Kötélmászás küzdősportolóknak

A kötélmászás egy igen hatékony és viszonylag olcsó módja a teljes testet megdolgozó programoknak. Hogyan építhetjük be, hogyan használhatjuk okosan a kötelet programunkba? Nézzük!

kötélmászás lead


A kötél nagy előnye, hogy viszonylag rövid idő alatt igen sok gyakorlatot hajthatunk rajta végre, melyekkel teljes testünket átdolgozhatjuk. Szinte megszámlálhatatlanul sok variáció van a gyakorlatokra, melyeket még tovább lehet "fűszerezni", kombinálni, azonban mi az alapokkal együtt összesen tízet mutatunk most nektek!


Alapvetően a gyakorlatok nem igényelnek sok magyarázatot, annyit mindenesetre hozzá lehet tenni tanácsként, hogy az első leginkább kezdőknek van, akiknek a húzódzkodás (rúdon és/vagy gyűrűn) már jól megy.


A kezdő pozícióban fontos, hogy a kötél közel legyen hozzánk, majd egy kicsit ugrunk (hacsak nem javítottunk már jelentősen emelkedésünkön egy másik programmal), ahogy felnyúlunk és elkapjuk a kötelet. A kezeket pár centire kell tartani egymástól és minden ugrásnál váltogatni őket. Tehát az egyiknél a bal kéz van feljebb, a másiknál pedig a jobb.


Kezdőknek az ugrás és megkapaszkodás nagyon jó a kezük, ill. szorításuk megerősítésére, amire szükségük is lesz a kötélmászás gyakorlásához. Ha ezt túl soknak érzed (valami fáj, szúr, stb), kezdhetsz úgy is, hogy a kezeid a kötélen vannak, és csak utána ugrasz.


De jó lehet a második gyakorlat is a megerősödéshez, hiszen itt a lábunkkal kicsit rásegíthetünk a húzásra, ezáltal pedig a teljes mozgástartományt jobban kihasználhatjuk. Itt lábujjhegyen, majdnem guggolva kezdünk, a csípőnk hátrébb a kötéltől és a könyökeinket közel kell tartani egymáshoz a húzáskor.


Csak annyira használd a lábaid, hogy rásegíts a húzásra és húzd magad olyan magasra, ahogy csak bírod. Találd el a ritmusod és váltogasd a kezeid is! Kötélre fel!


https://www.youtube.com/watch?v=v_tf16u75zM