Győztes tendenciák - Éltető Daniella IFMA aranya

Jelen cikkünk Éltető Daniella IFMA aranyának rövid története. Daniella 2011-es taskenti, Anastasia Vasileva elleni mérkőzése során kis hazánk első IFMA aranyát nyerte el, mely 5 éven át egyedülálló eredmény volt, ráadásul mind a mai napig ez az egyetlen női IFMA aranyunk!

[caption id="attachment_17805" align="aligncenter" width="504"]Éltető Daniella IFMA aray illusztráció /képünk illusztráció/[/caption]
Előzmények

A 2011-es év igen mozgalmasra és rendkívül eredményesre is sikerült Éltető Daniella karrierjében. A Kempo Karate Világkupa megnyerése után behúzott egy IFMA Európa kupa ezüstöt, egy IFMA Európa-bajnoki aranyat (szintén első magyarként), majd jött a WAKO Kickbox Low kick és a K-1 VB arany.


Így érkeztünk el a 2011-es taskenti megmérettetéshez, mely a WAKO verseny után mindössze 1-2 héttel került megrendezésre. Daniella ráadásul 60kg helyett 63.5-ben indult, sarkában édesapjával és edzőjével, Éltető Péterrel, valamint Rehák Györggyel.



Tendenciák

Vasileva többnyire az egyszerű helyzetek, akciók felismerésében jó volt. A kellően nem előkészített akciókat mindig felkészülve várta, a nem elég hihetően előadott félrevezetéseknek nem ült fel. Többnyire azonban az egész mérkőzés során hátrányba vagy nem megfelelő pozíciókba hozta magát lábmunkájával és majdnem mindig horgokkal próbálkozott az egyenes ütések helyett.


Több ütésváltásnál nyitva hagyta testét, fejét, nyakát, aminek végül meg is lett az eredménye. Sokszor előkészítetlenül támadott. Lábmunkája és ütőtechnikája alapvető hiányosságokat mutatott végig, gyakran pedig teljesen kibillent egyensúlyából is.


Nem egy akciónál belépéskor kezeit leengedte, nem egyszer egy vonalba kerültek lábai, mely lehetetlenné tette, hogy komolyabb erőt tegyen a technikák mögé. Ütésekkel közelharc-távban egyikük sem volt igazán hatékony.




[caption id="attachment_17802" align="aligncenter" width="504"]Éltető Daniella IFMA arany 1 kép Vasileva megint teljesen kibillen. Jobb lábán szinte semmi súly és olyan pozícióba kerül, ahonnan sem erősen, sem hatékonyan nem lehet dolgozni.[/caption]

Daniella – nagyon helyesen – főleg egyenes technikákkal támadott, válaszul Vasileva köríves csapásaira. A kezdeményezés végig inkább az ő oldalán volt és bár a távolság megítélésével mindegyik menetben voltak problémái helyenként, a közelharc akciókból és összekapaszkodásokból általában jobban jött ki.

Daniella első komolyabb sikerei a köteleknél adódtak. Vasilevának itt szinte egyáltalán nem voltak válaszai, de védelme is elégtelennek bizonyult. A kötelekhez kerülve sikerült először leküldeni és a végén a köteleknél is ért véget a találkozó.


Az apróbb taktikai hibáktól eltekintve, Daniella többnyire helyesen ismerte fel a nyitányokat, pontosabb és agresszívabb volt, kevesebbszer hagyott nyitányt védelmén és egy-egy félresikerült találat mögé rögtön újabbakat fűzött.




[caption id="attachment_17803" align="aligncenter" width="504"]Éltető Daniella IFMA arany 2 kép A felemelt lábbal itt még Vasileva levegőben lévő lába támadható lett volna, amitől egyensúlyát vesztette volna vagy a két kezet kitartva apróbb lefogásra is lehetőség volt.[/caption]

Amit kicsit hiányolni lehet utólag, hogy sokkal több lábrúgásra lett volna szükség, ill. a kezdeti siker után a köteleknél törekedni kellett volna jobban tolókkal, a menekülő útvonalak elvágásával és agresszióval minél inkább ide, ill. a sarokba terelni Vasilevát.


Szép győzelmünk marad ez a mai napig! Nézzük a meccset!


https://vimeo.com/251030692