Világjátékok 2017 - Szűcs Kristófért szoríthatunk

Kinyílt a világ a hazai jitsu harcosok előtt, mióta 2015-ben megalakult a Magyar Sport Ju-Jitsu Szakszövetség és 2016-ban hazánkat felvették a Ju Jitsu International Federation rendes tagjai közé.


Mivel a JJIF tagja a világ összes nem-olimpiai sportágát képviselő legnagyobb világszervezetnek, a Sport Accord-nak, a magyar jitsukák a legnagyobb világversenyekre, a World Combat Games-re és a World Games-re, azaz a nem-olimpiai sportágak kvázi olimpiájára is jogosultak kijutni.


A több mint 150 tagállam éves szinten 5 kontinensen rendez több mint 10 világbajnokságot, hogy a versenyévad végén a világranglistán legmagasabb pontszámot elért harcosok legyenek a világbajnokok. A rangos versenyek Tájföld, Franciaország, Németország, Lengyelország, Olaszország, Szerbia, USA, Dél-Amerika és Abu Dhabi helyszíneken kerülnek megrendezésre. Ezek közül talán a legkiemelkedőbb az Abu Dhabi Pro, ahol több mint két és fél millió dirham az összdíjazás. A súlykategória győzelmekért például 3000 USD és az Open megnyeréséért 50.000 dollár jár a 15 napos megaversenyen. Range Rover és Jaguar autókat sorsolnak ki a torna résztvevői között.


A ju-jitsu lassan elérheti a nemzetközi tenisz és golfgálák díjazási színvonalát? A fejlődés töretlen. A nemzetközi szövetség a NOB-al egyetértésben megpályázta a 2024-es olimpiára való bekerülést. Akárcsak a karate 2020-ban, a ju-jitsu is várhatóan olimpiai sporttá válik 7 év múlva. Sajnos nem Budapesten avathatunk majd magyar Ju-Jitsu olimpiai bajnokot, de ez a lehetőség „pillanatnyilag” sajnos politikai témaként veszett el.


A nemzetközi JJIF versenyszabályok három versenyszámban teszik lehetővé a megmérettetést.


A DUO SYSTEM összeszokott párosok által a vezetőbíró váratlan választására azonnal bemutatandó önvédelmi kombinációkból álló technikai versenyszám. Nagyon precízen, teljes gyorsasággal, erővel, ugyanakkor végtelen kontrollal bemutatandó pazar technikai tudást igényel. Hihető bemutatóknak és nem bazári színjátéknak kell tűnnie ennek a ju-jitsu elképesztően bőséges dobás és karfeszítés arzenálját bemutatandó technikai versenyszámnak.


A NE-WAZA versenyszám a klasszikus brazil Jiu-Jitsu szabályrendszeréhez illeszkedik.


A FIGHTING SYSTEM a küzdelmi számokat kedvelő küzdősportosok számára ad lehetőséget a profi megmérettetésre. Mindössze 15 másodpercig kötelező állóharc után lehet fogást felvenni, dobni, majd a földön lekopogtatással befejezni a küzdelmet., ami újra állóharcból folytatódik, a versenyidő lejártáig vagy a „full-ippon” győzelemig, azaz az állóharcban, dobástechnikában és földharcban elért 3 teljes értékű ippon megszerzéséig. Mivel az állóharcban sisakot nem és még az MMA-nal is vékonyabb seikenvédő fogókesztyűt kell viselni, az arcot elölről emiatt nem lehet támadni és oldalról is csak no-contact támadással lehet pontokat szerezni jodan magasságban, míg a testet touch- és semi contact szintig lehet gyengíteni. Low-kick nincsen, ellenben lehet lábsöprésekkel operálni. A versenyszabályokból látható, hogy nem előnyös sem röpködő lábú karate bajnokoknak, sem cselgáncs zseniknek. Úgy állóharcban, mint dobásokban és a befejezésekben is profinak kell lenni.


