Pillanatképek – Kovács Kokó István

Pillanatképek rovatunkat abból az okból hívtuk életre, hogy korábbi legendák pályafutását ismertessük meg a jelenkor bajnokaival és küzdősport-kedvelőivel. Ezúttal egy hazai kedvenccel, Kovács Kokó Istvánnal folytatjuk a sorozatot.


Nem sok boksz- és küzdősport-rajongónak kell bemutatni Kovács Kokó Istvánt, hiszen az egész ország szurkolt szinte érte a képernyők előtt, és követte végig amatőr, majd profi karrierjét. Mi mégis úgy gondoltuk, hogy egy csokorba gyűjtjük Kokó pályafutásának fontosabb mérföldköveit.


Az idén 48. életévébe lépő Kokó 1985-ben kezdett el az ökölvívással foglalkozni, rá 3 évre már junior Európa-bajnokként állhatott fel a dobogó tetejére. Az igazi áttörést az 1991-es év hozta meg számára, amikor a számos külföldi verseny mellett Sydney-ban már a Világbajnokságon is a csúcsra ért! Érdekesség, hogy két évvel előtte még a válogatottba sem tudok bekerülni.


Következett az a bizonyos 1992-es barcelonai Olimpia, ahol ugye többek mellett az eddigi egyetlen judo olimpiai aranyérmünknek örülhettünk Kovács Antal révén. Itt Kokó az elődöntőig menetelt, majd bronzéremmel térhetett haza.


1996 nyarán Atlanta-ban már senki nem állíthatta meg a Magyarországon akkorra már óriási rajongótáborral rendelkező Kokót. Aranyérem!



1997 az újabb fordulópont. A budapesti Világbajnokság előtt bejelenti, hogy a következő évtől a profik táborába lép. Amatőr karrierje megkoronázására itthon került sor, amit méltóképpen, egy világbajnoki arannyal fejezett be! És ne feledkezzünk meg Erdei Zsoltról sem, aki szintén a dobogó tetején állhatott!


Profi karrierjét már egy ország szurkolta végig. A gödörben lévő labdarúgó-válogatott után Kokó magyar családok sokaságát ültette le a képernyők elé, és örvendeztetek meg minket számos sikerrel.


Az első hazai profi bokszmeccsére bemutatkozása után két évet kellett várni, ekkor Nabaloum Dramane legyőzésével a WBC nemzetközi bajnoka lett. Majd 8 hónap alatt megvívott újabb 4 mérkőzést, makulátlan mérleggel. 2001-ben várt rá élete addigi legnehezebb küzdelme a dominikai Antonio Diaz ellen, a tét a WBO Világbajnoki öve! A Münchenben megrendezett gála érdekessége volt, hogy Erdei Zsolt itt vívta második profi mérkőzését, illetve ezen az estén mutatkozott be a profik táborában Felix Sturm! A főmérkőzést egyébként az idősebbik Klitschko testvér vívta Orlin Norris ellen.


Visszatérve Kokóra, Diaz személyében tehát eddigi legnehezebb feladata előtt állt, amit azonban profihoz méltóan oldott meg egy technikai KO-val! Jöhetett a címvédés, méghozzá Magyarországon!


Az ellenfél az argentin Julio Pablo Chacon, akinek a nevét aztán – sajnos – az egész ország hosszú évekre megjegyezte. Helyszín a Kisstadion küzdőtere volt, ahol egy rajzszeget sem lehetett leejteni. Kokót megelőzően láthatta még a budapesti közönség Artur Grigorian-t, Felix Sturm-ot és Erdei Zsoltot is. Minden úgy volt tervezve, hogy ez egy felejthetetlen sportesemény lesz a magyar rajongók számára.


A közönség soraiból zúgott a „Táncolj Kokó!”, de sajnos ezen a júniusi estén is hamar jéghideggé vált a hangulat. Az argentin kicsit sem megilletődve hazai közönség előtt öklöző címvédőtől rendületlenül tört előre. Az ötödik menet végén keményen megszórta Kokót, aki ezt a szünetben sem tudta kipihenni, így a hatodik menetben az argentin le is zárta a mérkőzést 15 ezer helyszíni és a képernyők előtt ülő több százezer magyar szurkoló legnagyobb döbbenetére.


A találgatások azonnal megkezdődtek, hogy vajon ez jelentett-e a nemzet hősének pályafutásának végét, vagy képes még ezek után visszakapaszkodni a csúcsra. Még ez év decemberében és 2002 áprilisában is megvívott egy-egy mérkőzést, de Steve Trumble felett aratott győzelme után többet már nem lépett szorítóba.


Kokó kilométeres eredménylistáján csupán egy apró folt a Chacon elleni vereség, és azok értékén semmit sem tompít. Aktív pályafutása befejeztével nem távolodott el szeretett sportágától. Sportvezetőként és szakemberként is mai napig jelen van az ökölvívásban. A kesztyűket pedig futócipőkre cserélte. Maraton és triatlon versenyeken is rendszeresen indul, amiről nekünk adott interjújában bővebben be is számolt.


https://vimeo.com/324806818/