Győztes tendenciák - Görbics vs Spéth 2

Győztes tendenciák! Görbics vs Spéth 2! Milyen is volt az évet záró superfight, mi minden történt benne? Nézzük!

Győztes tendenciák - Görbics vs Spéth 2 lead kép
Bevezető

Az elemzés egyfajta tanulmány a harcosok szokásairól, tendenciáiról, bizonyos – a stílusukban, habitusukban feltűnő – mintázatokról, melyek, ha többször alkalmasak arra, hogy kihasználják ellenük őket, általuk akciójuk vagy reakciójuk megjósolhatóbb, kiszámíthatóbb lesz, akkor hibáról beszélhetünk.


Természetesen mindenki követ el hibákat, legyen szó technikáról vagy akár stratégiáról.


Minden bunyósnak vannak kedvenc technikái, megközelítései, melyek szokásaikká válnak. Ezekben a legerősebbek. Ez egyben azonban az Achilles-sarkuk is lehet. Ha megakadályozzák őket abban, hogy legerősebb fegyvereiket használják, ott, ahol azt ők szeretnék, amolyan B tervre kényszerülnek, melyben szinte lehetetlen, hogy kimagaslóan jól teljesítsenek.


A lényeg alapvetően nem az sokszor, hogy ki követ el kevesebb hibát, hanem, hogy ki tudja inkább erre rávenni ellenfelét, kiszámíthatóbb reakciókat, ellenreakciókat kiprovokálni és mennyire tud aztán élni a hiba nyújtotta lehetőségekkel, nyitányokkal.



Győztes tendenciák

Ahogy az első találkozás kapcsán írott elemzésünkben ajánlottuk, Spéth szinte végig igyekezett Görbicset ütései végén tartani, dzsebbel tapogatózott/mérte a távot és előkészítette akcióit, a combosokkal elvéve ellenfele lábmunkájából is.


A dzseb mögül dolgozás, a combosok, és főleg a tolók nagyon jól működtek végig. Távol tartották, megzavarták, kizökkentették sokszor Görbicset, aki a főleg kickboxban szerzett rutin miatt nincs eléggé hozzászokva ezekhez.


Spéth ezúttal hamarabb törekedett talán a domináns szerepre, mint az első találka alkalmával és igyekezett a kötelekhez, főleg a sarokba terelni Görbicset, defenzív pozícióba kényszeríteni. Ez a meccs során sokszor sikerült is neki.


Az első meccs kapcsán írtuk, hogy ajánlott Görbics ellen bizonyos csapások duplázása, Spéth Norbi pedig rúgásait variálta meg olykor szépen. Láthattunk tőle pl. akciókat, ahol 3-4 rúgást is elengedett, de a találatok nyomán ugrasztásai is egyre hatékonyabbá váltak a meccs során.




Kockázatvállalás

Az egyik tényező, mely Spéth Norbi stílusát izgalmassá teszi, a gyakran előbukkanó kockázati faktor. Sokszor az akciók közbeni/nyomás alatti bevésett reakciói nem a legideálisabbak (akció utáni védekezés, elmozgás pl), de ezeket gyors reflexekkel kompenzálni tudja.




[caption id="attachment_18463" align="aligncenter" width="504"]Győztes tendenciák - Spéth rizikózik, kezei lent Egy előkészítetlen támadás után Spéth rúg egy pörgőt, ami Görbics karján landon és míg egyensúlyát visszanyeri, kezei lent vannak - nem sokáig, de Görbics beléphetett volna és horoggal vagy egyenessel tisztán találhatott volna.[/caption]

A távolság zárása még mindig az egyik legkritikusabb pont nála, mivel bizonyos minták az évek során sem változtak ilyen téren. Olykor nagyon szépen megoldja, „bedolgozza” magát a kívánt távra, akciókkal, szögekkel előkészítve jut el oda, ahova szeretne, de van, hogy visszaesik a régi mintába, és szinte próbál odaszaladni ellenfeléhez. Régebben pár meccsen - így pl. a Görbics elleni első találkozó alkalmával is - bajba került emiatt vagy közel járt a tűzhöz.



Egy másik példa az ideálistól eltérő akció utáni mintára. Sikeres vagy sikertelen akció után is, az egyik legfontosabb, hogy alapállásomat visszanyerjem, védelmem azonnal a helyén legyen, esetleg a lehető leggyorsabban megpróbáljak ellenfelem ütőtávolságán kívülre kerülni (mondjuk egy gyors hátralépéssel, vagy kisebb ugrással, szögekben történő elmozgással).



