Pillanatképek - Marcelo Garcia


Marcelo Garcia! Az ADCC sztárja, akiről a bjj legjobbjai is csak szuperlatívuszokban beszélnek! Nézzük, miért!
Marcelo Garcia in Las Vegas | Ten Braves

Az 1983-ban, Formigában (Brazília) született Marcelo Garcia 8 évesen először karatézni kezdett. Négy évig csinálta, majd mikor otthagyta egy barátja vette rá nagy nehezen, hogy próbálja ki a judo-t. Kételkedett a grappling hatékonyságában, mivel egy kisebb városban nőtt fel, így sem a Vale Tudo-ról, sem a bjj-ről nem hallott még ekkor.

De hamar rákapott a judo ízére és nem sokkal később versenyezni is kezdett. Keményen edzett, majd amikor megtudta, hogy mestere egy közeli faluba jár bjj-t tanulni a legendás Rickson Gracie egy fekete övesétől, kapva kapott az alkalmon és elkísérte.

Egyre többször nézett át és heti három edzéssel készülve hamarosan versenyezni is kezdett. Bár első meccsét elvesztette, tudta, hogy világbajnok akar lenni.

Amikor egy jóval messzebb lévő Gracie Barra iskolát meglátogatott, olyan spider guard, half-guard technikákat látott, amit előtte soha. Megértette, hogy céljai érdekében tovább kell állnia.

Nagyjából 16 volt, amikor egy versenyen felfigyeltek rá és ingyenes edzési lehetőségeket és szállást ajánlottak neki. Új terméebn már napi négyszer edzett.

A 2000-es évek elején Marcelinho már elég sokat nyert - helyi, állami majd nemzetközi tornákat is behúzott. Nem más szúrta ki magának a tehetséges lila övest, mint egy már akkor is sztárnak számító versenyző, Fernando "Terere" Augusto, aki meghívta, hogy legyen a segéd-edzője saját akadémiáján, São Paulo-ban.

Olyan nevekkel edzhetett itt, mint Andre Galvao vagy Rubens Charles "Cobrinha" és rohamos fejlődésnek indult. Azonban az anyagiak nagyon megnehezítették dolgát, így, mikor Terere egy csoport fekete övessel levált az Alliance BJJ csoportról, Marcelo kapva kapott az Alliance társ-alapítójának, Fabio Gurgel-nek ajánlatán és edzőnek állt.

Gurgel alatt aztán végül beértek a dolgok - Marcelo sorra nyerte a versenyeket a legmagasabb szinten. Miután 2000-ben világbajnok lett lila öves kategóriában, megkapta a barna övet, pár hónapra rá pedig a brazil bajnokságon ezüstöt szerzett.

Itt kezdett ismerkedni a NoGi bjj-vel is és igyekezett olyan irányba fejlődni, hogy könnyen tudjon váltani Gi és NoGi között, mivel a legjobb akart lenni mindkettőben.

Fabio Gurgel comments on ADCC 2013 match with Zé Mario ...

A fekete övet 2002-ben kapta meg, miután barna övesként megnyerte a világbajnokságot. Az álma, hogy fekete övesként is világbajnok legyen, karnyújtásnyira került.

A világbajnokságon azonban korábbi edzőjével, Tererével került össze, aki megállíthatatlannak bizonyult.

Amikor az ADCC egy helye sérülés miatt megüresedett, a választás Marcelinho-ra esett. A verseny végére már mindenki róla beszélt. Az akkor kétszeres ADCC bajnok Renzo Gracie felett aratott győzelme egy mai napig legendásnak számító meccs.

Amikor pedig egy perc alatt a súlykategóriájában legjobbnak számító Vitor "Shaolin" Ribeiro hátára került és elaltatta, mindenki megdöbbent.

Egy nagyobb szünet után 2004-ben tért vissza és ismét fontos győzelmeket aratott, majd megkoronázva az évet és megvalósítva álmát világbajnokká vált.

Az ADCC-n 2005-ben ismét végigrohant - legyőzte Shinya Aoki-t, Leo Santos-t és kopogtatta Pablo Popovitch-ot. Az abszolút kategóriában egy korábbi ADCC bajnokkal, nehézsúlyú UFC harcossal került össze Ricco Rodriguez személyében.

Rodriguez szabálytalanul, mikor Marcelinho a hátára került, hanyatt vágta magát. De Marcelo Garcia ettől csak mérgesebb lett és miután összeszedte magát, sarok-feszítéssel kopogtatta a Góliátot.

Jött egy Diego Sanchez elleni karfeszítéses győzelem, miután nem másba futott bele, mint Ronaldo 'Jacare' Souza-ba. Jacare túl nagy falatnak bizonyult aznap.

A bronz-meccset az egyik legjobb nehézsúlyú bjj harcos, Alexandre "Xande" Ribeiro ellen vívta, akit RNC-vel győzött le.

A 2006-os teljesítménye szintén hihetetlenre sikerült, hiszen a brazil bajnokságon saját súlykategóriájában és abszolútban is nyert. Olyan neveket győzött le, mint Andre Galvao (őt kétszer is), Roberto "Cyborg" Abreu (kopogtatással) és Demian Maia.

A világbajnokságon súlycsoportjában ismét nem akadt párja, de az abszolútban Roger Gracie ezúttal is verhetetlennek bizonyult.

Ebben az évben guillotine-val verte Jake Shields-et is, majd az IBJJF világbajnokságon, megnyerve saját súlycsoportját a fináléban harmadjára is legyőzte Andre Galvao-t.

Marcelo Garcia itt már valóságos sztár volt a bjj világában. Ismerték és figyelték X guardja, a módosított guillotine-ja (Marcelotine) és egyéb finomságok miatt is.

Jött a 2007-es év, ahol először és utoljára elindult a PanAm-on, amit meg is nyert, majd az ADCC-n megint behúzta az aranyat, Pablo Popovitch nagy bánatára. Az abszolútban most sem volt szerencséje, hiszen Robert Drysdale lepte meg meg D'arce-val.

Valamikor 2007-ben tett egy kis kitérőt az MMA világába, ami azonban nem vált be, így visszakanyarodott a grappling felé és feleségével New York-ba költöztek, ahol 2009-ben nyitotta meg saját akadémiáját.

A 2009-es világkupán ezüstöt szerzett súlycsoportjában, az abszolútban behúzott zsinórban három meccset, miközben subolta Victor Estimát is. De ekkor jött Victor testvére, Braulio, aki megállíthatatlan volt akkoriban és pontokon elvitte a meccset.

A világbajnoki arany után ismét az ADCC jött, ahol Popovitch ezúttal megtalálta Marcelinho ellenszerét, az abszolútban pedig a még mindig megállíthatatlan Braulio Estima győzte le.


Marcelo Garcia összeszedte magát és 2010-ben megnyerte az IBJJF tornát súlycsoportjában, majd 2011-ben még egyszer. Az ADCC-n végigrobogott, egészen a fináléig, ahol végül Leo Vieira-t is legyőzte és ezzel rekordot állított be, hiszen négyszer nyerte meg súlycsoportjában a rangos tornát.

A 2012-es évben sérülések akadályoztatták, majd 2013 év vége felé bejelentette visszavonulását. Fókusza a tanítás felé mozdult és még 2011 év végén bejelentette két első, saját "nevelésű" fekete övesét Josh Waitzkin és Alexander Meadows személyében.