Birkózó EB - Két magyar arany a zárónapon

Álomba illő zárónap a 2017. évi felnőtt Európa-bajnokságon, Újvidéken. A kötöttfogásúak sztárjai, bajnokai feltették az i-re a pontot.

[caption id="attachment_17025" align="aligncenter" width="504"] fotó: MG[/caption]

A 71 kilóban Korpási Bálint öt, a 85 kilóban Lőrincz Viktor négy győztes mérkőzés után Európa-bajnok lett! A 75 kilóban Lőrincz Tamás pályafutása második bronzérmét szerezte kontinensbajnokságról, ami egyben a hatodik érme az Európa-bajnokságokat tekintve.


A nap negyedik magyarja, a világ- és kétszeres Európa-bajnok Bácsi Péter a selejtezők során búcsúzott. A magyar kötöttfogású válogatott 2 arany-, 1 ezüst- és 2 bronzéremmel, valamint 2 ötödik helyezéssel Európa legeredményesebb csapata lett!


A szombati teljesítménnyel igencsak magasra tette a lécet a kötöttfogású válogatott első fele. Vasárnap azonban négy olyan birkózónk lépett szőnyegre Újvidéken, akik korábban számtalanszor állhattak már dobogóra világversenyeken.


A 71 kilogrammosok között, újdonsült világbajnokunk képviselte hazánk színeit. A sorsolás nem alakult valami kedvezően, hiszen a 27 fős mezőny alsó ágára került Korpási Bálint, így selejtezni kényszerült. Szerencsére két nagyon könnyen verhető ellenfelet kapott az első két fordulóra. Előbb az osztrák Burgert pillanatok alatt, 8-0-ra verte meg, majd a svájci Christen ellen nagyon tartalékos pontozásos győzelemmel melegített a negyeddöntőre.


Ott, már valamivel erősebb ellenfél érkezett az U23-as Eb-ötödik török Dag személyében, Macinak azonban ő sem okozott gondot, 5-0-ra győzött, remek levitelek, Korpásitól megszokott iram jellemezte a mérkőzést. Jöhetet az elődöntő, az orosz Mancigovval szemben, aki előtte az azeri világ- és Európa-bajnok Alijevet is megverte Újvidéken. Korpási igyekezett aktívabb lenni orosz vetélytársánal, amit sikerült is abszolválnia, hiszen szinte végig ő irányította a mérkőzést. Ezt a bírók is látták, így kétszer is megintették Mancigovot, ezzel a mérkőzés hajrájában már 2-0-ra vezetett Maci. A hátralévő időben az orosz már mindent megpróbált, de Korpási állta a sarat, végül kapott egy intést, de 2-1-re is győzött, Európa-bajnoki döntőbe jutott.


Az aranyéremért folytatott párharcban a másik ágon szlovákot, szerbet, bolgárt és franciát verő fehérorosz Pavel Lijah volt az ellenfél. A mérkőzés minden perce úgy alakult, ahogyan azt Korpási Bálint és az edzői stáb eltervezte. Maci kellőképpen meghajtotta ellenfelét, ennek következtében a hat perc során kétszer is megintették Lijahot, valamint egyszer két pontért levitte őt Korpási, így állította be a 4-0-s végeredményt. Korpási Bálint tehát alig fél évre rá, hogy megnyerte a budapesti világbajnokságot, Szerbiában EURÓPA-BAJNOKI CÍMET IS ÜNNEPELHETETT!




[caption id="attachment_17026" align="aligncenter" width="504"] fotó: MG[/caption]

Eggyel feljebb, az olimpiai ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok Lőrincz Tamás ölthette magára a címeres mezt. A ceglédiek sztárjának ez volt az első világversenye a 75 kilogrammosok között, azt azonban már lehetett tudni, hogy ebben a súlycsoportban is számolni kell vele, hiszen többek között a Magyar Nagydíjon is remekelt, aranyérmes lett.


Szöcsi az alsó ágra került a sorsolást követően, ráadásul selejtezni kényszerült a finn ellen. A mérkőzés gyakorlatilag megfelelt egy bemelegítésnek, hiszen Tomi esélyt sem adott ellenfelének, technikai tussal múlta felül. A msáodik fordulóban az U23-as Európa-bajnok, junior világ- és Európa-bajnok grúz Bolkvazde ellen azonban már más volt a helyzet. Lőrincznek igencsak meg kellett izzadnia a győzelemért, hiszen akció nélküli 2-1-s (intések voltak) csatát követően emelhették magasba a kezét. Bolkvadze ütközetére nem sokra rá már jött is a remek formában versenyző Eb-bronzérmes, junior világ- és Európa-bajnok Karapet Csaljan a negyeddöntőben, aki újvidéken a szerb Nemest és a török Kust is meggyőzően verte meg.


