A siker rajtam múlik

A címet adó mondat számos helyen hangzik el, számtalanszor olvashattuk már mindannyian ezeket a szavak így egymás után. De vajon hány tényezőből tevődik össze a siker? És csupán csak a győzelmet tekinthetjük sikernek? Mit tehetek én, hogy ne maradjon el a siker?

miguel-cotto-fighter-blog-week-2

A sikerhez vezető út egy célkitűzéssel kezdődik. Ezek szerepéről már többször is szót ejtettünk portálunkon. A kitűzött célok után fontos, hogy végig is tudjuk vinni azt/azokat. Ehhez egy újabb tényező szükséges, ami a céltudatosság. Annak érdekében, hogy maximálisan kihasználd a lehetőségeidet, majd ki is hozd magadból a legjobbat versenyzőként, céltudatosan kell teljesítened, nincs kifogás.


Apró részsikerek segíthetnek abban, hogy végig megmaradjon a motivációnk, illetve a mélypontokon is ezekből táplálkozva nyerhetünk újabb lendületet. A bukástól való félelem, a lustaság vagy a tudatosság hiánya csak néhány példa azok közül, amik miatt a legtöbb sportoló elzárkózik a célok kitűzésétől.


Abban, hogy meg is maradjuk a kitűzött célok mellett segít nekünk a D.A.T.G.O. – modell, melyről már korábban olvashattatok nálunk. Mindezeket végig gondolva rátalálhatunk egy fogalomra, mely összeköti az összes szálat, ez pedig nem más, mint a céltudatosság.


Training


A céltudatos sportolóvá és bajnokká válás legfontosabb összetevője a felkészülés. A felkészülést segítő tényezők (edzés, táplálkozás, mentális felkészülés)  a céltudatos versenyzők számára az alapokhoz tartoznak. Felállítani, megfogalmazni a célokat ugyan sokkal egyszerűbben lehet, mint hosszútávon, kitartóan elkötelezni magunkat mellettük, és megtartani azokat. Ennek megkönnyítésére érdemes tehát egy rendszert felállítani, ami -órarendszerűen előre lefektetve és betartva - vonalzóként a céljaink mentén vezérel minket.


A rendszernek alapkövei lehetnek a megfelelő mennyiségű alvás, a helyes táplálkozás, az edzések összehangolása és a pihenőidő kihasználása. És még sorolhatnánk.


Fontos, hogy teljesítményünket és a pillanatnyi formánkat folyamatosan ellenőrizzük és elemezzük. Erről szintén esett szó a D.A.T.G.O. – modell kapcsán. Érdemes azt a cikket és újra átolvasni. Amikor arra keressük a választ, hogy miként tudjuk hatékonyan megvizsgálni edzésmunkánkat és a pillanatnyi formánkat, ismét egy mozzaikszóba ütközünk, ami nem más, mint a W.I.L.L.




  • Well – Fókuszálj a pozitív dolgokra, azokra, amiket jól csináltál. Horgonyozz le ezeknél a pillanatoknál és engedd, hogy az izom-memória részévé váljanak. Mentálisan tárgyald újra őket és erősítsd meg azáltal, hogy újra elvégzed őket.

  • Improve – Határozod meg, mi az, amiben tudsz fejlődni. Ha kényelmetlennek vagy gyengének érzel egy speciális területet, fogadd el lehetőségként a fejlődésre és erősítsd ezt.

  • Learned Leverage – Hozakodj elő konkrét tanulási eredményekkel, amelyek befolyással lehetnek a jövőre. A leggyakrabban azokat a területek foglalja magában, ahol megtanultál valamit magadról bizonyos esetekben és helyesen hajtottál végre technikákat.


Persze, egy ilyen rendszer felállítása egy beépítése az életünkbe és mindennapjainkba nem órák alatt születik meg. Többször megesik, hogy rajtunk kivülálló okok miatt kell eltérnünk az előre felállított napirendünktől, ami kihatással van/lehet az edzésmunkánkra is, viszont a céltudatosságok ilyenkor sem szabad elveszíteni és szem elől téveszteni.


A bajnok nem születik, a bajnokot meg kell teremteni!