Szűcs Gergő - Mindig is erről álmodtam

Szűcs Gergőt a hazai küzdősport világa főleg kemény, nagy meccsei - mint pl. a Zahari Vince elleni - vagy a székesfehérvári Profi Kempo Akadémia kapcsán ismerhette, melyet 2015-ig edzőként vezetett. Gergő először Londonba, majd Amerikába tette át székhelyét, ahol most is épp egy mérkőzésre készül a nagy nevű ATT (American Top Team) teremben.

Szűcs Gergő


Szűcs Gergő pályájáról, Amerikáról, edzéseiről és közelgő meccséről beszélt nekünk többek között alábbi interjúnkban! Ne hagyd ki!


e: - Szia Gergő! Először is kezdjük egy kis összefoglalással, visszatekintéssel. Székesfehérvár, London, USA. Nagy utat jártál be eddig is. Mi az, ami végképp külföld felé indított?


Szűcs Gergő: - A karrierem. Abban az időben, amikor profiként bunyóztam Magyarországon, sajnos nem volt kifizetődő a dolog. Én pedig mindig is ebből akartam megélni. Hiszen ez az, amihez a legjobban értek. Nyolc éves korom óta űzöm ezt a sportot. Most 27 vagyok.


e: - Már Londonban terveztél egy amerikai edzőtábort. Ha jól emlékszünk, egy hónapra. Aztán ebből, úgy tűnik, több lett. :) Ennyire megtetszett?


SZG: - Londonból nem közvetlenül jöttem Amerikába. Volt egy kis kitérő szülőhazám felé, ahol felkészítettem magam az útra, illetve mindent elintéztem a nagy lépéshez. De hogy a kérdésedre is válaszoljak: igen, rettentően tetszik. Mindig is erről álmodtam. :) Még az Irma hurrikán sem ijesztett el! :D


e: - London, ill. a látogatott termek kapcsán azt írtad, hogy nem tudnak többet, mint mi, nem tudtak túl nagy újdonságokat mutatni. Amerikában is ez a helyzet?


SZG: - Teljesen más a helyzet. Itt jöttem rá, hogy mit is jelent a profi versenyzés. Angliában az MMA csak egy-két helyen kiemelkedő, és csak ezeken a helyeken oktatják megfelelő szinten, ill. csak itt tudják a legjobbat nyújtani neked. Itt viszont már egy kisebb terem/klub is elég magasra segíthet fel. Ez főleg az edzőpartnereknek es a magasan képzett edzőknek köszönhető.






e: - Ha jól láttuk, az ATT (American Top Team) tampai termében edzel. Ez most a fő bázisod vagy jársz esetleg valahova máshova is?


SZG: - Máshova még nem volt szükségem elmenni. Itt van külön MMA edzőnk, aki egyben a Brazil Jiu-Jitsu-t is tanítja, van külön birkózó edzőnk, külön Muay Thai edzőnk, aki nem mellesleg a Team Alpha Male-ben is volt edző. Ezek ellenére tervezek még valami plusz edzésformát. A crossfit-en és a bokszon gondolkodom.


e: - Egy időben váll-problémák kínoztak. Minden rendben azóta? Nem zavarnak sérülések az edzésben, készülésben?


SZG: - Jó a kérdés. Bár eddig nem volt semmi bajom, de a napi 2-3 edzés megviselt most. A csapat orvosa egy kis kényszer-pihenőre küldött. De csak 3 napra. A hátam és a mellizmom meghúzódott és masszőr segítségét kell igénybe vennem. A vállammal semmi gond. Le is kopogom…






e: - Ha már készülés - Április 27-én a BattleGround rendezvényén lépsz ketrecbe. Mesélnél egy kicsit a szervezetről, ill a meccsről


SZG: - Így van, eljött végre az én időm. Tavaly már kaptam ettől a szervezettől egy lehetőséget, de akkor tisztázatlan körülmények miatt elmaradt a meccsem. Ezt a mérlegelés napján tudtam meg (egy nappal a meccs előtt). Idén ismét felkerestek. Most azonban komolyabb a dolog. Szinte napi szinten beszélek a szervezet elnökével. Megkaptam a jegyeket is, amiket értékesíthetek.


Saját Battleground-os felszerelésem lesz (kesztyű, nadrág, póló), szerződés is alá van már írva, ellenfél is megvan. Illetve meg volt. Két nappal az interjúnk előtt történt, hogy az edzőm behívott az irodájába és közölte a hírt: “az ellenfelem börtönbe került. Viszont ne aggódjak, keresnek mást.” Szóval edzek tovább keményen és várom a következő ellenfelem. Egy biztos, meccsezni fogok április 27-én.


A szervezet egyébként elég komolynak mondható. Főleg a keleti parton mozognak és rendeznek gálákat. Ami érdekes velük kapcsolatban, hogy Mike Perry-t ebből a szervezetből szerződtette le az UFC. A szabályrendszer a standard profi MMA szabályrendszer. Négy unciás kesztyű, térd és könyök engedélyezett, 3x5 perc. A súlycsoport, amiben bunyózok, az a 155 lbs (kb. 71kg), amire 84kg-ről fogyasztok.






e: - Készülsz rá specifikusan vagy a szokásosan kemény ATT "rutint" csináljátok?


SZG: - Nincs olyan, amit csak azért csinálok, mert tudom, mit szeret az ellenfelem. Inkább próbálom kiküszöbölni a hiányosságaim. Jó úton haladok, nagyon sokat fejlődtem, mióta Rafael Garcia (MMA/BJJ), Mahmoud (birkózás), Dom (Muay Thai) edzők kezeik alatt vagyok.


e: - Hogy épülnek fel a napjaid manapság? Mi a napi rutin?


SZG: - Amire büszke vagyok, hogy nem szeretek sokáig aludni. Reggel 7-kor már fent vagyok. Megiszom a reggeli kávém, közben olvasok, aztán reggeli. Rá egy órával megyek edzeni, ami általában kardió szokott lenni. Futás, lépcsőzés, árnyékolás, zsákolás. Lényeg, hogy izzadjak és elfáradjak. Délben érek haza ebédelni, utána pihenő jön egészen estig. Este 7-kor kezdődnek az újabb edzéseim. Hétfőn és szerdán birkózás, utána egyből bjj. Kedden Muay Thai, ezt követően pedig az MMA edzés.


A csütörtök reggel annyiban változik, hogy akkor külön birkózó edzésem is van. Este pedig MMA megint. Pénteken szabad vagyok. Ekkor reggel marad a kardió, este pedig valamilyen hiányosságomon igyekszem javítani magamtól. Érzem, hogy lassú a lábam: ugráló kötelezek egy órát egykilós súllyal a bokáim körül. Szombaton es vasárnap is van egy kardió edzés. Ezek viszont már lazábbak.


Sok sikert kívánunk a meccshez! Reméljük, mielőbb hírt adhatunk rólad ismét!


Kövessétek Gergőt Instagrammon és Youtube-on is, ahol többet láthattok edzéseiről, mindennapjairól, készüléséből!


https://youtu.be/oOKVU6_oUlw