Befejeződött a Global Grappling G4 Liga második évada

Július 5-én a Dombóváron rendezett 7. fordulóval befejeződött a Global Grappling által rendezett G4 Liga második évada. A G4 Liga évada az iskolai évadhoz hasonlóan ősztől nyárig tart. Közel 1500 nevezés volt összesen a hét városban (Hatvan, Szeged, Budapest, Debrecen, Veszprém, Kecskemét, Dombóvár) három versenyszámban (Gi Grappling, NoGi Grappling, Combat Grappling) rendezett versenyeken.

314956_341187782638151_1368622507_n

Az első évadban már tapasztalható érdeklődés szerencsére most is fokozódott, az egy versenyre jutó nevezésszám átlépte a kétszázat. A Global Grappling közösségbe közel száz klub tartozik, ennyien indítottak már versenyzőt valamelyik versenyen. A csúcsot a januári Budapest Bajnokság jelentette, ahol 45 klub nevezett. Kiemelkedő verseny volt még a szegedi, hiszen itt a négy tatami mellett egy ketrec és egy ring is volt, ahol MMA, illetve Thai-box fordulót is rendeztek és a versenyek egymást erősítették.

 

Az induló klubok között sokféle harcművészeti irányzat van képviselve:ju jitsu, kempo, judo, karate, birkózás, kung fu, MMA, grappling stb. A versenyszabályzat megfelelő minden irányzat számára, egyfajta közös platformot jelent, itt a különböző irányzatok azonos esélyekkel, feltételekkel küzdhetnek egymással. A korosztályos versenyszervezés hatása is érezhető, a második évadban már látható volt, hogy felnőtt klubok elindították és hozzák gyermek csoportjaikat, illetve a senior-ok is nagyobb létszámban neveznek. Látványos a leányok, nők nevezéseinek a bővülése is.

 

A Global Grappling egyik jellegzetessége a Gyakorló Verseny. Ez edzéskörülmények között rendezett verseny, melyen nincs mérlegelés, a résztvevőket ’nagyság szerint’ csoportokba szervezzük, a csoporton belül körmérkőzés van, azaz mindenki mindenkivel küzd. Így jóval több mérkőzése lehet egy-egy résztvevőnek, mint az igazi versenyen, így szolgálja ez a fajta verseny a gyakorlást. A verseny hivatalos szabályok szerinti, hivatalos bírókkal levezetett, de érem nincs, viszont mindenki kap oklevelet. Ebben az évadban öt Gyakorló Versenyt rendeztek, az érdeklődés itt is meghaladta az előző évit.

 

A Global Grappling versenyek szervezői maguk is aktív jitsu-sok komoly versenyszervezési és versenyzési tapasztalatokkal. Az évadban komoly sikereket szereztek Magyarországnak. Fekete Sándor a 2013 novemberi BJJ NoGi Világbajnokságon, Szűcs Kristóf pedig 2014 májusában a BJJ Gi Világbajnokságon szerzett elsőséget és Világbajnoki címet! Lakatos Sándor 2014 áprilisában Rómában a BJJ NoGi Európa Bajnokságon, Szűcs Kristóf pedig mind Rómában, mind 2014 januárjában Lisszabonban a BJJ Gi Európa Bajnokságon szerzett Európa Bajnoki címet! Mindhárman a Global Grappling képviselői, bírói.

 

A kétszáz feletti átlagos nevezés szükségessé tette azt, hogy bővüljön a pástok száma, illetve egy páston is minél több küzdelmet lehessen rendezni. Ezért a második évadban átálltak a négy tatamis és két kijelzős számítógépes lebonyolítási módra, melynek eredményeként nemhogy nőtt a verseny ideje, hanem látványosan csökkent. Hozzájárult ehhez még, hogy a díjátadás is már folyamatos, gyakorlatilag a kategória befejeződése után azonnal van eredményhirdetés. Szintén a második évad újdonsága, hogy már minden versenyen van Open (nyílt) kategória, mégpedig külön férfiaknak és külön nőknek is.

