Védd magad - Mike Tyson

Mike Tyson. Számtalan könyv, film foglalkozott vele, sőt, Tyson maga is könyvet jelentetett meg életéről, karrierjéről. Sok mindent el lehet mondani az egykori nehézsúlyú bajnokról, de sok újat nem. Vagy mégis?

Mike-Tyson

Jelen írásban az ellenfelem.hu Tyson defenzív zsenijével foglalkozik egy kicsit, ugyanis sokan még mindig pusztán egy hatalmas ütőerejű bokszolót látnak benne és mást semmit. Természetesen adott volt egy szerencsés konstelláció is, hiszen Tyson ugyan alacsony volt, de adottságai, egy nagyszerű edző, – aki egyben apa-szerepet is játszott Tyson életében – és az a teljesen egyéni stílus, valamint a briliáns marketing korának legnagyobb nehézsúlyú bokszolójává tették.


Sokan azt is felvetik, hogy gyenge volt a mezőny, de elég sokszor volt az. Sajnos a nehézsúly nagyon hamar szét tud hullani. A ’70-es években tele volt nagy harcosokkal, pár évtizedre rá viszont már romokban hevert az egész.


Mindenesetre ne feledjük, Tyson-t nem kizárólagosan az ütőereje, hanem a képességei, a rengeteg edzéssel elsajátított és készség-szintre fejlesztett mozdulatok, a kötelek között mutatott intelligenciája tették azzá, akivé. A hatalmas erejű, pontosan betaláló ütések mind a nagyon kreatív lábmunka eredményei.



Nyomás alatt tartás

Tyson folyamatosan arra késztette, kényszerítette ellenfeleit, hogy görcsösen próbálják elkerülni ütéseit. Ő maga leginkább csak akkor ütött, amikor annak tényleg volt valami értelme is. A fejmozgással, a vállak mozgatásával való félrevezetésekkel a sarkokba kergette ellenfeleit, azonban az igazi csapásokat mindig akkorra tartogatta, amikor látta, hogy ellenfele beleléphet valamibe.


Az egyik ilyen pofon, a lépés után elengedett horog, nem csak neki, de többek között George Foremannek vagy a kickbox világából ismert Ray Sefonak is a kedvence volt. Cus D’amato komolyan épített korának szakmai anyagaira, így Edwin L. Haislet átfogó, bokszról írott munkájára is. Kevesen tudják, de Bruce Lee mára legendássá vált könyve, a Jeet Kune Do Tao-ja az ütés technikájáról és stratégiáról szóló részei is főleg Haislet 1940-ben íródott 'Boxing' c. könyvéből és Jack Dempsey ‘Championship Fighting’ könyvéből jöttek. Lee rengeteg stílust tanulmányozott, jegyzeteket készített belőlük és ezen jegyzeteiből állították aztán össze a könyvét halála után.


Visszatérve Tyson-ra. A tőle oly sokat látott test-fej kombinációk Haislettől eredeztethetőek. Pontosan azért, hogy valaki mindenkor nehezen eltalálható legyen, Haislet hármas kombinációinak lényege a két testütést követő fejre mért csapás, miközben a fej folyamatosan mozog. Pontosan ezt véste be – méghozzá könyörtelenül – D’amato a fiatal Tysonba, ahogy előtte Floyd Pattersonba vagy Jose Torresbe is.


Tyson-t pontosan ez jellemezte a csúcson, legjobb formájában – záporozó test-test-fej kombinációk, melyeket gyakran egy balra történő kilépés indított, egy testre mért jobb horoggal (mely egyébként Dempsey-re is kifejezetten jellemző volt). A test-test-fej kritikusan fontos a közelharcban mind a mai napig, a kilépés vagy csúszás pedig létfontosságú, hogy elkerüljük az összefejeléseket, ellencsapásokat és összekapaszkodásokat.





https://www.youtube.com/watch?v=d_kbC36JESs
Magas-alacsony és alacsony-magas


A magas-alacsony és alacsony-magas beetetések arra vannak, hogy az ellenfelem figyelmét, védelmét máshová irányítsam és aztán a védtelen részt megtámadhassam. Egy ilyen klasszikus példa a fejre mért bal horog, melyet aztán a testre irányzott bal horog követ. Fordítva pedig a klasszikus alacsony-magas iskolapéldája.




Aktív vagy reaktív




A védelem lényege - és ez nagyban megkönnyítette Tyson, Mayweather vagy éppen Roberto Duran dolgát -, hogy olyan pozícióba hozzuk magunkat, ahol szinte soha vagy csak alig kell reagálnunk. Egy nagyon jó példa erre Mayweather és Juan Manuel Marquez összecsapása. Minden kombináció után Mayweather vagy a vezető kar válla mögé bújt vissza vagy elhajolva mozgott odébb.

A hasonló védelmi manőverekkel rendkívüli módon lecsökkentheted az esélyét, hogy egy-egy támadás után telibe találjanak egy ellencsapással ill., hogy reagálnod kelljen ezekre az ellentámadásokra. Az állandó fókusz, hogy a támadásaid utáni ellentámadásokra is reagálnod kelljen és előre kelljen gondolkodnod ellenfeled ellentámadásának ellentámadására, rendkívül fárasztó. Tanulj a mesterektől!




Mint minden technikával és hasonlóakkal kapcsolatos cikkünkben, most is azt javasoljuk, hogy menjetek el egy terembe, ahol az alapokat, technikákat és egyebeket személyesen, élőben, profik felügyelete alatt sajátíthatjátok el! Így azonnali visszajelzéseket, instrukciókat, segítséget kaphattok fejlődésetekhez!


Jó edzést!