A konjugált periodizáció az MMA-ban


A konjugált periodizáció a szovjetek, egészen pontosan egy legendás edző, Y.V Verkhoshansky módszereiből nőtt ki, melyet egy mára szintén legendássá vált amerikai, Louie Simmons (Westside Barbell) dolgozott ki.





konjugált periodizáció lead cover




A módszer segítségével több, mint 20 világrekordot produkáltak és egy ideje már az MMA-ban is használják az edzés módszereit, elveit.





A rendszer alapjai:





  • Maximális terhelés
  • Dinamikus terhelés
  • Ismétléses terhelés




A periodizált, vagy ciklikus edzés az egyik legjobb mód - többek között - az erő növelésére. A két leggyakrabban alkalmazott módszer a periodizált edzéshez a lineáris és a fordított lineáris edzés volt, majd jött a blokk periodizáció, melynek alapgondolata, hogy minden makrociklust három elkülönített mezociklusra oszt, melyek adott sorrendben, logikai láncba fűzve hozzák az eredményeket.





Azonban hosszú távon, ha a blokk periodizáció nincs megfelelően beprogramozva, a gyengébb, lemaradottabb izomcsoportok bizonyos fokú dekondicionáltságához vezethet. Nyugaton több neves edző szerint ez a módszer mára elavultnak tekinthető.





Itt lép a képbe a konjugált periodizáció és a fentebb említett három alappillérre építő rendszer, melyben mindegyiket megdolgoztatják minden egyes mikrociklusban, hogy elejét vegyék a túlzott adaptációnak és minimalizálják a kimerültséget.





A konjugált módszer során az edzést alsó- ill. felsőtest napokra osztják, melyekhez kiegészítő gyakorlatok is társulnak annak érdekében, hogy a lemaradozó, gyengébb testrészekkel is foglalkozva legyen.





Gyakori edzéssel a konjugált módszer sokkal hamarabb hozza a kívánt eredményeket, mint a blokk periodizáció.





Az alábbi videóban Phil Daru, az American Top Team vezető Strength&Conditioning edzője többek között a módszer erősségeiről, programozásról, a kulcsfontosságú tényezőkről, a gyakorlatok rotációjáról és egyéb finom részletekről beszél.





Daru a konjugált módszert heti 3 napos mikrociklusokban használja, főként arra fókuszálva, hogy a harcosok egész évben készen álljanak.





Az aerob rendszereket is egyidejűleg edzik hétről-hétre, hogy sportolóik optimális állapotban legyenek, készen állva a meccs-felkérésekre, melyek bármikor beeshetnek.





Daru meglátása szerint a főbb gyakorlatoknak magas fokban sport-relevánsnak kell lenniük és nagy szükség van kiegészítő- ill. speciális gyakorlatokra, melyekkel nem csak a gyengébb területeket célozzuk, de a harcosok biomotorikus képességeit is fejlesztik.





Terítékre kerülnek az MMA-specifikus periodizáció és programozás, a különböző küzdősportokra szabott speciális gyakorlatok, az ATT két súlycsoportot is uraló női UFC bajnoka és egyebek.





Ne hagyjátok ki!






https://youtu.be/ggXeMuCYhw8