Világbajnokság előtt – Kovács Alexandra

Hamarosan útra kel a magyar válogatott a Bahrainben megrendezésre kerülő IMMAF Világbajnokság helyszínére. A válogatott tagja Kovács Alexandra is!


Kétszeres Európa-bajnokként vág neki az első amatőr MMA Világbajnokságának Kovács Alexandra, akit az utazás előtt még pár kérdés erejéig megszólaltattunk.


ellenfelem.hu: - Időben – mondhatni korán – elkezdtétek a felkészülést. Hogy épült fel a VB-t megelőző időszak?


Kovács Alexandra: - Igen, augusztus elején elkezdtük a hangolódást, hogy az (erő-) állóképességemet visszaállítsuk, mire a technikai edzések szeptemberben elkezdődnek. Kaptam egy új konditermes programot, ami egy 8 gyakorlatból álló köredzést és egy súlyzós edzést tartalmazott. A köredzés annyira durva volt, hogy az elején végig csinálni se tudtam, abba kellett hagynom. Akkor még egy kör végrehajtása volt a cél majd két kör, minél jobb időre. Minden időeredményemet rögzíteni szoktam, hogy lássam, mennyit fejlődök hétről-hétre. Csak érzékeltetésképpen (és saját motiválás céljából, mert a verseny előtti utolsó köredzés még hátravan  ):



A felkészülés elején egy kört 12-13 perc alatt tudtam csak megcsinálni. Két hete már 4 kört csinálok és mindegyik 9 perc alatt van, a legjobb időm 8:31 volt. A felkészülés végéhez közeledve jó visszalapozni, hogy haladtunk lépésenként, amíg ahhoz a bizonyos formához elértünk. Ez persze egy elég gyötrelmes út, de ettől érzem, hogy mindent megtettem azért, hogy magabiztosan állhassak a ketrecbe.


A konditermes edzések szeptembertől kiegészültek technikai edzésekkel is, heti négy alkalommal. Ezek az edzések arról szóltak, hogy a kombinációkat bővítsük, gyorsítsuk, leviteleket gyakoroljuk, különböző pozíciókban eredményesen dolgozzunk és, hogy gyakoroljuk a „falmelót”. Különösen örültem, hogy versenyezni is volt lehetőségem a ZBK Kempo Eger kupán, NoGi versenyszámban és ketrecben sparringolhattam Bélik Tímeával, Fábián Melindával és finn edzőtársukkal. Ezúton is köszönöm nekik a lehetőséget! Sajnos a félkészülés hevében sikerült edzőm, Palotás Ferenc bordáját egy fékezhetetlen térdeléssel megzúznom, így ő egy időre, mint edzőpartner kiesett. Szerencsére Kockás Dávid segítségére egész felkészülés alatt számíthattam, ezt köszönöm is neki!


e.: - A formád nyilván a szokásos módon kirobbanó. Szellemileg mennyire megerőltető hónapokon keresztül egy adott célra koncentrálni, miközben a fáradtság és olyankor a sérülések is nehezítik az edzéseket?


K.A.: - A forgatókönyv most már mondhatom, hogy majdnem mindig ugyanaz. Az elején csak egy célom van az, hogy jobb legyek magamnál. Ez ilyenkor még azt jelenti, hogy fejlődjek edzésről-edzésre, javuljon a teljesítményem. Majd később mikor ezt a célom úgy érzem elértem, már csak az számít, hogy megtegyek mindent, amit tudok, ne maradjon hiányérzet bennem és küzdjek jól.


Mindig vannak kisebb mélypontok a felkészülés során, hiszen sűrű a napirend: munka, edzéstartás, edzés és még mellette a fogyasztás is, ami mindig stressz faktor. Aztán szépen lassan hozzászokom, és beáll a rendszer. De a verseny előtt 1-2 héttel jön az igazi mélypont, amikor felfogom, hogy milyen kihívás előtt is állok. Ez most is így volt, de most egy kisebb sérüléssel is párosult. Ilyenkor időt kell hagynom, amíg a képességeim és a magabiztosságom egymásra találnak és rendbe jövök. Majd elkezd kialakulni a küzdeni akarás érzése. Jelenleg itt tartok most. Túllendültem a mélypont hetén. Kezdem össze szedni magam testileg és fejben is!


e.: - Kétszeres Európa-bajnokként a komoly esélyesek közt tartanak számon a Világbajnokságon. Ami azt jelenti, hogy ellenfeleid nyilván megkettőzött erővel mindent megtesznek majd, hogy legyőzzenek. Felkészültetek erre is?


K.A.: - Nyilvánvalóan nagyobb figyelmet szenteltek nekem a felkészülésük során, de ez különösen nem befolyásolta a miénket. Mert mi mindig elsősorban a saját hibáink javításán és a technikáink fejlesztésén dolgozunk. És, ha ezt sikeresen tesszük, akkor tulajdonképpen mondhatjuk, hogy erre is felkészültünk.


e.: - Ha már az ellenfeleknél tartunk. Feltérképeztétek a mezőnyt? Akadnak ismerős arcok?


K.A.: - Igen, három lánnyal, az írrel, az olasszal és a finn Anette Österberg-gel küzdöttem már, akire idén is külön készültünk. De rajtuk kívül mindenki más ismeretlen még, hiszen 13-an vagyunk a súlycsoportban, ami rekord mennyiség az eddigi 7-hez képest.


e.: - Most már a célegyenesben vagytok, szombaton indulás és hamarosan újra ketrecbe lépsz a világ legjobbjai ellen. Mik járnak a fejedbe ilyenkor?


K.A.: - Az, hogy induljunk már!! Szeretnék kiszakadni az itthoni teendőkből és csak a versenyre koncentrálni.


e.: - Kötelező megkérdeznünk, hogy milyen eredménnyel lennél elégedett a Világbajnokság után?


K.A.: - Úgy érzem a forma most jobban el lesz találva, mint Szófiába. Onnan a győzelem ellenére hiányérzettel jöttem haza, most elégedetten szeretnék! Bárhogy is alakul, egy a lényeg, hogy jót küzdjek!


Erre a versenyre rengeteg segítségre volt szükségünk, és ezért nagyon hálásak vagyunk a BioTechUSA-nak, a Respect-nek, a Kismészáros Kempo SE-nek, a Zen Bu Kan Kempo-s sporttársaknak, Havas-Sághy & Partners Law Office-nak, a Bogyóka Tejboltnak és Mindenkinek, aki hozzájárult, ahhoz hogy kijussunk az IMMAF által szervezett Amatőr MMA Világbajnokságra!


Köszönjük!


e.: - Köszönjük mi is, és sok sikert kívánunk a Világbajnokságon! 

A jövő héten rajtoló IMMAF Világbajnokság minden fontosabb magyar érdekeltségű eredményéről portálunkon olvashattok majd! Szurkoljunk együtt a magyar lányoknak!