Grónai Sándor – Az elöljáró példa

Grónai Sándor neve valószínűleg minden hazai küzdősport-rajongó előtt jól ismert. A versenyzésbe korán belekóstoló élsportolónk a karate, a kick-boksz (low-kick, k-1) és a muay thai világában is komoly eredményeket mutathat fel, hiszen országos bajnoki, világkupa címei és válogatott kerettagságai mellé az évek során számtalan övet, címet, trófeát felhalmozott, ráadásul eredményeit, munkásságát nem egyszer kitüntetésekkel honorálták!

Grónai Sándor a Bangla stadion övvel

Sanyi legutóbb Thaiföldön, Phuketen, a Sinbi Muay Thai Gym színeiben versenyezve hódította el egy második menetes térd ko-val a Bangla Boxing Stadion 65kg-os kategóriájának bajnoki övét, profi muay thai szabályrendszerben, thai ellenféllel szemben.



ellenfelem.hu: - Szia Sanyi! Engedd meg, hogy ezúton gratuláljunk még egyszer! Mondhatjuk, hogy ez volt eddigi legszebb névnapi ajándékod, 18-án derekadon az övvel ébredni? :)

Grónai Sándor: - Először is köszönöm szépen. Úgy gondolom, hogy igen. Hihetetlen élmény volt számomra és megtiszteltetés, hogy küzdhettem az övért. Az egyik álmom valósult meg ezzel a címmel.



e: - Amint bevezetőnkben is említettük, rengeteg győzelem, cím, öv került már a derekadra. Ki tudod, ki lehet emelni bármelyiket, amelyik különösen fontos, kedves vagy más okból emlékezetes számodra, amelyikre különösképp büszke vagy?

GS: - Szinte mindegyikhez nagyon kedves emlék fűz, mivel rengeteg áldozat, munka és lemondás van ezekben a címekben. Úgy gondolom, hogy a WFC szervezet „A” kategóriás (profi) Világbajnoki cím megszerzése volt a legkedvesebb, mivel azt már nagyon régen szerettem volna és egy régi álmom valósult meg az Öv és a cím megszerzésével.


A másik, ami nagyon kedves számomra, az ICO amatőr Európa-bajnoki Öv, ahol 3 napon keresztül 4 ellenféllel kellett megküzdenem a címért, annak ellenére, hogy már az első mérkőzésen megsérültem és sérülten kellett folytatnom tovább a mérkőzéseket. De szerencsére meg tudtam oldani.


Illetve a harmadik a mostani Bangla Bajnoki Öv, amit már 3 éve elterveztem, hogy egyszer szeretném megszerezni és most, hogy a harmadik alkalommal jöttünk ki, így kaptam lehetőséget rá a korábbi eredményeim alapján.




[caption id="attachment_18872" align="aligncenter" width="504"]Grónai Sándor a Bangla Stadion övével Grónai Sándor a Bangla Stadion övvel, Katona Évával és a Sinbi Muaythai-os gárdával[/caption]
e: - Ugorjunk egy kicsit vissza az időben. Mikor és hogyan találkoztál a küzdősportokkal?

GS: - 1994 január elején látogattam az első küzdősport edzésre Komáromba, ahol akkor még csak Shotokan karate volt elérhető. A Shotokan karatéban eltöltött 12 év alatt szintén számos külföldi és hazai eredményt szereztem, többek között Világkupa első és harmadik hely, Világbajnoki bronzérem, Európa-kupa győzelem és több országos bajnoki cím, mindemellett első és második Dan Mesteri fokozatot sikerült szereznem, valamint bírói és edzői tevékenységet is folytattam.


Ezek után úgy éreztem, hogy szeretném magam kipróbálni a ring világában is, amire régóta vágytam már, így 2005-ben elkezdtem kick-box edzésekre járni Győrbe az Unicentrál Bulls Egyesületbe, Csányi János(†) Mesterhez, ahol akkor még csak kick-box-szal foglalkoztunk, de eközben párhuzamosan 1 éven keresztül még a karatét is folytattam.



