Sport coaching - Hiedelmeink megváltoztatása


Sport coaching rovatunkban Bánóczi Péter ezúttal a hiedelmek, alapgondolatok témáját járja egy kicsit körül!





sport coaching lead cover




A sport coaching egy tág terület, szakág, melybe igen sok minden belefér. Bizonyos átfedések elkerülhetetlenek életünkben, hiszen legyen szó magánéletről vagy sportról, mindenhol önmagunk vagyunk - jó és rossz tulajdonságainkat, problémáinkat, "csomagunkat" visszük magunkkal mindenhová.





Következzenek Bánóczi Péter szavai!





"Ugyanazzal az ellenféllel küzdök már sokadszorra és eddig veszítettem. Miért lenne most másképp?





Rendszerint visszatérő gondolatok az élsportban, amikor már csúcsra van járatva minden izom, a felkészülés jól sikerült… és tessék! Újra vele sorsoltak össze.





Ha, csapatban versenyzünk, akkor egy kissé még bonyolultabb a helyzet, hiszen ahányan vagyunk, annyi féle lelkivilággal rendelkezünk.





Ilyenkor kell a jó szakember.





Van, hogy az edző tudománya „elfogy” hisz neki is beugrik a „flash” újra vele/velük…





Virginia Satir azt mondja:





„A változáshoz szükség van bizonyos alapgondolatokra, amiket magunkénak kell tudni.”





  1. A hiedelmeim megváltoztatása: Azaz, ameddig /azt hiszem/ addig az úgy is lesz.
  2. Identitásváltás: Nem az vagyok, aki akkor veszített. Egy másik, jobb versenyző vagyok, magasabb szintre emelem önmagam.
  3. A gondolatok olyanok, mint a felhők. Jönnek-mennek. Nem engedem magam a gondolataim alá vetni. Én irányítom a gondolataimat.




Lehetne még folytatni, azonban csak szerettem volna egy pillanatra fellebbenteni a fátylat arról, hogy mennyi lehetőség van a fenti esetek elkerülésére.





Az győz, akinek ez jobban sikerül.





Ne felejtsük el, hogy a másik oldalon, aki/akik már többször nyertek ellenünk úrrá lehet egy lazaság, könnyedség, megnyugvás - „A múltkor sikerült, miért ne menne újra?”. A megszokásra alapoz, a rutinra. Aki azonban a rutinban bízik az nincs kellőképp felkészülve.





Húzz váratlant. Mindig.





Akkor is, ha többször győztél és akkor is, ha nem. A megoldás kulcsa itt lesz. Egy új helyzetbe tereled be, amit te terveztél el, te irányítod és nálad a kezdeményezés által kiváltott lépéselőny."