Magyarország friss tagsága miatt nem tudott az előző két év minden ju-jitsu VB-jén részt venni, így a 2015-ös bangkoki VB és a 2016-os wroclawi VB ranglistáján szereplő 5 magyar földharcos közül a lila öves Szűcs Kristóf szerezte a legtöbb pontot, így a nemzeti tagoknak kijáró kontinentális kvóta szerint egyedüliként képviseli a magyarokat a nemzetközi tatamin!


A Magyar Olimpiai Bizottság hatásköre alól a Nem-olimpiai sportok átkerültek a Sport Államtitkárság által önálló szervezetként megalapított Nemzeti Versenysport Szövetség égisze alá. A dr. Mészáros János ( 7. Dan shotokan karate mester, a Magyar karate Szövetség elnöke, MOB alelnök) által vezetett NVESZ érthető módon kiemelt figyelemmel tekint a küzdősportokra és minden lehetséges segítséget biztosít. Például 10 sportág több, mint 55 sportolójának minden költségét a Világjátékokon, sportöltözékeket, méret után szabott gálaruhákat, profi orvosi hátteret, az edzők ellátását és profi médiakampányt ad a szakminisztérium.


A jelenleg a Los Angelesben élő, Lucas Rocha edzőtermében felkészülő Világ és Európa-bajnok IBJJF brazil jitsu kiemelkedő versenyév előtt áll. Előbb áprilisban az Abu Dhabi Pro, majd június elején az IBJJF világbajnokság, végül július 28-án Wroclawban a World Games.


Kristóf pályafutása rövid cselgáncsos és birkózó alapozás után a ju-jitsu felé kanyarodott és Kecskeméten kezdődött Berkes László és Fekete Sándor tanítványaként, majd egyre specializálódva a hazai brazil jiu-jitsu meghonosítójaként ismert Max Carvalho mester tanítványaként lett a Zé Radiola Team profi versenyzője. Mivel a ZR Team a Magyar Sport Ju-Jitsu Szakszövetség tagja, így Szűcs Kristóf számára lehetővé vált, hogy nemzeti élsportolóként állami szinten támogatva kijuthasson a sportág legrangosabb versenyére.


A Magyar Sport Ju-Jitsu Szakszövetség kiemelt céljaként tartja fontosnak az utánpótlás kinevelését. Mivel a cselgáncs, taekwondo és karate mellett az egyik olyan küzdősport melynek egyenes útja van a legrangosabb világversenyekre, nagy perspektívát nyithat a tehetséges fiatalok előtt. Biztonságos versenyszabályai ugyanakkor kifejezetten védik a sportolók fejének ütés és KO mentes egészégét, úgy, hogy lehetőséget adnak a teljes harc, az „igazi bunyó” repertoárjának használatára. Úgy sportkarrier, mint életpályamodell szintjén lehetőséget biztosít a profi fejlődésre. A Testnevelési Egyetemen mesteredzői kurzuson túl, akár kisdoktori cím ( PhD) is szerezhető lesz ebben a sportban, ugyanakkor nem elhanyagolható tény, hogy sok egyetem tandíjmentességet biztosít a világbajnoki címmel rendelkező sportolóknak.


A MSJJSZ várja az idei évadban már beindult regionális rangsorversenyeire az összes olyan tehetséges harcost, versenyzőt, utánpótlás reménységet és klubot, szervezetet, akik szeretnének rangos nemzetközi ju-jitsu versenyeken részt venni.


A nemzetközi porondra a sportág hazai versenyrendszerében szerzett kvalifikációs versenyeken elért eredmények alapján lesz lehetőség a világszervezetek versenyeire kijutni.
Ju-jitsu sportágban a Magyar Sport Ju-jitsu Szakszövetség támogat minden olyan versenyzőt és egyesületet, aki szeretne kvalifikálni a nemzetközi szinten számon tartott, és a NOB által is elismert valódi világbajnokságokra, a Combat Games-re, Világjátékokra és várhatóan a 2024-es Olimpiára.


Jelenleg Szűcs Kristóf sikeres szerepléséért szurkolhatunk, aki ju-jitsu ne-waza versenyszámban, - 90 kg-ban képviseli hazánkat.


/A Magyar Sport Ju-Jitsu Szakszövetség sajtóanyaga/