Pillanatképek - Roy Jones Jr.

Roy Jones Jr.


A sokoldalú tehetség, "Horog kapitány" a boksz történelmének máig egyetlen sportolója, aki karrierjét nagyváltósúlyban kezdte, de nehézsúlyban is címet nyert. Roy Jones Jr. a sport történelemkönyvébe akkor írta be magát, amikor - 106 év után először - egykori középsúlyú bajnokként elnyerte a nehézsúlyú övet.


Roy Jones Jr már egész fiatalon óriási tehetségnek bizonyult, egymás után nyerte a rangos amatőr versenyeket, majd egy egészen rendkívüli mérleg begyűjtése után (135 győzelem, 10 vereség) a profik közé lépett, ahol első 19 mérkőzését nem csak, hogy zsinórban megnyerte, de ráadásul KO-val.


Pályája során olyan nevek ellen lépett a szorítóba, mint Bernard Hopkins (akit sérült jobbal is leiskolázott), a rettegett Thulane Malinga (6 menetig húzta Jones ellen), James Toney (bohócot csinált belőle), a három súlycsoportban is világbajnoki címet szerző Vinny Pazienza (hat menetet bírt Jones ellen). Jones három alkalommal védte meg a nagyközépsúlyú címet, mielőtt feljebb lépett volna és az éppen betöltetlen WBC félnehéz övet is elhódította volna.


Több kalandos (Griffin), nagyszerű (Hill), kemény (Telesco) meccs után Roy Jones Jr nem kisebb fába vágta a fejszéjét, mint John Ruiz. Ruiz a WBA nehézsúlyő címet nem mástól, mint az öregedő Evander Holyfieldtől vette még el. A mérleg nyelve 88kg-ot mutatott a mérés éjszakáján, míg Ruiz 103kg-ot nyomott. Jones 12 menetben, egyhangú pontozással vitte az övet, majd visszatért félnehézbe, hogy Antonio Tarver ellen megvédje a Ring és az IBO félnehéz címeit, ami sikerült is neki, sőt, még a WBC és a betöltetlen WBA szuper-félnehéz címeket is elnyerte.



Leszállóág

A baj ekkor kezdődött. Többé nem működtek úgy a dolgok. Sem a sebesség, sem a reflexek nem voltak már egészen olyanok, mint előtte. A Tarver elleni visszavágón a 2. menetben TKO vereséget szenvedett, miután a bíró úgy ítélte meg, nem tudja tovább folytatni. Pár hónappal később Glen Johnson az IBF félnehézsúlyú övéért vívott meccsen a 9. úgy kiütötte, hogy 3 percig feküdt eszméletlenül a padlón.


Pályafutása még így, az ötvenhez közel sem ért véget. A több, mint 60 győzelemmel, 40 kiütéssel, 8 vereséggel tarkított történet még nem zárult le. A csúcson érinthetetlen, nagyszerű ellentámadásairól, megduplázott ütéseiről, szokatlan vezető technikáiról ismert Jones valóban rendkívül gyors volt és hihetetlen reakcióidővel bírt. Igazi gondolkodó bokszoló volt, aki mindig azon törte fejét, hogyan tehetné még hatékonyabbá támadásait. Roy Jones Jr. a tehetség és a küzdelemhez szükséges, ún. fight IQ különleges egyvelege volt. Ez a kombináció pedig majd’ minden meccsre szolgált valami meglepetéssel, újdonsággal.


Nézzük!


https://www.youtube.com/watch?v=SGICCNgjQdM