Pénteken rajtol az ökölvívó Európa-bajnokság

Pénteken kezdődik az ukrajnai Harkivban a férfi elit ökölvívó Európa-bajnokság. Az Eb helyszíne a 3000 nézőt befogadó Lokomotív Sport palota lesz, ahol 2010-ben az Európa Kupát rendezték meg.

[caption id="attachment_13879" align="aligncenter" width="504"] Harcsa Zoltán a riói Olimpia után ismét bizonyítani akar. /fotó: MTI/AP/Frank Franklin II/[/caption]

Az Eb egyben kvalifikáció is az idei világbajnokságra, a súlycsoportok első nyolc helyezettjei szerepelhetnek majd Hamburgban. A magyar csapat kedden elutazott Harkivba. Balzsay Károly szövetségi kapitány még az indulás előtt foglalta össze a versenyzőivel kapcsolatos gondolatait.



- Hogy tekintesz vissza az elmúlt közel fél év munkájára?

- Változatlanul úgy látom, hogy jó úton indultunk el, a srácok felvették azt a ritmust, amit elvárok tőlük és ami a későbbi sikerek felé vezet - mondta Balzsay Károly szövetségi kapitány. Természetesen én sem vagyok tökéletes és mindentudó, így néha előfordultak kanyarok, sőt zsákutcák is, de ilyenkor hamar korrigáltunk. Ezek az esetek elsősorban edzésmódszertani, edzéspedagógiai kérdéseknél jöttek ki, de a felkészülésünk egészére nem voltak kihatással.



- Több változás is történt a csapat életében, Bacskai például profinak állt, így kikre épül a válogatott?

- Szerencsére azért vannak húzóembereink ma is. Elsősorban Harcsa Zolira gondolok, aki még mindig fiatal, de már két olimpiát is megjárt. A tapasztalatával a jó irányba képes tolni a gárdát. Olyan példamutató edzésmunkát végez, hogy a fiatalok mennek vele. Néhány részsiker nagyon feldobta Vadász Andrist és ők ketten együtt egy olyan magot alkotnak, amely viszi magával a többieket.


Közvetlenül ott áll mögöttük a már Eb éremmel rendelkező Csóka Nándor és Hámori Ádám is. Kovács Richárd idén nagy fejlődésen ment keresztül, a mai amatőr ökölvívás stílusát figyelve és a mai bírói felfogás mellett az ő bokszával van esély az eredményességre. A kis súlyúak, Virbán és Szaka hamar bele fognak erősödni a felnőtt mezőnybe és ha még nem is ezen az Eb-n, de a következő évtől már az átlagosnál jobb szereplést várok tőlük.



- A +91 kg-ban és a 60 kg-ban nincs magyar induló.

- Igen, a világutazó Bernáth többnyire Görögországban tartózkodik és most nem vette célba ezt az EB-t. Sajnos már nem először fordul elő, hogy nem áll a rendelkezésünkre. A tokiói út elején járunk, rövidesen tisztázni fogom vele, hogy hányadán is állunk, számíthatunk-e rá. A másik lyukas súlycsoport a 60 kg, miközben ott három Eb szintű versenyzővel is rendelkezünk. Az olimpiát is megjárt Varga Miklós sajnos már nem tudja vállalni a fogyást a 60 kg-ba. A Bocskain sem indult és másutt sem, hogy igazán a látókörbe kerülhetett volna.


A másik az idén Bundesliga aranyérmes Gálos Roland kiírta magát a válogatottból, idehaza nem indult versenyen, márpedig az alapvető válogatási feltétel. A harmadik Könnyű Richárd, aki Egert hátra hagyva Debrecenben bukkant fel. Ott úgy fogadták mint a saját gyereküket és ennek megfelelő ajánlatot is kapott, de ez is kevés volt. Úgy tűnik, hogy elveszett az ökölvívás számára. Nagyon fájó ez a helyzet.



- Önmagukhoz képest mennyit fejlődtek az Eb-re kiutazott válogatottak?

- Harcsa Zoli visszatért a riói kudarcból és a könyökműtétből. A WSB-ben meccset, a helsinki-i tornán ezüstöt, a belgrádin aranyat nyert. Mindezt nagyon pozitív előjelként foghatjuk fel. Vadász András szintén döntős volt Helsinkiben és győzelmet aratott a WSB-ben. Abban bízom, hogy túl tud lépni eddigi önmagán és képes lesz eredményes bokszot bemutatni.


Csóka Nándor súlycsoportot váltott, elhagyta az 52 kg-t. Az U 22-es Eb-n bebizonyította, hogy az ütőereje és a kondíciója adott, bár azért kell még oda egy nagyobb tömeg, de az ügyességéből semmit sem veszített.


Hámori Ádi 91 kg-ban berobbant a Bocskai emlékversenyen. A tanulmányait rövidesen befejezi és teljes mellszélességgel a bunyóra fog koncentrálni. A fiatalok még első éves felnőttek, nekik nehezebb dolguk van, de bízom benne, hogy az U 22-es Eb-n tapasztalt megszeppenést már elfelejtik és ugyanolyan harcosan verekednek majd mint korábban az ifi korosztályban.



- Mindent egybe vetve, milyen várakozásokkal utazott el a csapat a harkivi Eb-re?

- A csapat tagjaiba mindig az sulykolom, hogy ez az Eb is csak egy állomás, több ilyen vár ránk, míg eljutunk a fő célhoz, a 2020. évi olimpiáig. Csak azt mondhatom, amit a fiúknak többször is ecseteltem, azaz itt nem lesz elég a 100 százalék, itt pluszt kell nyújtani! És azt sem szabad elfelejteni, hogy dupla a tét, mert az Eb a világbajnokságra is kvalifikál, ahhoz pedig az első nyolcba kell jutni és onnan pedig már csak egy lépés az érem! Bízom benne, hogy ezt a nem kis lépcsőfokot többen is meg fogják lépni. (DD)



A csapat:

49 kg: Virbán Gábor
52 kg: Szaka István
56 kg: Csóka Nándor
64 kg: Kovács Richárd
69 kg: Vadász András
75 kg: Harcsa Zoltán
81 kg: Kovács Pál
91 kg: Hámori Ádám

Edzők: ifj. Balzsay Károly, Varsányi Áron, Alvics Gyula.
Erőnléti edző: Vörös Péter. Physio: Makocsai Sándor
Csapatvezető: Oláh Attila

Technikai értekezlet: június 15.
Mérlegelés, sorsolás, megnyitó, selejtezők első nap: június 16.
Negyeddöntő: június 21.
Elődöntő: június 23.
Döntő: június 24.
Hazautazás: június 25.

/A MÖSZ sajtóanyaga/