Hanshi Lévai László - 34 év a Kempoban

10564738_824525044254563_1969406041_n




"... rajtunk múlik, hogyan adjuk tovább a tudást!"



Az a megtiszteltetés érte honlapunkat, hogy igent mondott felkérésünkre, és interjút készíthettünk Hanshi Lévai Lászlóval, a Zen Bu Kan Kempo 7. danos mesterével.


A Zen Bu Kan Kempo (ZBK) töretlenül az egyik legnépszerűbb küzdősportnak számít itthon, ez az eredmény pedig olyan sportemberek lelkiismeretes munkája, mint amilyen Hanshi Lévai László is. Hanshi Lévai 1980 óta űzi a sportágat, 1984 óta pedig egyenesen az alapító nagymestertől, Dr. Harnos Imrétől tanulta a kempot. A „Pusztakezes Viadal” megálmodója első dan vizsgáját még 1989-ben tette le, 2008 év végén a hetedik dan fokozat mellé pedig már a stílusvezetői, azaz 'Hanshi' címet is átvehette. Számtalan bajnoki cím és bajnok kinevelése fűződik a nevéhez.


 9581

-A kezdetekhez képest miben változott az évek során a kempo, mint harcművészet?

-Az első időkben a kempot kifejezetten azért gyakoroltuk, hogy olyan küzdelmi tudás birtokába legyünk, ami legyőzhetetlenné tesz minket az utcán előforduló támadásokkal szemben. Ezért kidolgoztuk a versenyrendszerünket, amire készülve a kempot gyakorlók hasonló szituációkat élhetnek át. Mivel ez csak szigorúan ellenőrzött körülmények között működhet, ennek alapja a harcművészet fegyelme! A ZEN BU KAN KEMPO legfontosabb tulajdonsága, hogy egymás tiszteletére, segítésére, szeretetére épül! Ez szilárd alapokat jelent mindenki számára.


http://youtu.be/HY5N0lMjIKI

-A ZBK nyári tábor részvevői nagy százalékban a fiatalabb generáció harcosai voltak. Hogyan értékeli az ő munkájukat?

- Szerencsére sok a fiatal sportolónk. Nyilván, van akinek több lehetősége van, és van, akinek az anyagi háttere jó, de mindenki a képességeihez és lehetőségekhez mérten fejlődik, és mi ebben próbáljuk segíteni őket. Nagy hangsúlyt fektetünk az utánpótlás nevelésére, a magasabb övesek segítségével minden mester kiveszi a részét, így a lehetőség biztosítva van, hogy a következő nemzedékek megfelelő képzésben részesüljenek. Minden rajtunk múlik, hogyan adjuk tovább a tudást!


- Melyik a jobb érzés: kemény évek munkája után átvenni vagy pedig egy tanítványnak átadni a fekete övet?

- A fekete öv megszerzése mindannyiunk számára alapvető célkitűzés ahhoz, hogy azután másokat taníthassunk, és elismerhessük tudásukat! Így mindkettő érzés felemelő. Viszont a küzdelemben alapvető szabály: jobb adni, mint kapni!

 

-Köszönjük!