Elágazó utak - BJJ - túl a berimbolo-n

berimbolo


Mi van a specifikus földharc technikákon, pozíciókon túl? Mik azok az általános, univerzális komponensek, melyekből szinte stílustól függetlenül tanulhatunk? Kezdjük fordítva! Nézzünk valami nagyon specifikusat és próbáljunk eljutni az általánosságban véve, szinte univerzálisan használható koncepciókig!


A bjj már egy jó ideje eltérő utakon halad, melyek között van valamennyi átjárás, azonban erősen vita tárgya, hogy mennyi is az annyi, ill. hogy csökken-e vagy stagnál ezen átjárhatóság mértéke. Az első sorban önvédelmi célokra alkalmas, utcai helyzetekre kihegyezett, "eredetinek" tekinthető bjj vagy Gracie Jiu Jitsu (GJJ) céljai egyértelműek. Itt nem egy sportról van szó.


Megint más az MMA-ban használatos NoGi jiu jitsu, hiszen a wrestlinggel, grapplinggel, záporozó ütésekkel kombinált "környezet" nagyban változtat a dinamikán és a metán is. Pontosan ezért a submission-only NoGi versenyek is eltérőek, hiszen ott nem kell ütésektől, a különböző birkózó-iskolákból érkező versenyzők top ride-jával számolni, ráadásul megint másfajta szabályrendszerben kell dolgoznunk.


A sport bjj egy önálló világ, mely első sorban a jiu jitsuról, mint sportról szól. A sport bjj-nek pedig önálló meta-játéka van. A szabályok bármennyire is tűnnek egzaktnak, korlátozónak, bizonyos játékteret engednek, kiskapukat hagynak, melyekkel aztán a versenyzők vagy élnek vagy sem, stílusuktól vagy lelki alkatuktól, mesterüktől, iskolájuktól függően.


Sokan tehát, akik túl mereven nézik mindezt, bizonyos új technikák, iskolák hozzáállása láttán vagy egyes versenyzők kapcsán a bjj hanyatlásáról beszélnek vagy egyenesen haldoklásáról/haláláról beszélnek.


Ilyen versenyzők a brazil Miyao testvérek is, akik nem csak, hogy előszeretettel küzdenek hátukról a sport bjj világában, de nagyban támaszkodnak bizonyos kulcs pozíciókra, mozdulatokra is. A bjj világán belül leginkább a berimbolo-ról ismeri őket mindenki, de nevezetesek arról is, hogy megállás nélkül versenyeznek. Jelen cikk írásakor a 2015-ös évben Paulo a 16., míg Joao a 15. IBJJF aranyánál jár.


Sikerük a 31 arany láttán, melyet eddig 2015-ben besöpörtek, tagadhatatlan. Nem kevés legyőzött ellenfelet hagytak hátra, azonban akadtak páran, akik sikeresen oldották meg a rejtvényt és győzelemmel kerültek ki a Miyao-k ellen vívott csatából.


Mi volt a siker kulcsa, mit lehet tanulni ezen mérkőzésekből? Milyen általánosságok figyelhetőek meg, melyek nem csak egy konkrét esetben működhetnek?



A stratégia fontossága

Osvaldo Moizinho Joao elleni meccse egy remek példa a stratégia fontosságára. Az ellenfél tanulmányozása önmagában még nem elég. Mindenki tudja például, hogy a Miyao fivérek a berimbolo-ra mennek, de ennek tudása önmagában még nyilván nem garantálja a győzelmet ellenük. Queixinho - aki 14 éves kora körül kapta jellegzetes álla miatt a 'kicsi áll' becenevet - kerülte a helyzeteket, pozíciókat, amik a berimbolo-hoz vezethettek volna, guard-jával a kerülési (guard pass) kísérleteket meggátolta, amikor pedig ő jutott felülre agresszívan igyekezett kerülni.


Korábban, ha a Miyao-k a De La Riva horgot beakasztották, nagyjából vége volt a meccsnek, mivel a lábak támadásával és az ellenfelük megfordítására használt elképesztő technikai képességeikkel egyből a másik hátára jutottak. A pozíciók sikeres elkerülésével azonban Moizinho sikeresen megtörte a "varázslatot".


https://www.youtube.com/watch?v=O14uNUgR6vQ
Kutyaharapást szőrével

Számtalan példa lenne felhozható a történelemből, amikor is egy ellenséget a saját fegyverével győztek le és bár ez nem egy egyszerű feladat, természetesen nem is lehetetlen. A viharként színre lépő 19 éves Mikey Musumeci első fekete öves versenyén megnyerte a 2015-ös nemzeti tornát és Joao-t is legyőzte a fináléban.


Musumeci egy a braziléhoz nagyon hasonló bjj-t művel, és elmondása szerint pontosan ez, a megértés volt a kulcsfontosságú tényező összecsapásukban. Az amerikai minden pozíciót ismert, amire Joao Miyao törekedett, így pedig ellensúlyozni és támadni is tudta azokat.


Az adott stílus ilyen jellegű, mély ismerete nagyon fontos egy karakteres ellenféllel szemben, mivel akire ilyesmi jellemző, az nagyon kitartó, konzisztens ebben és nagyon nehéz ellene egy teljesen más jiu-jitsu-t csinálni. A Miyao testvérek fegyverei főleg az 50/50 guard, a berimbolo és a lapel control, azaz a gi (általában és főként) felsőrészének manipulálásából állnak, ezért igen hamar az ő világukban találhatjuk magunkat, ha nem vagyunk felkészülve ezekre.


https://www.youtube.com/watch?v=bwLz30ER8RU
A technikán túl

Természetesen fontos, azonban igen sokan mondják azt, hogy a technikák csak az egyenlet egy részei és tán még ezeknél is fontosabb az önmagunkban való hit, a győzni akarás. Fontos a pontozólapokon előrébb jutni, a saját magunkra történő koncentrálás, de nem szabad leragadni és egyfajta hipnózisba esni annak láttán, amit ellenfelünk csinál. Azonban ha nem hiszünk benne, hogy győzhetünk, akkor már vesztettünk is. A fentebbieket összegezve tehát fontos az alapok mély ismerete, a fókusz, a kitartás, az önmagunkban való hit és a győzni akarás.


Az alapokkal és egyebekkel kapcsolatban ajánljuk másik, a bjj világával foglalkozó cikkünket, a fókusszal és egyéb mentális tényezőkkel összefüggésben pedig sportpszichológia rovatunkat! Jó elmélyedést, gondolkodást és még jobb gyakorlást kívánunk nektek!