Négy magyar küzdhet éremért a karate Eb-n

Remekül szerepeltek a magyarok a törökországi Kocaeliben zajló karate Európa-bajnokság első napján, amelyen az egyéni versenyszámok selejtezőit rendezték.

[caption id="attachment_16995" align="aligncenter" width="503"] fotó: Nagy Ákos[/caption]

A tíz csütörtökön érdekelt versenyző közül formagyakorlatban Nagy Botond, küzdelemben pedig Tadissi Martial, Hárspataki Gábor és Molnár Dániel egyaránt éremközelbe jutott: valamennyien a bronzéremért mérkőzhetnek majd az Eb szombati versenynapján. Ennyi éremesélyünk felnőtt Eb-n a sportág történetében csupán egyszer volt (2013-ban Budapesten), ami biztató a karate 2020-as olimpiai debütálása előtt.


A kata (formagyakorlat) versenyszámokban a férfiaknál Nagy Botond simán verte moldáv és holland ellenfelét, a harmadik fordulóban azonban a spanyol világklasszis Quintero megállította. A vigaszágon azonban ismét nyert Nagy Botond, aki ezzel – akárcsak egy éve – a harmadik helyért lép majd tatamira.


Kumitében (küzdelem) a férfiaknál három sportolónk is egészen az elődöntőig menetelt, és szintén a bronzért harcolhat.


A tavalyi vb-ezüstérmes és Eb-harmadik Tadissi Martial a 67 kilósok között három körön át nem talált legyőzőre, szerb, ukrán és görög ellenfeleken keresztül jutott a legjobb négy közé, ahol a hazai színeket képviselő Burak állta útját.

Az U21-es világ- és Európa-bajnok Hárspataki Gábor Kocaeliben bebizonyította, hogy immár teljes értékű tagja a felnőtt élmezőnynek is. A 75 kg-osok mezőnyében horvát, bosnyák, és belga riválisokat vert, a döntőbe kerülésben pedig csak a korábbi világ- és Európa-bajnok olasz Busa tudta megállítani.


Kellemes meglepetésre ugyancsak a finálé küszöbéig jutott a nehézsúlyú Molnár Dániel. A +84 kilós magyar karatés a selejtezők során horvát, bolgár és német ellenfeleket múlt felül. Az elődöntőben azonban a kategória legnagyobb alakja, a ráadásul hazai pályán küzdő, többszörös világ- és Európa-bajnok Erkan várta, aki végeredményben 2-0-ra jobbnak bizonyult.


Pénteken a csapat versenyszámokat rendezték a karate Európa-bajnokságon, küzdelemben a magyar férfi és női csapat is szerencsét próbál.


/A Magyar Karate Szakszövetség sajtóanyaga/