Rá egy évre úgy döntöttem, hogy csak a kick-box-szal és a ringsporttal fogok foglalkozni. Közben folyamatosan versenyeztem kick-box-ban és idővel több Magyar Bajnoki címet sikerült megszereznem ringes szabályrendszerekben, főként K-1-ben, illetve külföldi versenyeken is egyre jobb eredményeket sikerült elérnem.


Majd 2008-2009-től úgy döntöttünk mesteremmel, Csányi Jánossal, hogy belefogunk a muay thai-ba és elkezdtük képezni magunkat. Eljártunk szemináriumokra, edzőtáborokba és edzőmérkőzésekre és egyre többször megmérettettem magam muay thai-ban is, ahol idővel egyre több siker és eredmény jött.



e: - Körülbelül 2011 óta inkább csak a k-1 és a muay thai világában mozogsz. Mi indított el a karate, low-kick és egyebek felől a keményebb szabályrendszerek felé?

GS: - Számos dolog ösztönzött arra, hogy átálljak a ring sportokra. Úgy éreztem, hogy a karatéban eltöltött évek után egy „magasabb szintre” kell lépnem és egy igazi kihívást szerettem volna, valamint nagyon vonzott a ring világa. Nagy motivációt éreztem, hiszen mindig is hívogattak ezek a keményebb sportok. Először kick-boxra volt lehetőségem, ahol a küzdősport tudósítások és kick-box-thai box mozi világa is érdekessé és kihívássá tette számomra a ring világát.




[caption id="attachment_18879" align="aligncenter" width="504"]Grónai Sándor a WFC világbajnoki övvel, Csányi Jánossal és Nardelotti Zoltánnal Grónai Sándor a WFC világbajnoki övvel a derekán, Csányi János mesterrel és Nardelotti Zoltánnal[/caption]
e: - Mint mindenre az életben, a sportra is igaz - egyszer fent, egyszer lent. Mi volt a legmeghatározóbb, legnehezebb pillanat eddigi pályád során és mi segített végül túljutni rajta?

GS: - Hála istennek talán igazi mélypontom nem volt, bár 2015 szeptemberében Dél-Szerbiában lehetőséget kaptam egy WKU Európa-bajnoki címmérkőzésre egy helyi szerb sráccal, ahol sikerült a szerb fiút nagyon megleckéztetnem 5x3 perces küzdelemben.


Teljesen biztosra vettük a sikert és a végén jött a döbbenet, mivel a helyi bírók többsége miatt a helyi fiút hozták ki győztesnek. Ekkor a csarnokban lévő helyi nézők hatalmas hujjogással elítélték a döntést, és ez is megerősített engem abban, hogy a mérkőzést én nyertem.


Szó szerint az ellenfelemet úgy vitték le a ringből. Ezt tovább tetézve rengeteg helyi szerb szurkoló jött be gratulálni és elismerni a munkámat az öltözőbe és megerősíteni, hogy én győztem.


Igazából ekkor egy kicsit mélypontra kerültem, de mint tudjuk a legtöbb versenyző életében az ilyen mérkőzések elkerülhetetlenek.



e: - Hogy látod, segített ez a nehéz időszak/probléma a későbbi sikerekben? Ha igen, hogyan?

GS: - A későbbi sikereimben nagymértékben segített ez a „mélypont”. Ezek után maximális edzésmunkára törekedtem, illetve rendszeressé tettem a mentális és autogén tréningeket, amik nagymértékben meghatározzák az életemet a mai napig a sportban és a magánéletben is.




[caption id="attachment_18874" align="aligncenter" width="504"]Grónai Sándor és Katona Éva Grónai Sándor és Katona Éva - "harmóniában és szimbiózisban"[/caption]
e: - Ha visszatekintesz az elmúlt öt évre, milyen változás, változtatás, újabb szokás volt a legnagyobb pozitív hatással az életedre?

GS: - Legfőképp az, hogy megismerkedtem párommal, Katona Évával, 8 évvel ezelőtt, akivel teljes harmóniában és szimbiózisban tudunk együtt dolgozni és maximálisan támogat céljaim elérésében.


Úgy gondolom, hogy eredményes sportoló mögött kell lennie egy olyan személyiségnek, aki inspirálja, ösztönzi, jóban-rosszban mellette van és segíti az álmai megvalósításában. A párom személyében megtaláltam ezt az embert. Igazából mióta együtt vagyunk, 2010-től, azóta sokkal eredményesebb a sportmunkám és az életem.


