Tíz magyar arany pénteken a kick-box Világbajnokságon

Veres Roland és Busa Gabriella duplázott, Jároszkievicz Krisztián pedig megszerezte nyolcadik világbajnoki aranyérmét a BOK Sportcsarnokban szombatig tartó kick-box világbajnokságon. További öt magyar versenyző lett első, öten pedig ezüstérmet szereztek.

[caption id="attachment_18278" align="aligncenter" width="503"] Fotó: Emily Aston[/caption]

A tatamis szabályrendszerek (pointfighting, light-contact, kick-light) döntőit és a ringes szakágak (full-contact, low-kick, K1) elődöntőit rendezték pénteken a budapesti vb-n.


Két magyar versenyző is duplázni tudott. A mindössze 18 éves Veres Roland a kick-light szakág 57 kg-os súlycsoportjának döntőjében az ukrán Rudenko, light-contactban pedig a szlovén Preloznik ellen diadalmaskodott, ezzel két elsőséget szerzett. A sportág egyik legnagyobb tehetsége bejutott a pointfighting szakág döntőjébe is, amelyet a szombat esti gálán rendeznek majd.


„Nagyon sokat tettem ezért. Amíg más versenyzők aludtak, addig én edzettem, amíg ők buliztak, addig én edzettem, rengeteget edzettem. Ez az eredmény volt a terv és a szívem is a helyén volt. Holnap a gálán vívom meg az utolsó döntőmet, úgy gondolom, hogy a pointfighting szabályrendszerben vagyok leginkább otthon, úgyhogy szeretném behúzni a harmadik aranyat is.” – nyilatkozta Veres Roland.


Két világelsőség fűződik Busa Gabriella nevéhez is. A jogi végzettségű kick-boxos hölgy light-contactban az ír De la Cour, kick-lightban pedig a bolgár Nikolova ellen győzött az 50 kg-osok fináléjában.


Már a sportág legutóbbi magyarországi világbajnokságán, 2005-ben is közel állt a döntőhöz Jároszkievicz Krisztián, aki azóta négy egyéni és három csapat világbajnoki címet nyert. A csepeliek rutinos versenyzője a pointfighting +94 kg-os döntőjében az orosz Bobrovnál bizonyult jobbnak.


„A 2005-ös szereplés fiatalként hatalmas élmény volt, de ez a mostani egy igazi csoda. Ez az első világbajnoki aranyam itthon, és remélem, hogy holnap a csapattal összejön még egy. Bevallom, hogy a döntő előtt egy könnycsepp kicsúszott, mert úgy gondolom, hogy ez a karrierem csúcspontja volt hazai közönség előtt nyerni. Lehet, hogy most ezzel búcsúzom az egyéni világbajnokságoktól.” – mondta Jároszkievicz Krisztián.


Világbajnok lett még pénteken a pointfightingban a nap egyik legizgalmasabb meccsén a 63 kg-os Veres Richárd, a nőknél pedig az 50 kilós Murvai Lívia, valamint a döntőjét technikai fölénnyel nyerő +70 kg-os Kondár Anna győzött. Szintén aranyérmet nyert a kick-lightban az 55 kg-os Hanicz Nelly és a 65 kilós Miskolczi Anett.


Bronzérmet szerzett pointfightingban Bálint Zoltán (89 kg) és Rohonczi Jenő (94), light-contactban Zsarkó Dániel Péter (74), kick-lightban Kis Balázs (84), full-contactban Bordás Annamária (56), míg low-kickben Zsiga Melinda (52) és Lehota Krisztina (60).


Szombaton rendezik a csapatküzdelmeket a vb-n, emellett további hat magyar érdekelt az egyéni finálékban. A 19 órakor kezdődő gálán Veres Roland mellett a nyolcszoros világbajnok Mórádi Zsolt és Miskolczi Anett lép tatamira, a ringben pedig a pénteken döntőbe jutott Görbics Gábor, Berki Károly és Habash Antoine küzd majd.


Kick-box világbajnokság, a pénteki eredmények:


Döntők:


Pointfighting:


Férfiak:


63 kg: Veres Richárd-Colla (olasz) 13-12.


+94 kg: Jároszkievicz Krisztián-Bobrov (orosz) 8-6


Nők:


50 kg: Murvai Lívia-Moores (brit) 10-6


55 kg: Hanicz Nelly-Bannon (ír) 17-18


+70 kg: Kondár Anna-De Vita (olasz) 12-2 - technikai fölény


Light-contact:


Férfiak:


57 kg: Veres Roland-Preloznik (szlovén) 2-1


+94 kg: Vida Balázs-Gluskov (orosz) 1-2


Nők:


50 kg: Busa Gabriella-De la Cour (ír) 2-1


Kick-light:


Férfiak:


57 kg: Veres Roland-Rudenko (ukrán) 3-0


74 kg: Zsarkó Dániel Péter-Karlik (szlovák) 0-3


+94 kg: Vida Balázs-Potocnik (szlovén) 1-2


Nők:


50 kg: Busa Gabriella-Nikolova (bolgár) 3-0


55 kg: Hanicz Nelly-Godzina (lengyel) 3-0


60 kg: Nagy Rita-Jarzmik (lengyel) 0-3


65 kg: Miskolczi Anett-Kolosejna (orosz) 2-1


Elődöntők:


Full-contact:


Férfiak:


67 kg: Görbics Gábor-Mathisen (norvég) 2-1


+91 kg: Berki Károly-Eaton (argentin) 3-0


Nők:


56 kg: Bordás Annamária-Basmakova (orosz) 0-3


Low-kick:


Nők:


52 kg: Zsiga Melinda-Bukvics (szerb), Zsiga sérülés miatt visszalépett


60 kg: Lehota Krisztina-Kuznyecova (orosz) 0-3


K1:


Férfiak:


63.5 kg: Habash Antoine-Tlemisszov (kazah) 2-1


/NVESZ sajtóanyaga/