FILA Pankration World Championship 2014 – Kecskemét

Az október 23-26 közötti időszakban a világ szeme Kecskemétre szegeződik, ugyanis  az év egyik legjelentősebb sporteseményét rendezik majd meg a Messzi István Sportcsarnokban, mégpedig  a FILA Pankration World Championship-t.


10646690_519505344860993_1719094623686894731_n


A versenyre eddig olyan országok regisztráltak be, mint USA, Japán, Kanada, Oroszország, Litvánia, Ukrajna. Persze, nehéz lenne mindenki felsorolni, de talán a mi szempontunkból az egyik legérdekesebb információ, hogy Növényi Norbert olimpia bajnokunk is elindul a Világbajnokságon, mégpedig +100kg-os súlycsoportban Pankrácó Submission (Földharc) és Pankráció FreeStyle (MMA) kategóriákban! Illetve megtudtuk még, hogy amennyiben könyök sérülése engedi, akkor az indulók közt lesz Németh "Nyiba" Sándor is a Pankration Submission fogásnemben.


Ma tartották az esemény sajtótájékoztatóját, melyen Norbi indulását is bejelentették. Ezt követően értük el őt telefonon:


Four_Points_sajtótájékoztatóIMG_1




"Ez lesz az utolsó versenyem, ez egy jó alkalom most, hogy itthon, a Világbajnokságon búcsúzzak el a versenyzéstől. A másik oka az indulásomnak, hogy fel szeretném hívni rá a figyelmet, hogy 30-40 éves kor felett sem kell felhagyni a versenysporttal, bőven harmincon túl is lehet sikereket elérni,de sportolni mindenképpen kell! Természetesen nem bízom a véletlenre, komoly, több hónapos felkészülés előzi meg az indulásom. Ki szeretném még emelni, hogy hatalmas siker az országnak, hogy ilyen rangos eseményt rendezhetünk, mint ez a  kecskeméti Világbajnokság lesz!"



Norbi teljesítménye előtt csak tisztelegni tudunk, és remélhetőleg rengetegen szorítotok majd a helyszínen többször világbajnok és olimpiai bajnok sportolónknak, és a többi indulónak!


Cikkünket frissítjük partnerünk, a faceportal.hu szintén a VB-vel kapcsolatos írásával, melyben a pankrációval, mint sportág ismerkedhettek meg, illetve a holnap induló versennyel kapcsolatban is több hasznos információt megtudhattok!


A Pankráció egy világörökség részét képező harcművészet, azzal a megkülönböztetéssel, hogy az egyetlen működő harcművészet, amely ténylegesen visszavezetheti gyökereit az ókori Olimpiai Játékok idejére, azaz i.e. 648-tól i.sz. 393-ig. Elnevezése a görög „Pan” és „Kratos” szavakra vezethető vissza, amely azt jelenti „az aki mindent irányít”. Ma, a pankráció a FILA égisze alatt került kialakításra, mint egy lazább vegyes harcművészeti (Mixed Martial Arts – MMA) sportág.


Ez a sportág minden modern MMA sport alapját és eredetét jelenti, ezért döntött úgy a FILA, hogy felveszi az által támogatott sportágak közé. Habár az ősidőkben nagyon kevés korlát vonatkozott a pankráció gyakorlására, a mai sport alaposan szabályozott és az MMA sportba bevezető sportágként gyakorolható. Mivel a fej nem lehet támadás célja, a pankráció ideális minden-irányú harcművészet lehet bárki számára.


Bár a pankráció szabályok megengedik, a grappling  technikák (mint pl. dobások, feszítések és fojtások) alkalmazását, a pankráció mégis inkább az ütés-rúgásra koncentrál, mivel mind állásban, mind földön megengedett és pontok szerzésére alkalmas az ütés és rúgás. A domináns pozíciókat a pankráció szabályzat azonban nem illeti pontokkal, ezzel elősegítve egy gyorsabb ütemű küzdelem kialakulását. A pankrációt Gi-ben (és korábban endyma-ban is – tradicionális egyenruha, amely egy laza felsőből és nadrágból áll) gyakorolhatják a sportolók, együtt az engedélyezett védőfelszerelések használatával, mint pl. speciális, géllel töltött, vagy párnázott fogásra és ütésre is alkalmas kesztyűkkel és lábszárvédőkkel.


Jelentős sporttörténelmi esemény a magyarországi grappling fejlődés életében, az első nemzetközi, Magyarországon megrendezett grappling verseny, amelyet a FILA Grappling magyarországi képviselőjeként Papp Valér, a Zen Bu Kan Kempo Szövetség elnöke szervezett meg.


2010 -ben a Magyar Grappling és Pankráció Bizottságot (Hungarian Grappling & Pankration Committee) elismerte a FILA, majd úgy határozott, hogy ideiglenesen egy évre, vagy amíg a szakági szövetség meg nem alakul hivatalosan is elismeri és regisztrálja a, BUSHIDO Kempo Karate Harcművészeti Egyesületet, mint a magyarországi grappling és pankráció sportágakat kizárólagosan szervező és felügyelő önálló és független érdekszervezetet. Ettől kezdve a magyar sportolók is teljes jogúan, hivatalosan és szervezetten vehettek részt a FILA Grappling, Pankráció és Combat Grappling versenyein.


A Szövetség megalakulása egy nagyon fontos lépcsőfok a magyar grappling, combat grappling és pankráció sportok fejlődésében, amely már csak azért is kardinális jelentőségű, mert a 2016. évi brazíliai olimpián, jó eséllyel ezek a sportok hivatalosan is bemutatásra kerülnek.


Az első világbajnokságon a magyar csapat részvételét már kiemelkedő siker koronázta. Honfitársaink összesen 6 ezüst- és 2 bronzérmet nyertek, ezzel a 11 résztvevő ország csapatversenyében az előkelő harmadik helyet szerezték meg. A verseny bírói gárdáját két magyar bíró is erősítette, Nagy Máté és Papp Valér személyében.


2014-ben három hazai versenyen lehetett megszerezni a kvalifikációt a világversenyeken való induláshoz.


Az EB Ukrajnai megrendezését a szövetség az utolsó pillanatban módosította, így a magyar csapat tagjainak nem volt lehetősége a felkészülésre és a felmerülő extra költségek rövid időn belüli előteremtésére.