Németh Zsanett Eb-ezüstérmes

Németh Zsanett két győztes mérkőzés után döntőbe jutott a 2017. évi felnőtt Európa-bajnokság harmadik versenynapján, ahol a címvédő török Adar győzte le.

[caption id="attachment_16623" align="aligncenter" width="504"] Így ünnepelt Zsani néhány hete Szombathelyen[/caption]

Két versenyzőnknek összesen három mérkőzése volt az újvidéki felnőtt Európa-bajnokság harmadik napján. A női 75 kilóban Németh Zsanett kettőt vállalt a háromból, mindkettőt sikeresen megnyerte. Előbb a számára jól ismert (2016-ban az U23-as Eb-döntőben őt győzte le) német Anna Schellt múlta felül 2-1 arányban, majd a 2015-ös Európa-játékok, felnőtt vb-ötödik helyezett moldovai Szajenkót kellett megvernie a döntőbe jutáshoz.


A mérkőzés eleje Zsanett számára alakult kedvezően, hiszen kétszer is jól védte le a moldovai próbálkozását, mindkétszer két pontot érő mögékerüléssel kontrázta meg ellenfelét, így már rögtön az első percekben 4-0-s magyar vezetést mutatott az eredményjelző. A folytatásban kétszeres U23-as Európa-bajnokunk úgy tűnt, hogy igyekszik megtartani ezt az előnyt, ám Szajenkó egy kiléptetéssel és egy levitellel feljött 4-3-ra. Nagyjából két perc lehetett vissza, amikor az újpestiek kiválóságán már nagyon látszott a fáradtság, küzdeni tudását azonban ezúttal is megmutatva, végig birkózta a hátralevő időt, 4-3-ra nyert és pályafutása során először jutott felnőtt világverseny döntőjébe (utánpótlásban már számtalanszor sikerült neki).


A fináléban a másik ágon a fehéroroszt, oroszt és észtet is legyőző, az Európa-bajnoki címvédő török Yasemin Adar volt Németh ellenfele. A helyosztók 19 órakor kezdődtek meg, Zsani mérkőzésére nagyjából egy óra múlva került sor.


Az UTE birkózója nagyon harciasan kezdett, ám a török ötször is levitte őt az első menetben, így 2 perc 25 másodpercnél már a 10-0-s végeredményt jelezte az eredményjelző, Németh Zsanett tehát ezüstérmes lett súlycsoportjában.


Zsanett mellett a szabadfogású férfi 61 kilogrammos Molnár Józsefre is összpontosítani kellett, ám sajnos nem sokáig, hiszen a Kecskeméti TE birkózóját az azeri vb-bronzérmes Gvarzatilov 10-2-re legyőzte a súlycsoport nyolcaddöntőjében. Az azeri aztán a döntőben sem jutott be, hiszen már a négy közé jutásért megállította őt a riói olimpia győztese, a grúz Vlagyimer Hincsegasvili. Józsi tehát már a délelőtti program során búcsúzott a kontinensbajnokságtól.


/forrás: birkozoszov.hu/