MMA – űzzük vagy kiűzzük?

Azok után, hogy az elmúlt hetekben sajnálatos módon elég komoly botrány alakult ki a hazai MMA sport körül, úgy gondoltuk, hogy az ellenfelem.hu-nak is le kell írnia a történtekkel kapcsolatban a véleményét.


 ilovemma

Aki követte a különböző bulvár lapok és magazin műsorok e témában leközölt anyagait, és kicsit régebb óta belelát a hazai küzdősport ezen szegmenségbe, az megláthatta a tipikus példáját annak, milyen az, amikor egy rossz példa vagy épp történés okán az egész sportágat, úgy ahogy van, össztűz alá veszik hozzá nem értő újságírók, és sportszakemberek, rombolva ezzel olyan edzők és sportolók munkáját, akik itthon igenis tisztességgel, alázattal és a nemzetközi szabályokat betartva művelik a kevert harcművészetet.


Olyan képet alkotnak a laikus emberek számára, hogy ez a sport egy „könyörtelen, szabályokat nem ismerő, véres sportág”, és ezt csak agyon-tetovált, kopasz, nagydarab maffiózók űzik, amerikai példát követve. Nos, akik ezt a véleményt közvetítik írásaikban, műsoraikban, azok minden bizonnyal utoljára küzdősporttal a Jean-Claude Van Damme féle 'Véres játék' című film kapcsán találkoztak 1988-ban. A Sport1 Heti helyzet című műsorában pedig egyenesen a világ legnagyobb bűneként aposztrofálták az MMA-t, miközben a rövidítés pontos megfejtéséig 15 perc alatt sem sikerült eljutniuk... A legnagyobb baj, hogy ezek a téves információk emberek százezreihez jutnak el. Holott, ha a kedves újságíró venné a fáradtságot két Győzike cikk közt, és utána olvasna kicsit, akkor rájönne, hogy egy rendkívül összetett harcművészetről beszélünk, amely több sportág elsajátítását követeli meg attól, aki ebben versenyszerűen ki akarja magát próbálni. Az itthon, jelenleg is elismert MMA harcosaink is kivétel nélkül rendelkeznek valamelyik sportágban felépített alapokkal (kempo vagy birkózás például).


Nem tudok pontos statisztikát beszúrni a cikkbe azzal kapcsolatban, hogy milyen gyakoriak a sérülések, vagy épp a maradandó sérülések az MMA-ban, de azt tudom, hogy pár napja a világ szeme láttára szenvedett csigolyasérülést a brazilok egy focistája a pályán, mert az ellenfél játékosa hátba térdelte. De a foci nem kegyetlen és brutális sportág, ahol fémcsavaros stoplisokkal talpalnak alattomosan. De ez megint egy másik téma…


Egy szó, mint száz, a hazai ringekben és ketrecekben, általában a vérző sportolót nem engedik tovább küzdeni, ha az orvos úgy látja, hogy ez veszélyezteti az egészségét.


 s1.reutersmedia.net

Azt még nem tudni, hogy az elmúlt hetek hadjárata mennyire vetette vissza a sportot itthon, ha egyáltalán visszavetette. A megítélésének tagadhatatlanul nem tett jót. Elkerülhetetlen lesz a sportág szabályozása és a képzések felügyelete. A legfontosabb azonban azoknak a szakembereknek az összetartása lenne, akiknek igenis megvan a tehetsége és tapasztalata ahhoz, hogy minőségi sportolók nevelődjenek ki kezeik alatt a rengeteg tehetségből, akik országunkban vannak. Ehhez persze meg kellene szüntetni a kettészakadást, mely szintén minden sportágra jellemző, félretenni a büszkeséget és a sportolni vágyó fiatalok érdekeit szem előtt tartva, előítéletek nélkül, a javaikat szolgálva csiszolni tudásukat.


A Magyar MMA Prémium Liga vitazárónak szánt, hivatalos közleménye a történtekkel kapcsolatosan itt olvasható.