Sport coaching - Az egyéniség átka

Az alábbi sorokban Bánóczi Péter jóvoltából megismerkedhettek a sport coaching fogalmával, és azzal, hogy miben is tud segíteni a sport coaching a sportolók karrierjében.

[caption id="attachment_10162" align="aligncenter" width="504"]ronda-bw A kép illusztráció[/caption]

Mi a coaching?

A coaching fogalma az 1980-as évek elején került át a sportpszichológiából az üzleti életbe. Eredetileg csak a sportban használták: a coach az edző, a coaching pedig az edző által végzett támogató munka. Tim Gallwey, angol teniszszakértő az 1970-es években hozta nyilvánosságra a coaching elméleti alapjait tartalmazó Inner Game elméletét, amelyet eleinte a sportélet, később az üzleti élet szereplői is egyre szélesebb körben alkalmaztak. Szerinte az edző célja a sportoló teljesítménynövelésének segítése, javítása. Munkája révén abban támogatja játékosát, hogy a sportoló a teljesítménye útjában lévő akadályokat képes legyen felismerni és elgördíteni.


Számos élsportoló karrierjével kapcsolatban felvetődtek azok a dolgok, hogy hiába volt meg a kimagasló tehetsége ahhoz, amit csinált, de a saját személyesigé és karaktere miatt sodródott ki a pályája, és törte meg a karrierjének lendületét. Másrészt maga az "egyéniség" az, ami ugye megkülönböztet minket másoktól, ez az, ami ki is tud emelni minket a "tömegből", de le is taszíthat minket a mélybe.


Az egyéniség átka

Ki ne szeretne más lenni, mint a többi. Kitűnni a tömegből, emlékezetes maradni. Vajon az ezzel járó nehézségeket is ugyanúgy bevállaljuk, mint a vele járó sikert?

„árral úszni mindig könnyebb, mint árral szemben”



A bátorság az, ami lehetővé teszi nekem-neked, hogy egyéniséggé váljunk. Szerintem.


Manapság a globalizáció nyomása alatt nagy erőfeszítés kell, hogy megtartsuk alap egyéniségünket. Arra ösztönöznek, hogy ne legyen saját gondolatunk, különleges vágyaink, tetteink, mert az nem „illik bele a képbe” és ezért elszigetelődhetünk…


Minden az alapoknál kezdődik. Ha, kisgyermekkorunkban nem látunk olyan mintát, a családban vagy iskolában, sportban, ami erre ösztönöz, akkor hamar elmozdulunk a kisebb ellenállás irányába.


Nem lehet persze mindenki egyéniség a szó köznapi értelmében. Azonban minden ember egyéniség önmaga számára. Mindenki szép, okos, erős, bátor, kreatív, stb.… és ez így is van jól. :)

Visszatérve azonban az „egyéniség” konkrétabb értelmére ott már bonyolultabb a helyzet, mert vállalni kell a szavunk súlyát, vállalni kell a tetteink következményét, és az ezekkel járó a kritikát.

Vállalni kell a vereséget. És méltósággal, de viselni kell a „koronát” is, ha meg kapjuk.



Panaszból nincs hiány, olyan nehéz… könnyű másoknak… miért hinné ezt el bárki? Estig lehetne folytatni a ki fogások felsorolását és érveket a „tömegbe simulás mellett”. Most azonban az egyéniségről van szó, és nem foglalkozok kifogásokkal.


Ha, egyéniségnek tartom magam, akkor be is vállalom. Akkor is, amikor mindenki „hülyének néz”, de tulajdonképpen el is hagyhatom a macskakörmöt, mert tényleg hülyének nézik az ember. Nem fogok azért másképpen beszélni, viselkedni, sportban részt venni, mert mások mit szólnak majd?


workout-quotes-55


Ha erőm van hozzá, akkor fel fogom használni.

Nem tartalékolok csak azért, mert másnak úgy fog tetszeni. De tartalékolok, ha a távlati céljaim úgy kívánják.  Nem rohanok fejjel a falnak, mert meg kell tennem, hiszen ezt, várják el tőlem. Azt is vállalom, hogy nemet mondok. És azt is vállalom, ha nemet mondanak nekem. Vannak különleges szakmák, különleges sportok, autók, országok…


Ha, az ön magamhoz mérten bele adtam a saját egyéniségembe mindent, akkor már „meg vagyok”.

És! A feltűnősködés nem azonos az egyéniséggel. Sok olyan ember, téma, árucikk van, aminek gyakorlatilag nem kell reklám (pláne önreklám).


Ha, felveszek egy rikító színű pólót valószínűleg sokan fognak rám felfigyelni. De, ha ebben a pólóban mondjuk, színházba megyek, akkor ki fognak nevetni, mert ott nem rám kell figyelni, hanem az előadásra.


Az egyéniség mindig a végletek feszegetésével jár. És azzal, hogy ha körbenézek menet közben, akkor nem látok majd senkit. Csak drukkoló tömeget a hátam mögül. Ezeket tömegből felelősség vállalás nélkül lehet kiabálni…


Eredményt elérni azonban kiugró teljesítménnyel lehet. Az elmozdulással a megszokottól.


- Bánóczi Péter Life/Sport Coach info@banoczi-coaching.hu