Eddie Bravo - Profil

10thplanetlogo

Bevezető

Hős, csaló, zseni - sok mindent mondtak és mondanak Eddie Bravo-ra. Tény az, hogy legismertebbé tán saját Jiu-Jitsu stílusának létrehozása tette, valamint a 2003-as, barna övesként aratott győzelme Royler Gracie fölött. Legutóbbi meccse a Metamoris 3-on Royler ellen döntetlennel végződött, azonban egyfajta bizonyíték, győzelem volt ez mégis. Erről bővebben később.


Eddie volt már minden - tizenéves kora óta zenekarokban játszott, többet maga alapított, de volt már dj sztriptíz bárban és nyolc évig az UFC szakkommentátora is.


Kezdetek

Az idén 44 éves Eddie Bravo tinédzser-korában már speed metal bandákban dobolt, aztán jött a goth/electronica korszak, industrial dolgok. Nagyon szerette a korai Nine Inch Nails-t, a rap-ben pedig nyitottsága, közvetlensége fogta meg, de a zene egyáltalán nem. ’91-ben már saját bandája volt. Különböző zenekarok és hányattatások után került Hollywoodba, ahol is évekig dolgozott dj-ként különböző sztriptíz-bárokban. Ugyan rock-sztárnak készült, de valamiből a számlákat is fizetni kellett.


Küzdősportok

Bravo belátta, hogy az életmódja mellett szüksége van valamire, ami formában tartja Először konditeremmel próbálkozott, de a gyakorlatokat unalmasnak és értelmetlennek találta. Ugyanazon a napon, amikor csatlakozott, ki is lépett. Hatalmas Bruce Lee rajongóként nőtt fel, de mivel Jeet Kune Do iskola sehol nem volt, így karatézni kezdett.


Egy szép napon aztán jött a 16 fős tornát bemutató UFC 2. Mikor Royce az utolsó ellenfelét is kopogtatta, Eddie döntött. Keresett egy iskolát és elment egy edzésre. Azonban meglepetés érte, mert ez Ju-Jutsu volt, nem pedig, amit ő keresett. Szerencsére hamar felvilágosították és tudtára adták, hogy amit ő keres, az a Brazil Jiu-jitsu és bizonyos Machadok nem messze onnan tanítják is.


Felkereste hát a Machadokat, de az edzés túl drágának bizonyult. Végül is talált egy Jeet Kune Do iskolát a közelben és inkább oda iratkozott be. Heti kétszer járt JKD edzésekre, majd amikor jobb időbeosztást kapott a munkahelyén és jobban kezdett keresni, már meg tudta engedni a bjj-t is. A JKD-t eleinte nem akarta feladni, ezért a Jiu-Jitsu-t a meglévő edzések mellé vette fel, heti egy alkalommal. Két és fél évig ment ez így, de a heti egy edzés egyszerűen nem elégítette ki igényeit.


Saját stílusa megértéséhez egyébként elengedhetetlen a Machado-szál. Mestere, Jean-Jacques Machado egy fejlődési rendellenesség miatt a bal kezén csak egyetlen hüvelykujjal rendelkezik. Emiatt amikor a bjj-t tanulni kezdte, nem tudott hatékonyan fogásokat alkalmazni a Gi-n és ún. alsó és felső horgokkal (under/over hook) kényszerült irányítani ellenfeleit. Jean-Jacques-ból egy nagyon jó Gi grappler lett, de NoGi-ben igazán az elithez tartozott. Három ADCC útján egy aranyat és két ezüstöt hozott el.


Royler és az ADCC

Eddie gyors ütemben szedte magára a tudást és hamar versenyezni kezdett. Sokat kísérletezett különböző technikákkal, így a birkózásból átvett guillotine-val is, amin módosítva azt hatékonyan tudta alkalmazni a bjj tornákon is. A brazilok ezt „Twister”-nek nevezték el, Eddie-ről pedig egy egész dokumentumfilm készült, ahol válogatva láthatjuk azon meccseit, melyeket ezzel a technikával nyert meg. De a versenyeken végrehajtott kísérletekből és egyéb megfigyeléseiből nőtte ki magát az ún. Rubber Guard is.


rogan-bravo-machado


Bravo 2002 vége felé indult az ADCC-re kvalifikáló Észak Amerikai tornán, amit nemcsak, hogy megnyert, de egy kézpénzes bónuszt is hazavitt, amit az est legtechnikásabb versenyzőjeként ítéltek oda neki. Ennek eredményeként 2003-ban Sao Paulo-ba utazott és az ADCC 65 kg-os kategóriájában indult a versenyen.


