Díjazták a birkózókat

Méltón a hagyományokhoz, az idén is bensőséges, jó hangulatú összejövetelen zárult az év – bár a naptár még csak december 11-ét mutatta - a birkózó szövetség karácsony előtt rendezett ünnepségén. A Danubius Hotel Aréna nagy éttermében birkózó nemzedékek kiváló képviselői találkoztak, beszélgettek, és nem mellesleg számos díjat, elismerést vehettek át.




[caption id="attachment_8489" align="aligncenter" width="504"]lörinczi Lőrincz Viktor teljesítményét is díjazták az év végén[/caption]

Németh Szilárd, az MBSZ elnöke köszöntőjében röviden vázolta a szövetség idei munkáját, annak eredményeit, majd Bacsa Péter ügyvezető alelnök is köszöntötte az est résztvevőit, vendégeit.


A finom vacsora elfogyasztása előtt hivatalos, ám örömteli percek következtek, hiszen a 2015-ös esztendőben a világversenyeken kiemelkedően szerepelt versenyzők (1-5. helyezettek), továbbá a válogatott és klubedzőik pénzjutalmat vehettek át az évzárón. A felnőttek mellett a korosztályos versenyek legjobbjai szintén – edzőikkel együtt – pénzjutalomban részesültek. Összesen mintegy 25 millió (bruttó) forintot adott át a szövetség vezetése azoknak, akik rászolgáltak erre a teljesítményükkel, munkájukkal. Ez volt az első alkalom a szövetség történetében az ilyen módon megtervezett, és az elnökség által jóvá hagyott jutalmazásra, valamint ugyancsak első ízben történt meg, hogy a jutalmat a karácsonyi ünnepségen vehették át az erre érdemes birkózók és edzők.


A hagyományokhoz híven az idén is sor került a hagyományos elismerések, díjak átadására az ízletes falatokkal való eredményes tusakodást követően. A dicső múltat idézvén rádöbbentünk, hogy bizony már 35 év telt el a sikeres moszkvai olimpia óta. Jólesőn vettük tudomásul, hogy vannak köztünk olyan legendás szakemberek is, akik már legalább fél évszázada szolgálják a magyar birkózás ügyét, és már túljárnak a hetedik ikszen. A szövetség az idei Életmű-díjjal azoknak a neves sportembereknek a teljesítményét ismerte el, akik bár nem szereztek aranyérmet a nagy világversenyen, de többször álltak fel a dobogóra, csak hajszálnyival maradtak el az első helytől, miközben ugyanannyit dolgoztak a sikerért, mint azok a társaik, akiknek megadatott az aranyérem megszerzése.


 Most pedig lássuk a különböző kategóriák díjazottjait.


A Magyar Birkózó Szövetség díjazottjai:


Fél évszázad a magyar birkózásért
Guttmann József
Kovács Sándor
Kruj Iván
Szabados Imre


Életmű-díjasok
Csatári József
Rusznyák József
Klinga László


Az év birkózói
Szabadfogás: Veréb István (Európa-játékok, Baku, 5. helyezett)
Kötöttfogás: Lőrincz Viktor (Világbajnokság, Las Vegas, 5. helyezett)
Női: Barka Emese (Európa-játékok, Baku, 1. helyezett)

Az év edzője
Takács Ferenc


Az év utánpótlás birkózói
Szabadfogás: Nagy Péter (Junior-vb, Salvador da Bahia, 3. helyezett)
Kötöttfogás: Lévai Zoltán (Junior-vb, Salvador da Bahia, 3. helyezett, U 23-as Eb, Walbrzych, 3 helyezett, Junior Eb, Isztambul, 3. helyezett)
Női: Galambos Ramóna (Junior-vb, Salvador da Bahia, 2. helyezett, U 23-as Eb, Walbrzych, 3 helyezett, Junior Eb, Isztambul, 2. helyezett)

Az év utánpótlás edzője
Lévai Zoltán

Az év bírója
Kismóni János

Az év veterán birkózója
Toma Mihály

Évfordulók
15 éve:  Majoros István,  Moszkva Európa- bajnoka
25 éve:  Farkas Péter,  Róma világbajnoka
35 éve:  Kocsis Ferenc, Moszkva olimpiai bajnoka
Növényi Norbert, Moszkva olimpiai bajnoka
40 éve:  Rovnyai János, Ludwigshafen Európa-bajnoka
45 éve:  Varga János,  Edmonton világbajnoka, Berlin Európa-bajnoka

Média-díj
Csoba Péter
Deák Horváth Péter

/forrás: birkozoszov.hu/