Az edző fontossága - Lévai László rovata

A test edzésének fontossága manapság jelentősen háttérbe szorult sok embernél. A hiányosságok sok esetben már akkor is gondot okozhatnak, amikor még azt nem is gondolnánk. Például, amikor még csak kúszni, mászni tanulunk. A helyes mozgásfejlődésre már a gyermekkor elején oda kell figyelni, hisz ez később kihathat az idegrendszerre, sőt, akár az értelmi fejlődésre is. Az életünk minden szakaszában fontos, hogy az egészségünkre, mozgásunkra megfelelően odafigyeljünk.




"Az ember egy nagy életmódváltozásra is képes. Csak akarni kell!"



Miért fontos, hogy szakképzett edző irányítsa felkészülésünk?


A személyi edző az ember egészségét tartja elsődlegesen szem előtt, éppen ezért az egyik legnagyobb felelősséggel járó szakma. A megfelelően kivitelezett gyakorlatokat csak szakemberek segítségével szabad végezni, mivel egy helytelenül elvégzett gyakorlat elég ahhoz, hogy kialakuljon egy nagyobb probléma, melyet esetleg azonnal nem is észlelünk, de  lehet, hogy a későbbieken komoly, hosszútávú problémát jelenthet. Éppen ezért fontos a személyi edzésprogram, amit szakember állít össze, és felügyeli annak szakszerű és pontos  elvégzését. Fontos, hogy ezeket az edzéstervek igazodjanak az illető aktuális fizikai állapotához és képességeihez.


10153166_239887406214359_1726054555_n

Egy  szakképzett edzőnek a legfőbb feladatai közé tartozik, hogy  maximálisan odafigyeljen a vendégére munka közben,  tanácsokkal lássa el, és átsegítse a fejlődés során adódó nehézségeken.


Azt gondolom, hogy egy élsportolónak, aki eredményt akar elérni egy versenyen, sportágtól függetlenül elengedhetetlen, hogy szakképzett edző segítse fejlődését. Míg a csoportos edzésen az edzőnek mindenkire oda kell figyelnie, csapatra építi az edzéseket, addig a személyi edzésen, csak az egyénre kell összpontosítani, korrigálni, átsegíteni őt a komfort-zónán. Speciális felkészüléshez egy nagyon komoly, egymásra épülő edzésprogramot kell megtervezni.


Fontos pontosan megtervezni és betartani az alapozó, formába hozó, és szinten tartó időszakokat is. Ezt sem lehet egyénileg végrehajtani, mivel egy rossz beidegződés, túledzettség, könnyen az edzésprogram kárára mehet, a kondíció, a szervezet  gyengüléséhez vezethet.


Fontos emellett megemlítenem a megfelelő táplálkozást, melynek pontosan illeszkedni kell a felkészülés adott szakaszához. Ahány edzésprogram, annyiféle étrend. Szakembernek kell összeállítania, viszont az egyénen múlik, hogy van-e szorgalma és önuralma betartani a tanácsokat. Itt csúszik el sok ember. Nem a megfelelő tápanyagot juttatja a szervezetébe, és nem a megfelelő napszakban. Mint előbb leírtam, önuralom kell hozzá, és egy olyan edző, aki megfelelően tud motiválni és kihozza a maximumot a cél érdekében.


Az ember egy nagy életmódváltozásra is képes. Csak akarni kell!


Lévai László