 

Az International Jiu Jitsu Alliance és magyarországi képviselője, Nagy Róbert jóvoltából minden versenyen átadásra került a Legjobb Gyermek / Női / Férfi versenyzőnek járó különdíjak. Az érmek, oklevelek és a különdíjak mellett a versenyzők a teljesítményük után Rangsor pontokat is kapnak, melyek az évad végén összesítésre kerülnek és közlik a klubok és a versenyzők összesített hivatalos Rangsor listáját és a felnőtt férfi kategóriák listavezetőit. Gratulálunk!

Szervezok

Klubok rangsor listájának az eleje:

1. Tatami Centrum (263.5 pont)

2. Grizzly Grappling Team (163 pont)

3. Gracie Barra Farkasok (96.5 pont)

4. Szegedi Ju Jitsu Egyesület (96 pont)

5. Gracie Barra Orgovány (94 pont)

5. Patai Gladiator Team (94 pont)

5. BBME (94 pont)

8. Gracie Barra Debrecen – Combat Club (93.5 pont)

9. Gracie Barra BITE Dél-Pest (89.5 pont)

10. Szegedi Küzdősport Klub (85 pont)

 

Az egyéni Rangsor lista eleje:

1. Szűcs Kristóf – Tatami Centrum (57 pont)

2. Muzsai Huba Kitán – BBME (45 pont)

3. Hasznos Attila – Szegedi Ju Jitsu Egyesület (44 pont)

4. Rákóczi Tamás – Gracie Barra Debrecen – Combat Club (37.5 pont)

5. Muzsai Nimród Orion – BBME (37 pont)

6. Szűcs András – Tatami Centrum (32 pont)

7. Lakatos Sándor – Tatami Centrum (30 pont)

8. Németh Orsolya – Gracie Barra BITE Dél-Pest (28 pont)

8. ifj. Tóth Zoltán – Gracie Barra Orgovány (28 pont)

8. Ipacs Kornél – Tatami Centrum (28 pont)

 

Felnőtt férfi listavezetők kategóriánként:

 

Gi Grappling:

65 kg: Rákóczi Tamás – Gracie Barra Debrecen – Combat Club

75 kg: Petrohai Barnabás Márk – Gracie Barra Debrecen – Combat Club

85 kg: Makó Dávid – Gracie Barra BITE Dél-Pest és Csuka Balázs – Koko Fight Club

95 kg: Szűcs Kristóf – Tatami Centrum

105 kg: Máté Szabolcs – Ronin HSE

105+ kg: Nagy Péter – Grizzly Grappling Team és Kósa Péter – Kismészáros Kempo SE

Open: Erdős Máté – Gracie Barra BITE Dél-Pest és Szűcs András – Tatami Centrum

 

NoGi Grappling:

65 kg: Rákóczi Tamás – Gracie Barra Debrecen – Combat Club

75 kg: Péli Árpád – Gracie Barra Orgovány

85 kg: Sándor József – Colonia Center

95 kg: Szűcs Kristóf – Tatami Centrum

105 kg: Bacsó Márió – Szegedi Küzdősport Klub

105+ kg: Fekete Dániel – Grizzly Grappling Team

Open: Szűcs Kristóf – Tatami Centrum

 

Combat Grappling:

65 kg: Izsák Bálint – MVSZSE KSZ – Marcali

75 kg: Dudás Péter – MVSZSE KSZ – Marcali

85 kg: Janicsák József – Magyar KyoNewaza Szövetség és Répási Tamás – Colonia Center

95 kg: Szabó Sándor – Gracie Barra Farkasok

105 kg: Tóth Kálmán János – Magyar KyoNewaza Szövetség

105+ kg: Szőke Tibor – Colonia Center

Open: Czigler Dániel – VRSE Ju Jitsu Veszprém

 

Cage Grappling:

80 kg: Bodor Hunor – Giants Gym

 

A részletes rangsorlista, a beszámolók az évad történéseiről, valamint a harmadik évadra tervezett események, újdonságok megtalálhatók a Global Grappling honlapján: www.globalgrappling.hu .