Első meccsét Gustavo Dantas ellen vívta. itt Eddie RNC-vel nyert. Következő ellenfélnek a ’90-es évek egyik legnagyobb bjj sztárját, Royler Gracie-t kapta, aki ekkoriban négyszeres világbajnok volt és kétszer az ADCC-t is megnyerte már. Royler ellen még egy pontot se sikerült senkinek szereznie addig az ADCC-n.


Bravo meglepte Gracie-t és sikerült egy háromszöget felraknia. Szinte a lehetetlent hajtotta végre. Annyira nem számított senki sem az eredményre, hogy amikor kezdtek komolyra fordulni a dolgok, a többi meccsről egyszerűen elfordult az emberek és a tv stábok figyelme. Eddie Bravo lett az első amerikai, aki egy Gracie-t kopogásra tudott kényszeríteni. A helyi sajtó nem írt róla, de a Gracie magazin ADCC-száma is mélyen hallgatott győzelméről.


[youtube http://www.youtube.com/watch?v=dhRmnNXviWQ?feature=player_detailpage]

A tizedik bolygó születése

A Royler felett aratott győzelme lökéshullámokat küldött szét a bjj világában és szinte azonnal egyfajta sztár-státuszba emelte. Az Államokba visszautazva megkapta fekete övét Jean-Jacques Machado-tól, ő pedig látva a lehetőséget, saját iskolát nyitott. Ez lett a 10th Planet Jiu-Jitsu.


Szerette volna az általa kikísérletezett pozíciókban rejlő lehetőségek világát felfedezni, de megszállott MMA rajongó is volt. Az első hét UFC-t egy kazettára préselte és a hat-hétórányi anyagot számtalanszor megnézte. Egy nap az anyagot még a munkahelyére is magával vitte... A lányok nem örültek. Ahelyett, hogy az ügyfelek velük foglalkoztak volna, mindenki - még a managerek és a biztonságiak is - a kemény meccseket nézte a nagy képernyő előtt állva.


Az első iskolát Hollywoodban a Legends MMA teremben nyitotta, ahol aztán a technikák rendszerbe foglalásának komolyabban nekiesett. A stílus sarokkövei a flexibilitás, a szokatlan pozíciók az ellenfél irányítására és subolására. Az egyik központi elem a 'rubber guard', ami a lábakon alkalmazott fogással történő irányító-pozíció.


DannyMitchellRubberGuard

A rubber guard az ún. high guardból jön, azonban Bravo olyan módon foglalta rendszerbe, ahogy előtte még senki. De az Ushiro-Gesha Gatame-t is átalakította az ún. „Twister Side Control”-ba, ez pedig szintén egy központi elem lett a növekedésben lévő stílusában. Maga a pozíció létezett a Judo-ban, de Bravo és tanítványai olyan módon alakították át és foglalták rendszerbe, ahogy a Judo soha.


Eddie Bravo első fekete-övesét 2009-ben avatta, Denny Prokopos személyében, aki az IBJJF No Gi világbajnokságon aztán bronzérmet szerzett. De több MMA harcos is megfordult vagy edz nála – Shinya Aoki, Ronda Rousey, George Sotiropoulos, Dan Hardy, Ben Saunders, hogy csak egy pár nevet említsünk.


UFC

Még Jean-Jacques Machado-nál találkozott valakivel, akit Joe Rogan-nek hívnak. Rogan a UFC kommentátora lett és segíteni tudott Bravo-nak is, hogy állást kapjon náluk. Nyolc évet húzott le a UFC-nél és végül egyéb teendői miatt maga lépett ki. A több mint 30 iskola, a család, gyerek, zenélés, szemináriumok mellé egyszerűen nem jutna már ideje másra. Mindenesetre a UFC-s munka kapcsán az első sorból nézhette a sport evolúcióját. De azt is látta, ahogy a Jiu-Jitsu rohamosan veszíteni kezdett a dominanciájából.


Gi vagy NoGi?

