Judo Felnőtt OB - Nagy csaták és meglepetések

Szombaton Kecskeméten, a Messzi István Sportcsarnokban rendezték meg az idei országos bajnokságot, amely igen fontos állomás volt az augusztusi budapesti világbajnokság miatt: aki jól szerepel, annak még van esélye kiharcolni a válogatottba kerülést (amint ismeretes, Magyarország az egyéni küzdelmekre nemenként kilenc-kilenc judóst nevezhet, de a mieink a csapatverseny során is szeretnének jól szerepelni.

[caption id="attachment_15967" align="aligncenter" width="504"] fotó: judoinfo.hu[/caption]

A hírös városban a riói olimpikonok közül Joó Abigél, Csoknyai László és Cirjenics Miklós lépett tatamira, előbbi kilencedszer lett bajnok, Csoknyai László aranypontos csatában múlta felül a korábbi Eb-bronzérmes Ungvári Attilát, Cirjenics Miklós pedig a döntőben igen fordulatos, parázs küzdelemben győzte le legnagyobb hazai kihívóját, Fogasy Gergőt. Az egyesületek csatájában végül a KSI SE lett a legsikeresebb, négy döntőse is volt, közülük kettő diadalmaskodott. Az éremtáblázatra 22 klub került fel, a legtöbb érmet (nyolcat) a BHSE gyűjtötte be, az aranyérmekből 10 egyesületnek jutott.


A 60 kilogrammosok között az U23-as Eb-ezüstérmes Szabó Csaba imponáló magabiztossággal szerezte meg a hazaiak számára az aranyérmet, 2015 után másodszor állhatott fel a dobogó legfelső fokára. A 66 kilogrammban a harmincegy esztendős Burján László már a hetedik bajnoki aranyérmét nyerte meg, a 73 kilósoknál Szabó Frigyes megvédte bajnoki címét. A 90 kilogrammban a korábbi junior-világbajnoki bronzérmes Vér Gébor lett a bajnok, második felnőtt aranyérmét szerezte meg. A nehézsúlyúaknál Demeter Bendegúz Kaposvárra vitte a bajnoki címet, 2013 után másodszor lett Magyarország legjobbja ebben a súlykategóriában.


A nőknél a 48 kilósok között egy nagy visszatérő, a korábbi junior és ifjúsági Eb-ezüstérmes Erdélyi Lilla lett a bajnok, pályafutása során már harmadik alkalommal. Az 52 kilogrammban a bajai Knetig Emőke a tavalyi csapatbajnoki arany mellé immár az egyénit is begyűjtötte. Az 57 kilósoknál megismétlődött a tavalyi finálé, csakhogy ezúttal Kovács Kitti és Balogh Daniella csatájában előbbi bizonyult jobbnak. A 63 kilogrammban a tizenhét esztendős győri Szilli Nóra lett az első, a 70 kilósoknál Lőrinc Renáta aranypontos csatára kényszerítette a junior és ifjúsági világ- és Európa-bajnok, ifjúsági olimpiai bajnok címvédőt, Gercsák Szabinát, ám végül a miskolci lány nyakába került az arany.




[caption id="attachment_15968" align="aligncenter" width="504"] fotó: judoinfo.hu[/caption]

A 78 kilogrammban a tatabányai Salánki Evelin vazarival vezetett már a kétszeres Európa-bajnok Joó Abigél ellen, de nem sokkal később a KSI SE csillaga ipponnal vetett véget a küzdelemnek: Pánczél Gábor tanítványa immár a kilencedik magyar bajnoki címénél tart! A nehézsúlyban a tizennyolc esztendős Szigetvári Mercédesz pályafutásának első felnőtt bajnoki címét szerezte meg.


/Részletes eredmények a judoinfo.hu oldalon/