Tamással azonban nem bírt, 4-0-s magyar győzelem született, miután Szöcsi végig hajtotta a mérkőzést, 2-0-s vezetésnél gyönyörű levitellel biztosította be továbbjutását. Következett az elődöntő, ahol a bolgár színekben versenyző, amolyan fekete lónak mondható Abdelszlam nézett farkasszemet kiválóságunkkal. A bolgár pár éve még egyiptomi színekben versenyzett, most azonban már bolgárként lepte meg Szöcsit két alkalommal is. Mindkettő két pontos levitel volt, Lőrincz sajnos sehogy sem bírt a nagyon kellemetlen arab versenyzővel, végül 4-2-s vereséget szenvedett.Tamás tehát kénytelen volt beérni az esti bronzmérkőzéssel, ott viszont “adott az érzésnek”. Kevesebb, mint három perc alatt, 10-0-nál két vállra fektette a moldovai Bradut, ezzel 2010 után ismét Európa-bajnoki bronzérmet szerzett.


A nap harmadik magyar érdekeltsége a bronz- és döntő mérkőzések során a 85 kilogrammos világ- és Európa-bajnoki bronzérmes, olimpiai ötödik helyezett Lőrincz Viktor volt. A ceglédiek kiválósága a súlycsoport felső ágán mondhatni “besétált” a döntőbe. Litván, észt és bolgár ellenfeleit sorra dózerolta le a szőnyegről. Szó, mi szó, nem voltak szép meccsek, de Viktor azt birkózta, amihez nagyon ért, teljesen felőrölte ellenfeleit, így három sima pontozásos győzelemmel az esti döntőben találta magát.


A másik ágról a számára jól ismert Eb-bronzérmes Metehan Basar jutott el a fináléig. Lőrincz az Európa-bajnoki címért akár a falon is át gázolt volna, ez már tisztán látszott a bevonulásán is. Ekkor csatlakozott hozzá a szurkoló tábor is, akik hat percen keresztül buzdították őt. Viktor tette is a dolgát, hihetetlen iram közepette 1-1-s vezetésnél jött le a szünetre. A második felvonásban viszont a török kezdett jobban, alig pár másodperc múlva kiléptette őt a zónából, Lőrincz erre azonban egy újabb kiléptetéssel válaszolt, így már 2-2-vel ismét ő vezetett. Nagyjából két perc volt hátra a mérkőzésből, amikor Viktor átesett a holtponton és a török teljesen megtört.


A finálé hajrájában kiválóságunk gyakorlatilag a szőnyegen kergette már ellenfelét, így újabb intést szedett össze Basar, tehát már 3-2 volt az állás Viktor javára. A hátralévő másodpercekben már csak megtartania kellett az előnyét a ceglédi birkózónak, ami sikerült is, 3-2-s győzelem után EURÓPA-BAJNOKI CÍMET NYERT LŐRINCZ VIKTOR! A Lőrincz-testvérek 2014 után tehát ismét érmet szereztek felnőtt világversenyen, akkor két bronz volt világbajnokságról, most egy arany és egy bronz Európa-bajnokságról!



A 80 kilogrammosok versenyében Bácsi Péter képviselte színeinket. Világ- és kétszeres Európa-bajnokunk, kétszeres olimpiai ötödik helyezettünk a súlycsoport egyetlen selejtezőjét birkózta, ráadásul nem is akárki ellen. Az ellenfél az Eb-bronzérmes, olimpiai ötödik horvát Sztarcsevics volt. Peti hatalmasat küzdött Bozsoval, ám intésekkel, 1-1-re kikapott, és mivel a horvát egy győzelem után az orosztól kikapott, így Bácsinak sajnos hamar véget ért a kontinensbajnokság.


A magyar kötöttfogású válogatott az újvidéki Európa-bajnokság szombati és vasárnapi napján tehát 2 arany-, 1 ezüst- és 2 bronzéremmel, valamint 2 ötödik helyezéssel zárt, ami egyben a csapatpontverseny első helyezését is jelentette. Magyarország 31 nemzet közül Európa legeredményesebb csapata lett kötöttfogású szakágban!


/forrás: birkozoszov.hu/