Küzdelem másképp - Segíts Velünk Másokon

segits-velunk-masokon

Kántor Tamás neve nem csak az oldalunkon korábban igen sikeres jóga rovat kapcsán lehet ismerős olvasóinknak, hiszen a ’Havanna’ becenévre hallgató Pit Bull Team harcosról jó pár hazai, de akár nemzetközi gálák kapcsán is hallhattatok már.

Azt már talán kevesebben tudjátok, hogy igazi harcművészhez méltóan, ezt a fajta szellemiséget követve Tamás, Lehoczky Péter és egy a közreműködésükkel több, mint egy éve létrejött csoport aktívan szerepet vállalt a rászorulók, családok, gyermekek megsegítésében.


Benne járunk már az Adventben és a Karácsony is egyre közelít, de nem csak ezért aktuális ez a téma. Tamásék egész évben tevékenykednek és portálunk számára sem idegenek az ilyen és ehhez hasonló kezdeményezések, célok, legyen szó ünnepről vagy egyszerű hétköznapról.


Év elején olvashattátok még oldalunkon, hogy a tavalyi évben, a Harcosok Klubja Versenysorozattal karöltve indított jótékonysági árverésünk is sikerrel járt, melynek eredményeként apró hozzájárulást tehettünk a Károlyi István Gyermekközpont lakóinak javára.


Ahogy abban a cikkben írtuk, ígértük, idén is megtaláltuk a módját, hogy segítsünk! Erre szeretnénk kérni tehát olvasóinkat is - Segíts Velünk Másokon! Most pedig következzenek Kántor Tamás szavai!


segits-velunk-masokon-2


"A csoport ötlete, tavaly szeptemberben merült fel bennünk egy baráti beszélgetés alkalmával. Akkor még nem igazán foglalkoztunk adakozással, vagy adományozással, így nem tudtuk milyen formában tudnánk az ötletünk megvalósítani. Ketten, unokatestvérek vittük tovább az ötletet a társaságból. Szerencsére ma már, hogy több olyan tagunk is van, aki aktívan segít a gyűjtésben és az átadásban is.


Az első gondolat az volt, hogy szabadidőnk egy részében valamilyen igazán hasznos dolgot végezzünk, segítsünk olyan embereknek, akiknek igazán szüksége van erre, mindezt olyan formában, ahogy még eddig senki nem tette.


Legfontosabb céljaink a következők voltak, egyrészt, nem fogadunk el pénzt senkitől; mindenféle ”szervezetté alakulás” nélkül segítünk, ezzel példát mutatva az embereknek, hogy ez mennyire egyszerű, hétköznapi tevékenység.


Másrészt működésünkkel egy fajta futár szerepet is betöltjük azáltal, hogy eljuttatjuk az adományt az adományozótól az adomány fogadójáig. Ezt bizonyítandó, igyekszünk minden adományozást (természetesen ahol erre van lehetőség) képekkel megörökíteni. Ezáltal láthatják az emberek, amit adnak, megfelelő helyre kerül, plusz sokkal személyesebbé és közvetlenebbé válik az adakozás folyamata.


Az első szárnypróbálgatásaink során, mivel még elég tapasztalatlanok voltunk, sok mindenbe belekóstoltunk, amiről aztán később kiderült, nem a mi irányunk. Persze most is folyamatosan változunk, és mindenre nyitottak vagyunk, de a fő csapás irány jelenleg a nehéz helyzetben lévő gyermekek, illetve az Ő családjaik megsegítése.


Véleményünk szerint ez az vonal, ahol sosem elég a segítség. Úgy gondoljuk a gyerekek, bármennyire is szeretnének, életkoruknál fogva sajnos nem tudnak változtatni saját élethelyzetükön, így akár egy csokival akkora örömöt tudunk okozni, ami másnak majd, hogy nem felfoghatatlan.


