Pillanatképek - Lucien Carbin

Lucien Carbin egy igazi élő legenda. Nem csak a küzdősportok terén rendkívül erős Hollandiában tudott komoly sikereket elérni, de nemzetközi szinten is hosszú évekig dominanciát mutatott!

Lucien Carbin lead


Az 1952-ben született Lucien Carbin nem véletlenül vált Hollandia egyik legjobb, legismertebb edzőjévé. A szintén legendás, a Holland küzdősportok keresztapjának nevezett Jon Bluming termében Jan Plassal(†2010), a későbbi Mejiro Gym alapítójával csiszolódott Carbin nem csak Kyokushin Karatéban, de Savate-ban és Muay Thai-ban is bajnokká vált, miközben a holland stílus úttörőinek szerepébe is belenőttek.


Lucien Carbin a '70-es és '80-as években uralta a ringet, kevés kihívóra akadva csak. Sokakat tanított, sokakra volt nagy hatással (így pl. a már említett Rob Kamanra is, aki azután kezdett érdeklődni a sport iránt, miután látta Carbint akcióban).


Carbin az egyik első, Európa-szerte igazán ismert kickbox-sztár lett. Félelmetes, csak rá és tanítványaira jellemző stílusát évekig rettegték. A karate és muay thai ötvözete igazán hatékony fegyvernek bizonyult és Carbin meglátása, miszerint a Kyokushin nagyon jó alap a thai boxhoz, szintén eléggé igazoltan tűnik.


A stílusa kialakulásáról egyébként azt lehet tudni, hogy amikor Jan Plas Japánba ment, nem engedték neki, hogy Mas Oyamával, a Kyokushin legendával edzzen, így Tokióban sétálgatva betévedt az eredeti Mejiroba. Amikor innen hazatért Hollandiába, azt mondta Carbinnek, hogy kezdjen a lábrúgásokra, combosokra és egyebekre koncentrálni.


Carbin Bruce Lee nagy tisztelőjeként fpleg csak magasra ment addig, de megfogadta Plas tanácsát és itt is egyfajta saját stílust alakított ki, melyben a kyokushin teljes rúgó-arzenálját felhasználta. Extrának a kyokushin edzéseit is bokszkesztyűkben végezte.


Lucien Carbin a mai napig az egyik legjobb kickbox edző a világon, aki körülbelül 40-50 bajnokot segített címekhez. Köztük olyanokat, mint Rob Kaman, Ernesto Hoost, Tyrone Spong, Andy Ristie, Alistair Overeem, de mág Fedor Emelianenko Cro Cop elleni győzelméhez a PRIDE FC-ben is köze van!


Cro Cop-ra készülve ugyanis Fedor Carbinék termében készült, ahol alaposan kielemezték a horvátot. Carbin kiszámíthatónak tartotta és megállapította róla, hogy többet lépett a kelleténél. A rúgásokat előkészítő lábmunkáját pedig nem túl jónak ítélte meg. Igaza ismét bebizonyosodott! Cro Cop mindig egy kicsit le volt maradva Fedor ellen, így a legendás rúgások sosem landoltak úgy, ahogy ő szerette volna.


Nézzünk a holland stílus eme ikonikus alakjának egy meccsét!


https://www.youtube.com/watch?v=RSgFP_2QSyc