Eddie-t mindig is az foglalkoztatta, hogy milyen a bjj-d akkor, amikor valaki nem bjj-zni próbál veled, hanem be akarja törni a fejed. Működik ilyen esetekben is? Már az UFC előtt is kételyei merültek fel, hogy a Gi ujjának rángatása vagy a Gi megragadása hogyan is fog segíteni az MMA-ban. Bizonyos aspektusok és megközelítési módok, technikák (pl. spider guard) egyszerűen a valóságtól elrugaszkodottnak tűntek számára. A Gi-re leginkább úgy tekintett, mint egy ősi Japán ruhára, amit a brazilok megtartottak. Úgy gondolta, hogy a Gi-nek nem kéne ott lennie, és a bjj túlságosan is erre hagyatkozik.


Érvek, ellenérvek

És hogy mi a válasza a felvetésre, hogy a legjobb bjj-sek, az ADCC bajnokok mind Gi-háttérrel rendelkeznek? Nos, legtöbbjük eleve Gi-ben edz, az iskolák 90-95%-a Gi-t oktat és csak NoGi iskola nincs is. Hatalmas tömegek edzenek Gi-ben, az ADCC-n mindenki Gi-ben kezdte, így persze, hogy a top emberek is a Gi-világából érkeznek. De ha a Gi-től jobb leszel, mintha nélküle edzenél, hogy lehet, hogy a világbajnokok ennyire eredménytelenek az MMA-ban? Ha a Gi technikailag képzettebbé tenne, Royce Gracie megverte volna Matt Hughes-t, aki soha se viselt Gi-t. Véleménye szerint a birkózók azért annyira sikeresek az MMA-ban, mert hozzá vannak szokva az ellenfél extra fogások nélküli irányításához.


Machado-val egyébként a mai napig jó barátok és Bravo mestereként tekint rá. Machado véleménye az, hogy a Gi fontos szerepe, hogy lelassítja az akciót kicsit, időt hagyva a tanulóknak a gondolkodásra és arra kényszeríti őket, hogy megtanulják a technikákat. Machado elmondása szerint mindig tudja, hogy ki az, aki Gi-ben is edzett, mert azok védelmén, akik soha sem láttak Gi-t sokkal könnyebben áthatol. A guard pass olyan gyorsan történik NoGi-ben, hogy nehéz ilyen sebesség mellett a guard megtartását komolyan elsajátítani, és több időre van szükséges ehhez.


Metamoris 3

Részletes technikai elemzést a cikk keretein belül nem adhatunk, azonban íme, a várva várt meccs, a visszavágó, mely 11 év várakozás után megtörtént. A meccs szabályainak furcsaságaihoz tartozik, hogy míg Eddie nem ragadhatta meg Royler nadrágját a szabályok szerint, Royler megfoghatta az övét. A ruházatban előre meg kellett állapodni és amikor Bravo felvetette, hogy esetleg változtatna, a Metamoris-t szervező Gracie-k ügyvédekkel hozakodtak elő.


Érdemes megfigyelni, hogy Royler-t Bravo többször átfordította, side controlba került, alkalmazni tudta az ún. "electric chair" (villamosszék), a "vaporizer" technikáit (mellyel hétszer recsegtette meg Royler térdét). Ezen utóbbi egészen biztosan lerombolta volna Royler térdét, ha ízületei nem lennének az átlagostól eltérőek ill. amennyiben Bravo-n nincs Gi nadrág, melybe Royler kapaszkodni tudott.


https://www.youtube.com/watch?v=K94_9FG4VNM

Végszó

Eddie Bravo életvitele, múltja, technikái és rendszere miatt továbbra is kritika tárgyát képezi bizonyos körökben. Azonban mára tanítványai és ő maga is annyit és annyiszor bizonyítottak, hogy már tagadhatatlanok érdemei és az, hogy a BJJ univerzumához ténylegesen hozzá tudott tenni. A 10th Planet Jiu-Jitsu egy kifejlett, külön Univerzum. Eddie Bravo pedig még egy saját, submission-only versenyt is létrehozott, EBI (Eddie Bravo Invitational) néven. A rendszer és technikák komplexitása miatt annak itt részletes bemutatására, jelen cikk keretei között nem vállalkozhatunk. Érdeklődés esetén későbbi írásokban tárgyalhatjuk bizonyos technikáit, pozícióit, azonban a Youtube-on, Eddie Bravo csatornáján vagy a 10th Planet Jiu Jitsu oldalán (http://www.10thplanetjj.com/) rengeteg információt lelhetünk.