Pillanatképek - Kazushi Sakuraba

A pillanatképek sorozatunkból nem maradhat ki természetesen a japán legenda, Kazushi Sakuraba sem, a Gracie-vadász!

Kazushi Sakuraba lead



Kezdetek

Ha MMA-legendákról esik szó, igen hamar szóba kerül Kazushi Sakuraba neve, akit a japánok számára karizmatikus egyénisége, agresszív, kockáztatni merő stílusa és több Gracie felett aratott győzelme igazi MMA szupersztárra tett a sport hőskorában.


Az 1969-ben született Sakuraba a pro wrestling, azaz pankráció rajongójaként nőtt fel és még az iskolában, az első adandó alkalommal csatlakozott a birkózó-csapathoz. Az érettségi után letett a pro wrestling karrier ötletéről, helyette egyetemi birkózásban versenyzett, ahol bár komoly fejlődést ért el, a nagy sikerek többnyire elmaradtak.


Mikor az egyetemi tanulmányai és birkózó-karrierje 1993 körül a végéhez közeledett, leszerződött egy pro wrestling szervezethez, ami azonban '96-ra tönkrement. Átütő sikerei nem voltak, de rengeteg catch wrestling technika ragadt rá. Valamikor ekkortájt, még a pro wrestling időkben találkozott a Brazil Jiu-Jitsu-val is. Még nem is sejthette ekkor, mennyire jól fog jönni neki ez a tudás!



A Gracie család


Egyszer csak feltűnt a színen az UFC. Ken Shamrock az amerikai szervezet első gáláján elbukott Royce Gracie ellen, közben a család két másik tagja, Rickson és Royler a japán Vale Tudo gálákon arattak domináns győzelmeikkel.


Sakuraba UFC meccse úgy jött, hogy a szervezet Japánban rendezett gálájára kerestek embereket. Pár nappal előtte szóltak csak neki, hogy be kéne ugrania a nehézsúlyúakat felvonultató tornára. Sakuraba az UFC tornán a Carlson Gracie alatt fekete öves Marcus Silveirával került össze.


A helyi szemek mind rászegeződtek. A bíró hibája miatt a meccset leállították, majd átrakták későbbre, így Sakuraba még aznap este, 4 perc alatt subolhatta ellenfelét. Ekkor hívták meg az akkoriban alapított szervezet, a PRIDE FC következő gálájára.



A PRIDE FC

Kazushi Sakuraba entry


Royler és Rickson rettegett volt Japánban, a Gracie család pedig veretlen volt évtizedek óta. A PRIDE 1999-ben rakta össze végül a helyi sztárt Royler Gracievel. Ekkor kezdődött a „Gracie-vadász” legendája.


Saku a meccsen lefáraszotta Roylert, végül pedig a karját is eltörte volna, ha a bíró nem lép közbe. A győzelemmel Kazushi Sakuraba azonnal sztár lett a helyi küzdősport-körökben.


A PRIDE Open Weight GP 2000 tornára aztán a Gracie-k benevezték a három UFC-t is megnyerő Royce-t, hogy revansot vegyenek. Egyedi szabályokhoz ragaszkodtak, így többek között nem volt időkorlát sem. Ez végül aztán visszafelé sült el, mert a Gi-ben küzdő Gracie-t Sakuraba teljesen lefárasztotta.


Másfél óra után Rorion, Royce testvére bedobta a törülközőt! Megszületett a „Gracie vadász” cím és Kazushi Sakuraba világszerte ismert lett az MMA rajongói körében.


Kazushi Sakuraba vs Royce Gracie I.


A Gracie-k ekkor Renzo-t, a család tán legjobb MMA harcosát vonultatták fel, akivel Sakuraba a PRIDE 10 gálán találkozott. Renzo bokszolt, birkózott és az egészet egy agresszív egyvelegben egyesítette a jitsuval.


Egy szoros első menet után Renzo a másodikban állva Saku háta mögé került, aki viszont elkapta egyik karját a csuklónál. Amikor ki akarta pördíteni maga mögül a brazilt, eltörte a karját, ezzel megnyerve a meccset.



A kihasznált legenda

[caption id="attachment_18018" align="aligncenter" width="504"]Kazushi Sakuraba vs Ricardo Arona /A Ricardo Arona meccs volt az egyik legbrutálisabb ütközete/[/caption]

Kazushi Sakuraba ezen a ponton élő legenda lett. A sport csúcsát jelentő Gracie-k ellen 3-0 volt a mérlege, ráadásul kettőt ebből subbal nyert. Rajongók tömegei álltak mögé és a PRIDE legnagyobb sztárja lett, amivel egyébként a szervezet csúnyán vissza is élt a későbbiekben.


A nagyjából 2000-ig tartó sikerszéria pont emiatt soha sem ismétlődött meg. Sakuraba népszerűsége egyre nőtt, a PRIDE pedig összerakta Wanderlei Silvával (később többször is), Quinton „Rampage” Jacksonnal, CroCop-val, Antônio Rogério Nogueirával, Ricardo Aronával.


Saku 2001-2005 között legtöbbször vesztett, sokszor csúnyán kiütötték és nagyon megkárosították egészségét. A lényeg a nagy show és a sok pénz volt a PRIDE-nak.


Kazushi Sakuraba HOF póz


Már a PRIDE összecsuklása után, 2007-ben ismét összecsapott Royce Gracie-vel, aki azonban a meccs utáni dopping-teszten megbukott. Valódi revánsot 2010-ig nem tudtak venni rajta, amikor is Ralek Gracie pontozással nyert ellene. Ekkori mérlege azonban már 2-6 volt és hamarosan, 2015-ben vissza is vonult.


Bár soha se lett bajnok, a sport rajongóinak körében – mind MMA-ban, mind a pankrációban – igazi ikonná vált. A PRIDE legnagyobb sztárja volt, aki semmitől se riadt vissza és minden helyzetben a végletekig küzdött. A Metamorison 2014-ben döntetlent csinált Renzo Gracie ellen bjj-ben, majd 2016-ban az első Rizin gálán Wanderlei Silva ellen.


Az UFC 2017-ben beiktatta egy díjátadó keretében a sport nagyjainak csarnokába.


https://youtu.be/s8k_JRTCCB0