Ökölvívó EB - Harcsa Zoltán elődöntős

Az elődöntőkhöz érkezett a harkivi Európa-bajnokság, ahol Magyarország Harcsa Zoltán révén képviselteti magát.


Harcsa 2013 után újra felléphet a dobogóra! A döntőbejutásért az azeri  Kamran Saksuvarly lesz az ellenfele. Évekig Kazahsztánban élt, és ott edzett, 2016 elején nyerte el az azeri állampolgárságot. A bakui világkvalifikáción szerzett szerencsés 5.helyével jutott el Rióba, az olimpiára. Ott harmadik lett, miután az elődöntőben kikapott attól a kubai Lopeztől, aki Harcsát verte ki az első fordulóban és később meg is nyerte az olimpiát. A 25 éves azeri bajnokot jól ismerhetik a magyar szakemberek is, 2016-ban ezüstérmes volt a Bocskai Emlékversenyen. Harcsa eddig még nem találkozott az azeri versenyzővel. Mindkét országnak csak ők az egyedüli képviselői az érmesek elit társaságában.


Zoli az elődöntője előtti napot délelőtt sétával és pihenéssel töltötte, délután kocogott, rendezte a súlyát. Balzsay Károly szövetségi kapitány szerint a gyorsaság és a fittség lesz az elődöntő mérkőzés kulcsa. Pihentség szempontjából nincs különbség a két öklöző közt, mert mindketten erőnyerőként kezdtek.


"Harcos, éles bunyóval megoldható a döntőbejutás, főleg ha az elején Zolinak sikerül megtalálnia az ütőtávot." - mondta Balzsay.


A MÖSZ a Harcsa-medálon kívül azt is számon tarthatja, hogy összesen három versenyzőnk vívta ki magának az augusztusi  VB-n való indulás jogát.


Az Eb-n 19 nemzet öklözői szereztek érmet (ugyanannyi, minta legutóbbi Eb-n Szamakovban), azaz a 40 részt vevő országnak  csaknem a fele. Messze kiemelkedik a sorból Anglia 8 érmessel, őket a házigazda ukránok követik hattal.


/A MÖSZ sajtóanyaga/