Rendkívül rizikós ilyen közelről leengedni bármelyik kezet! Ahogy a fentebbi szekvencián látszik, nem sokon múlt a találat:


Győztes tendenciák - Görbics hajszál híján hatalmas jobbossal talál

Magabiztos fölény vagy szükségtelen kockázatvállalás? A felelőtlen, mélyről jövő dzseb elég lassú ahhoz, hogy egy gyorsabb ellenfél „olvasni” tudja, és hatásos ellenreakcióval válaszoljon.




[caption id="attachment_18465" align="aligncenter" width="504"]Győztes tendenciák - Spéth tárva nyitva egy komoly ellencsapásra Csak a szerencsén múlott, hogy a könnyedén alábukó Görbics nem ment fejre egy bal horoggal vagy felütéssel.[/caption]

Görbics hibája még mindig, hogy ha nem az ő irányába megy a meccs, nincsenek neki kedvező tendenciák, nem tud kellőképp nyitányokat előidézni. Még mindig sokat kerül a kötelekhez és bizonyos akciókat túlreagál, amit ellene tudnak fordítani.


Ilyen volt a harmadik elején az egyik akció, ahol Spéth ellenőrizte, hogy még mindig olyan magasra emeli-e az első lábát a várt rúgás blokkolása kapcsán, mint régen (lásd pl a Milea vagy az első Spéth elleni meccseket), majd mikor megállapította, hogy igen, belépett és kihúzta a tartó lábat Görbics alól.


Ez az a bizonyos, még a legelején említett B terv – Görbics végigbunyózza a meccset, ahogy addig, nem próbál jelentősen változtatni, vagy mindent feltéve egy lapra kockáztatni a győzelem érdekében. Pedig van, hogy már csak ez segíthetne.



A „B” terv

Ha fárad, Görbics koncentrációja gyakrabban megtörik - olykor nem megfelelően készít elő bizonyos technikákat és olyan alapvető hibákat vét, melyeket amúgy nem szokott elkövetni. A vége felé közelítve kiszámíthatóbbá, elő nem készítetté vált több rúgása is, melyeket Spéth rendre elkapott és fel is borította Görbicset.


Az esés több szempontból is kellemetlen. Azon túl, hogy erősen demoralizáló hatású és fárasztó tud lenni a feltápászkodás, Spéth ezzel további dominanciát mutatott a bírók felé is.



Görbics ösztönös bunyós, reakciókra épít inkább, szemben Spéth-vel, aki, ha belejön, csak néha-néha esik ki koncentrációjából és szemmel láthatóan - az olykor felesleges rizikó-vállalástól eltekintve - jobban tud stratégiai tervet követni.


Görbics még mindig a ring közepén a legmagabiztosabb, ahol helye van a mozgásra, de Spéth sikeresen diktálta legtöbbször, hogy a csapásváltások mikor és hol történjenek. Összezavarta a dzsebekkel, változatos rúgásaival és így olykor időzítése, tempója is széthullott kicsit.


Az elején még volt pár jó belső combosa, később ezekről teljesen megfeledkezett. Szemben Spéth-vel, aki ütéseivel leginkább azt készítette elő, amit lábaival szeretett volna csinálni, neki pont fordítva kellett volna. Amikor csinálta – még az elején -, volt pár nagyobb találata Spéth combjaira, melyekkel talán hosszabb távon lelassíthatta volna.


Furcsa volt az is, hogy a középvonal ennyire nyitva volt nála, melynek következtében elég sok toló ment be kesztyűi között. Az ugrasztásai, megtévesztő manőverei sem tűntek működni, Spéth nem harapott igazán egyikre sem.


Ezekkel, illetve a fentebb felsorolt tendenciákkal és helyenkénti nyitányokkal élt a macska-reflexekkel rendelkező Spéth Norbert, aki itthon súlykategóriájában egyszerűen legyőzhetetlennek látszik. Minden menetet vitt, dominánsabb szerepet játszott, kiegyensúlyozott bunyót hozott. Szemmel láthatóan magabiztosabb tán, mint valaha, mind képességei, mind felkészülése okán.


Görbics Gábor és Spéth Nobert, valamint természetesen a szervezők jóvoltából az idei év egyik legjobb és egyben az utolsó nagy hazai meccsét láthattuk a Harcosok Klubja 30 fő összecsapásán!


A teljes mérkőzést (sőt, a teljes gálát!) a Tv8 jóvoltából az alábbi linken tekinthetitek meg:

https://youtu.be/4Oz-fTXBSb0?t=4706
Gratulálunk mindenkinek!

Jövőre ismét találkozunk a klubban!

/Az animált gifek forrása a Tv8 Sport csatorna felvétele/