A „hobbinkat” igyekszünk egész évben űzni, nem csak az ünnepekkor aktivizálódni, mert a segítség egész évben nagyon fontos. Igyekszünk első sorban ruhákkal, játékokkal, tanszerekkel és tartós élelmiszerekkel ellátni azokat, akiknek erre igazán szükségük van.


segits-velunk-masokon-1


A tavalyi Mikulás akciónk óta a legnagyobb esemény az augusztus végi adakozás volt, ahol az Alterego alapítvánnyal közösen szerveztünk programokat családok és gyerekek számára Zuglóban, amely igen jó hangulatban és nagy sikerrel zajlott le. Emellett természetesen rengeteg családhoz eljutottunk, valahova 1-2 zsák ruhát tudtunk vinni, de volt olyan is, ahol egy jó állapotú kályhát vittünk el, hogy tudjanak télen fűteni.


Mivel egy Facebook csoportként és teljesen önköltséggel működünk, mindent sajnos nem tudunk megoldani, illetve mindenkinek nem tudunk segíteni. Gondolok itt arra, ha valakitől kapunk egy levelet, hogy azonnal küldjünk nekik élelmiszert, vagy Budapesttől több száz kilométerre menjünk segíteni meleg ruhákkal.


Azonban a csoportunk nemrég átlépte az 1000 főt a tagok létszámát tekintve, így a fentebb már írt „közvetítő” szerepét ellátva akár olyan helyzetekben is tudunk segíteni, ami kívül esik a lehetőségeinken. Több olyan szituáció volt, amikor a segítségkérő a csoportban akadt segítségre, anélkül, hogy mi bármit is tettünk volna, mindössze a felületet adtuk, amin segítséget tudott kérni!


Év végére úgy néz ki Mikulás akciónk lesz a legnagyobb, de vélhetően még karácsonykor is meg tudunk lepni néhány családot, a csoporttagok és ismerőseik jóvoltából.


Emellett a későbbiekben szeretnénk a fizikális adományozás, vagy úgy szólván tűzoltás mellett valamilyen igazi problémamegoldó segítséget adni elméleti síkon is. Úgy, mint közös programok összejövetelek, sportesemények szervezése, beszélgetések a problémákkal teli környezetben, kiutak keresése az érintettekkel, vagy szakemberekkel.


Úgy látjuk, hogy kívülálló félként sok helyzetben adhatnánk tanácsot, hiszen az az ember, akit nem nyom az adott probléma súlya könnyebben tud gondolkozni. Voltak már ilyen irányú próbálkozásaink, de egyelőre még a jó módszert nem találtuk meg, viszont amint lesz előrelépés arról a csoportunk minden tagja értesülni fog, illetve minden ötletet szívesen fogadunk.


Összegezvén a bennünk lévő gondolatokat érzéseket, a legjobb az volna, ha ”főállásban” is foglalkozhatnánk ezzel, hiszen teendő van bőven, és ami még jobb (ez minket is napról napra meglep), rengeteg a segítő szándék is. Korábban azt gondoltuk, hogy az emberek nem segítenek, mert nem érdekli őket, de nagyot tévedtünk, hiszen temérdek adomány érkezik.


Talán, ami nehéz sok ember számára, hogy hogyan kezelje az adományozást, mint folyamatot, vagy csak szimplán a segítségnyújtást. Az érzésünk, hogy sok ember kínosnak érzi, hogy segítsen egyelőre, mert még nem csinált ilyet és ismeretlen az érzés plusz bennük van, hogy mit szólnak majd a többiek, hogy néznek majd rájuk, nincs idejük stb.


Pedig adakozni egyszerűen csak azért fontos és kell, mert tudjuk, hogy jót teszünk vele. Nem kell köszönetet várni, nem kell megkérdezni a többieket, mit szólnak hozzá, nem kell dicsekedni vele. Csak szimplán adni és kész!


Így csak annyit tudunk kérni, hogy Segíts Velünk Másokon! A csoportunk mindenki számára nyitott és bármikor beléphet. Bővebb infó, képek és videó a csoport oldalán a Facebookon."




[caption id="attachment_10071" align="aligncenter" width="504"]Segíts Velünk Másokon - a Mikulás csomagok A Mikulás-csomagok![/caption]