Keenan Cornelius - Bjj térdfeszítés-védelem

metamoris5-cornelius-simoes-ellenfelem


November 22-én rendezték meg ötödszörre a világhírűvé vált, ún. submission-only rendszerű Metamoris gálát. A submission-only magyarul annyit tesz, hogy a résztvevő bjj harcosok meccseiket csakis ellenfelük kopogtatásával, feladásra-kényszerítésével nyerhetik meg, ellenkező esetben a végeredmény döntetlen lesz.


A versenyzőknek mindössze egy, 20 perces menet áll a rendelkezésére, a mérkőzést vezető bíró pedig csak akkor avatkozik közbe, ha valakit ágyéktalálat érne, a szemébe nyúlnak vagy ha valaki valamilyen okból vérezni kezdene és esetleg doktori felülvizsgálatra lenne szükség. A pontos szabályokról és további kritériumokról a Metamoris oldalán, angol nyelven olvashattok.


A legutóbbi gála egyik legizgalmasabb mérkőzése a Keenan Cornelius és Yuri Simoes között zajlott. A bjj-t ismerők, követők ill. a sportot űzők között alaposabban egyik úriembert sem kell bemutatni, de természetesen elég könnyű akár utánuk nézni is, ezért itt most nem kezdenénk taglalni eredményeiket.


Egy mozdulatsor végén Keenan egy ún. kneebar-ban, a térdet célzó, azt normális mozgásatrományához képest túlfeszítő támadás kellős közepén találta magát. Sokat azt hitték, hogy baj van, de Keenan tarsolyában - sok más a bjj-t magas szinten űző mesterrel együtt - van pár trükk.


Amint Simoes megkaparintotta Keenan jobb lábát, ő kezeit a sípcsontjára helyezte. Az alábbi képen ez ugyan nem látszik igazán, pedig itt már pontosan ez a helyzet. A jobban látható kéz helyzetét az alábbi képeken piros vonalakkal jelöljük.


KeenanSimoes_1
Az átfordulás után, amikor is Simoes megpróbált találkozójuknak véget vetni, már jobban látszik Cornelius keze. A másik kéz itt sem látható.


KeenanSimoes_3


Keenan elmondás szerint mindkét keze végig a sípcsontján volt és bár ez a fentebbi képeken nem, azonban a következőn már egy fokkal jobban látszik. A sípcsontot fogó és tisztán látható bal kéztől (bekarikázva) kicsit feljebb ott volt a jobb is (egyenes vonalakkal jelölve).


KeenanSimoes_2
Ha így megragadod a sípcsontod, az ellenfél csípőjének nyomása a karodat éri először, mely az erőhatás nagy részét így elvezeti a sípcsontra, ami sokkal erősebb, mint a térdízület.


KeenanSimoes_4
Ha a térd támadásából Simoes átváltott volna a sarok ude garamival való támadására vagy összekulcsolta volna lábait és Cornelius farizmaiba nyomta volna, tán több sikere lett volna (ha megfigyeljük a videón, a lábait, térdeit sem nyomta egymáshoz eléggé).


Keenan elmondása szerint ezzel a módszerrel nagyon sokáig ki lehet húzni egy ilyen pozícióban. Bár technikailag tán nem minden stimmelt Simoes részéről, így a végtelenségig nem valószínű, hogy tartható a helyzet, de ha időt nyerünk vele és ki tudunk szabadulni, az pont elég. Sok sikert a gyakorláshoz a teremben!


http://www.youtube.com/watch?v=dFGEzjkWAxQ&rel=0