Muay Thai tippek és trükkök: a sípcsont kezelése

sipcsont


Ha rugdostál már bármit is, tudod, hogy a csomók, duzzanatok a sípcsontodon vagy lábfejeden elkerülhetetlenek. A homlokodon vagy az arcodon is előjöhetnek egy-egy ütéstől vagy egy könyököstől, a sípcsontodon, lábfejeden pedig, amikor térdet találsz, könyököt vagy fejet. Valamilyen szinten még büszkék is szoktak lenni rá az emberek, de az ilyen sérülések visszatarthatnak a komoly edzésben. Ez pedig már nem olyan jó érzés. Valami mindig fáj, sérült. Persze az ember egy idő után hozzászokik és egyszerűen változtat az edzésén, hogy sérülten is tudjon kezdeni valamit, mégis, elég kellemetlen, hogy nem csinálhatod úgy a dolgokat, ahogy szeretnéd. Mit lehet hát tenni, hogy a zúzódások, csomók hamarabb gyógyuljanak?


Csomók és fájó pontok

Az alábbi videó nagyszerűen bemutatja mit lehet és kell tenni, hogyan kell kezelni a csomókat vagy fájó részeket, hogy minél hamarabb visszatérhess a terembe és edzeni kezdhess. Szerencsére nem túl bonyolult:


http://www.youtube.com/watch?v=ztzTmHfae-k

Pár dolog, amit érdemes észben tartani:

1. Használj jeget és nyomást az elején a duzzanatok kezelésére.

2. Masszírozd el azonnal, ha duzzanat lesz. Ha néztél már valaha is bokszot vagy MMA-t a tévében, biztos láttad, hogy a sarokban az ún. cutman az arc duzzadt részeire egy fém tárgyat alkalmaz, amivel nyomogatja, így próbálván elmasszírozni onnan a felgyűlt folyadékot. Mindig kifelé, a sérülés helyétől elfele kell csinálni. A sípcsontodon, ha valami nagyobb duzzanat lesz, ugyanezt meg lehet tenni - lehet hideg kanállal, hüvelykujjal csinálni, de akár meg is kérhetsz valakit, hogy használja a könyökét vagy alkarját és masszírozza el (szigorúan egy irányba).


Fontos még, hogy a duzzanat széleitől kell kezdeni és onnan haladni befelé. valószínűleg szükséged lesz valakinek a segítségére, mert igen csak tud fájni és nem valószínű, hogy egyedül megcsinálod rendesen magadnak. Fogvédőt is használhatsz, hogy legyen mire harapni. Nem szégyen. Nagyon fáj, hidd el. Az alábbi képen könyökkel masszírozzák ki a csomót a lábfejből.


sipcsont
3. Az első 24-48 óta után a meleg a legjobb barátod lesz. Ha valamid fáj és megkérdezel egy Thai edzőt mondjuk, hogy mit csinálj vele, 99% azt mondja majd, hogy használj meleg vizet. A meleg több vért vonz az adott területre, így pedig az gyorsabban gyógyul. Ez legalább olyan fontos, mint az első 24 órában való hűtés és nyomás használata a duzzanat leszorítására. Ne csak ülj és várj, míg elmúlik magától, mert nagyon sok ideig várhatsz! Az elmasszírozással, meleg vízzel, masszázzsal és némi balzsammal vagy olajjal (napjában többször is) nagyban felgyorsíthatod a gyógyulás folyamatát.


Nagyon fontos még, hogy a sípcsonttal meg kell várni, míg meggyógyult teljesen. Használhatsz extra sípcsontvédőt, de nem szabad a fájdalom ellenére edzeni. A "majd elmúlik" mentalitás itt komolyan árthat. Top Muay Thai harcosok mondják, hogy ha folytatod és rúgsz a sérült, fájó, duzzadt sípcsontoddal, akkor soha sem fog meggyógyulni.


A makacsabb duzzanatokról


A jeget, nyomást, masszázst, meleg vizet mind említettük, de mit lehet tenni, ha makacsabb, érzékeny, múlni nem annyira akaró duzzanatok keserítik meg életed és edzéseid? A közvetlenül a csont mellett, oldalán lévő ilyen púpok, csomók lassabban, nehezebben gyógyulnak, tovább maradnak érzékenyek. Ezekre egy jó trükk, amit gyakran alkalmaznak, hogy ráhúzzák a bokaszorítót a már fentebb leírt kezeléseken túl.


Ezt egy-egy meccs vagy edzés után - ha edzésen történik a baj - azonnal rá lehet húzni, aztán ki is nyomkodhatod magadnak, ha nincs, aki megcsinálja. Miután meleg vízzel fellazítottad a területet egy kemény, henger alakú bottal is átgörgetheted. Elég fájdalmas a dolog, de működik. Fontos, hogy jóval a duzzadt terület alá és fölé kell menni, nem csak közvetlen a csomót kell masszírozni.


A csodaszer


Vannak kenőcsök, gyógyszerek is, amik segíthetnek. Az egyik ilyen, amit több top Lumpinee harcos is használ, a Voltaren Emulgel ill. egy szájon át alkalmazható gyógyszer, ami viszont itthon nem kapható. Maradjunk a kenőcsnél. Ezt napjában többször is lehet alkalmazni, például reggel, edzés után, sparring után, stb. Természetesen érdemes orvossal konzultálni, hiszen a Voltaren diclofenac tartalmú és esetleges allergia vagy érzékenység esetén érhet kellemetlenség.