képesnek kell lennie három kontinensről minimum 40 ország részvételével három éven keresztül világversenyeket szerveznie, ami természetesen megalapozza és kihat a magyarországi sportszervezetünk kizárólagos státuszunkra.


Az IMMAF megkapta a legmagasabb sportszakmai elismerést és teljesítette a SportAccord feltételeit a tagsági felvételéhez!


A sportolóink hazai és nemzetközi sporteredményeinkre nagyon büszkék vagyunk, mi sem bizonyítja jobban az, hogy az IMMAF-nél Magyarország a világranglistán az előkelő 14. helyet foglalja el, ami a sportolóink példaértékű teljesítménye nélkül elképzelhetetlen lenne.

A legsikeresebb amatőr sportolóink közül legelőször említeném Kis Balázst, aki úgymond úttörőként elsőnek került ki a 2015-ben birminghami IMMAF EB-re a hazai mezőnyből, és ezüstéremmel térhetett haza.  Őt követte 2016-ban Las Vegas-ban rendezett Világbajnokságon Nánási Fatime, aki ott bronzérmet szerzett. Teljesítményét a tavalyi és az idei, szófiai Európa-bajnokságon is megismételte,  és Nagy Nórával együtt bronzérmesként térhettek haza.


A kétszeres Európa-bajnok Kovács Alexandra rendkívüli teljesítménye tetőzte örömünket, melynek elismeréseképpen Szövetségünktől elsőként megkapta az „Év Sportolója” címet!


Terveinkben szerepel, hogy  az elkövetkezendő évben Budapest adjon otthont egy magas szintű MMA Európa-bajnokságnak, melynek megvalósításáról  folynak a tárgyalások az IMMAF-nél!


Bízom abban, hogy sportolóink és közösségünk sikerei tovább folytatódnak, hiszen az út amin járunk már többször bizonyította, hogy ez a helyes járható út!"