Zágráb GP - Fantasztikus magyar sikerek

Zágráb GP! Kitűnően szerepelt a magyar válogatott a Zágrábban megrendezett Judo Grand Prix-viadalon. Mindhárom napra jutott magyar érem, de ami még örömtelibb, három alkalommal is felcsendült a Magyar Himnusz a horvát fővárosban.

Zágráb GP - Ungvári


A Zágráb GP-viadal első versenynapján az 52 kilogrammos Pupp Réka két vazaris győzelmet követően, egy több mint nyolc perces küzdelem után jutott be a fináléba, így abszolút nem számíthatott könnyű csatára Eleudis Valentim ellen. Az új súlycsoportjában remekelő paksi judós második alkalommal került arany-közelbe, a végső sikerre azonban még egy kicsit várnia kell. Braun Ákos tanítványának nyakába a fényesen csillogó ezüstérmet akasztották.


Karakas Hedvig szintén győzelemmel kezdett az 57 kilogrammosok mezőnyében, majd második mérkőzésén vereséget szenvedett az orosz Mezeckajától. A vigaszágon ismét felpaprikázta magát a BHSE csillaga, elsőként legyőzte a szlovén Kajzert, majd egy maratoni hosszúságú csatában, hatalmas elszántságról tanúbizonyságot téve szerezte meg a bronzérmet a német Theresa Stoll ellen.


A Zágráb GP szombati versenynapján Ungvári Attila bebizonyította, nem hiába tartózkodik hónapok óta a 81 kilogramm legjobb tíz versenyzője között. A Ceglédi VSE versenyzője moldáv, brit és belga riválisát legyőzve jutott be a döntőbe, ahol a már védjegyének számító fojtás-technikával vetett véget a Jonathan Allardon elleni küzdelemnek, s szerezte meg élete első Grand Prix-aranyát.


Az utolsó napról sem távoztunk üres kézzel, s most már egyértelműen kijelenthető: Tóth Krisztiánnak nagyon fekszik a zágrábi környezet. 2014 és 2015 után ismét a mi fiunké lett a 90 kilogramm aranyérme. A dobogó legfelső fokáig vezető úton ipponnal győzte le a szerb Borenovicsot és a japán (!) Kobajasit is. Az elődöntőben ugyan „csak” vazarival nyert az olasz Mungai ellen, a fináléban azonban ismét elsült az ippon, a brazil Rafael Macedo volt a szenvedő fél.


Cirjenics Miklóst rendkívül feltüzelhette a világbajnokságon elszenvedett veresége, mert a Zágráb GP-n végigverte a 100 kilogrammos mezőnyt. A francia Joseph Terhec volt számára a bemelegítés, majd szépen iskolázva, előbb vazarival a svéd Paceket, majd ipponnal az azeri Mammadovot utasította maga mögé. A döntőben kissé ránk ijesztett Jorge Fonseca a gyors vazarijával, de az ASE erőembere a portugál judóst is felőrölte. Hangyási László tanítványa Grand Slam után Grand Prix-tornán is győzni tudott, jöhet a World Masters!


Kárpáti Emese a női nehézsúlyban egy győzelemmel és két vereséggel a pontszerző hetedik helyen zárt. Négy fiatal versenyzőnk – Szabó Csaba, Szabó Frigyes, Vér Gábor és Ohát Zalán – számára viszont nem jött ki a lépés Horvátországban. Mindannyian ideje korán távoztak a küzdelmekből.


Fantasztikus hétvégén vagyunk túl, tíz indulónkból öten is dobogóra állhattak, s a megszerzett három arany- és az egy ezüst-, illetve bronzéremnek köszönhetően – Japán mögött – a második helyen végeztünk az éremtáblázaton!


/forrás: judoinfo.hu/