Ezúton is szeretném megköszönni neki, hogy folyamatosan mellettem van és inspirál, ösztönöz. Illetve nagyon fontos még az is, hogy az ember higgyen saját magában is. Ahogy említettem, rengeteg mentál- és autogén tréninget vezettem be magamnak a fizikális és szakmai edzés mellé, amik szintén nagymértékben segítik a munkámat.




[caption id="attachment_18875" align="aligncenter" width="504"]Grónai Sándor és Csányi János Csányi Jánossal Rómában, a Világbajnokságon[/caption]
e: - A 2017-es évben nem csak az Unicentral Bull's Kick-box SE-t, de az egész hazai küzdősportot egy nagy csapás érte. Milyenek voltak a Csányi János mester mellett eltöltött évek? Mi a legkedvesebb emléked ezen időszakból?

GS: - Úgy érzem, hogy Csányi János Mester mellett lettem az, aki lettem. Nagyon-nagyon sokat köszönhetek neki és a mai napig nagyon hiányzik. Több mint 100 mérkőzésen állt mögöttem a ringben, szinte már apámként tekintettem rá és sokáig nagyon jól tudtunk egymással összhangban dolgozni. Barátként és Mesteremként, tisztelettel emlékezek rá.



e: - Bár a komáromi Alexandros Muaythai Gym vezetőedzője is vagy, szemmel láthatóan a versenyzéssel is van még dolgod. Van még valami, amit el szeretnél érni a ringben, mielőtt teljesen az edzősködésnek szenteled magad?

GS: - Úgy gondolom, hogy amellett, hogy edzéseket tartok nagyon fontos, hogy a tanítványaimat ösztönözzem és inspiráljam azzal, hogy miközben edző vagyok, emellett versenyzek is. Szerintem ezzel több és közvetlenebb inspirációt tudok nyújtani nekik.




[caption id="attachment_18873" align="aligncenter" width="504"]Grónai Sándor tanítványai között az Alexandros Muaythai Gym-ben Grónai Sándor tanítványai között az Alexandros Muaythai Gym-ben[/caption]

Sajnos ebben a világban a fiataloknak egyszerűbb lemondani a dolgokról és feladni dolgokat. Különböző okok miatt, de nagyon kevesen választják a kihívás útját. Néhány évig még biztos, hogy szeretnék versenyezni és emellett folytatni a tanítványaim képzését. Szeretném, hogy ők is többet versenyezzenek. Illetve sok gyermek tanítványom is van, akiket pedig utánpótlás gyanánt tervezek bevezetni a versenyzés világába. Ez most számomra a fő irány.


Úgy gondolom, hogy az embert mindig érik új kihívások, amiknek szeretne és próbál megfelelni. Ilyen volt a váratlan, harmadik mérkőzésem Thaiföldön, amire a Sinbi Muay Thai Gym kért fel és melynek kapcsán úgy gondoltam, hogy magam és a Sinbi Muay Thai Gym miatt is el kell vállalnom. Hála Istennek pontozással sikerült győznöm itt is. Ezzel a győzelemmel pedig Thaiföldön 30 nap alatt 3. győztes mérkőzésemet arattam.



e: - Köszönjük az interjút és további sok sikert kívánunk! Szeretnél még üzenni esetleg az olvasóknak vagy másnak valamit?

GS: - Szeretnék köszönetet mondani azoknak a támogatóknak és személyeknek, akik segítettek az eredményeim elérésében. Köszönöm a támogatást Komárom Városának és Dr. Molnár Attila Polgármester Úrnak. Bihari Balázs sportmasszőrnek, Csányi Jánosnak, egykori Mesteremnek, aki elindított és sokáig mellettem volt ezen a pályán. Berta Csabának, aki a funkcionális és erőnléti edzőm, Kókai Gábor Mester barátomnak, aki szintén segített a felkészülésemben.


Katona Évának, páromnak és manageremnek, aki maximálisan mellettem áll mindenben és segít megvalósítani az álmaimat. És végül, de nem utolsó sorban tanítványaimnak, csapatomnak és barátaimnak, akik már hosszú ideje kitartanak mellettem.