BJJ - A verseny előtt - I. rész

[caption id="attachment_16422" align="aligncenter" width="503"] fotó: Ivan Trindade[/caption]


Mire érdemes figyelni életed első bjj versenye előtt ill. mi az, amit jó, ha szem előtt tartasz, ha nem versenyzel túl gyakran? Több dolgot is fel lehetne sorolni, hiszen van, ami edzésen működik, de versenyen nem annyira, de a szabályokkal és egyebekkel kapcsolatban is problémákba ütközhetsz!


Nem feltétlenül mozdulatokra kell tehát gondolnunk, hanem inkább stratégiákra, melyek potenciálisan kudarchoz vagy épp győzelemre vezetnek, úgy, hogy alapvetően csak pár dolgon kell változtatnod vagy odafigyelned rájuk.


1. Ismerd a szabályokat!


Akármennyire is tűnhet triviálisnak, fontos, hogy az adott bjj torna szabályaival teljesen képben legyél. Ahány torna, annyi szokás. Ami az egyik tornán engedélyezett lehet, az a másikon lehet, hogy épp tiltott. Általában a tornák előtt van egy összejövetel, pontosan a szabályok miatt, melyen erősen ajánlott ott lenni, odafigyelni. Ha nem értesz valamit, mert rosszul hallod vagy egyszerűen nem tiszta, kérdezz!


2. Ne dőlj hátra!


Hogy értjük ezt? Gyakran látni a bjj versenyeken még nem szereplőktől ill. akár a ritkán versenyzőktől is, hogy a bemelegítéskor, amikor a guardot próbálják kerülni és nem tetszik a pozíció, ahova jutnak, egyszerűen hanyatt vetik magukat guard-ba.


Ez edzésen jó lehet, de amennyiben berögzül nagyon, úgy igen káros, hiszen a versenyen ezzel pontokat adsz oda. Ha felül maradsz, akkor tegyél meg mindent érte és próbálj aktívan guardot kerülni, a fordítást (vagy söprést - sweep) pedig igyekezz megakadályozni. Ne dőlj hátra egyszerűen azért, mert a guard-ot preferálod!


3. Guard-megtartás


Gyakori, hogy a guard megőrzésének ill. a guard megkerülésének megakadályozására szolgáló technikák gyakorlásában hiba van, amivel megint csak rossz dolgok rögzülnek. Például az alul lévő fél kiküzdi magát oldalra és sikerül egy half-guard az ellenfél egyik bokáján, de sem a technika, sem az erő nem megfelelő, így a felül lévő fél vár egy kicsit és megint jön a guard pass.


Versenyen nagyon kell figyelni, amikor oldalra szeretnél így kikerülni, hogy erős legyen a guard-ot, különben 2-3 pontot is odaadhatsz így "ajándékba" az ellenfelednek (attól függően épp hány pontot adnak ilyesmire az adott torna szabályainak értelmében). Amikor tehát ismételten guard-ra törekszel, győződj meg róla, hogy addig dolgozol, amíg egy stabil, erős guardot sikerül összehozni.


Folytatjuk!