Bírói szemmel - interjú Laczkó Balázzsal

A küzdősportok és ezen belül az összecsapások fontos résztvevője a bíró és a bírói tevékenység. Ők azok a személyek, akikre végig ugyanolyan teher nehezedik, mint akár a versenyzőkre. Jó vagy rossz döntéseiken nem egyszer mérkőzések vagy épp bajnoki címek múlnak.


bazsi_ketrec


A hazai bírók közül (főként a kevert harcművészetekre fókuszálva) Laczkó Balázs aktivitása kiemelendő. Balázs a K-3-as időszaktól indulva napjainkra a HFC főbírójává vált, emellett több szervezetnél is rendelkezik bírói végzettséggel, a Szegedi Küzdősport Klub Grappling szakosztályának vezetője. Ha ideje engedi, akkor még az aktív versenyzést sem hanyagolja.  Nemrég pedig egy komoly szakmai továbbképzésen vett részt Papp Valér mellett. Erről, és az elmúlt évek tapasztalatairól is kérdeztük.


ellenfelem.hu: - Papp Valérral közösen részt vettetek egy bírói továbbképzésen. A tanultakból integráltál-e valamit esetleg már a  bírói munkádba?


Laczkó Balázs: - Mindenfélekeppen jó volt a képzés, a már meglévő tudásanyagot átismételni, illetve más szervezettől lévő bírókkal a kritikus pontokat átvenni, részletezni. Egyelőre minimális változásokat építettünk be az itteni szabályrendszerbe. Jövőre viszont az „egyesített szabályrendszerből” több módosítás is be lesz iktatva, amelyek nem csak a versenyzőkre, hanem a pontozókra és a bírók tevékenységére is kihatnak majd. A prágai út a nemzetközi kapcsolatok építésének szempontjából is fontos volt.


e: - Évek óta vezetsz itthon mérkőzéseket, kíséred végig a magyar küzdősportot minden sikerén és hullámvölgyén. Miben fejlődtünk a legtöbbet az évek során szerinted?


L.B.: - Közel 10 éves tapasztalatom alapján azt látom, hogy ez a hullám elég magasra tud felcsapni. A versenyzők fizikai és pszichikai felkészültsége sokat fejlődött az évek során, ez az, amit a legjobban meg lehet figyelni a gálák során. Egyre több kisebb városban rendeznek különböző küzdősport rendezvényeket, ami egyértelműen a népszerűség növekedését jelenti.


e: - Bírói szemmel mikor mondható nehéznek egy mérkőzés szerinted?

L.B.: - Véleményen szerint, az amatőr mérkőzések jelentik a nagyobb kihívást bírói szemmel. Sokszor előfordul, hogy elragadja őket a lendület, és olyankor nagyon oda kell figyelni, mert hamar becsúszhat egy-egy szabálytalanság akaratlanul is. A profi mérkőzések ilyen szempontból is másak, ott inkább a „csibészségre” kell nagyon odafigyelni. A kezdés előtti utolsó mondatom épp ezért mindig az, hogy tiszta, korrekt meccset szeretnék látni!




[caption id="attachment_10085" align="aligncenter" width="503"]Laczkó_Balázs Fotó: HFC[/caption]

e: - Hogy készül bíróként egy-egy gálára?

L.B.: - Gála előtt mindig van szabályegyeztetés a bírókkal és a pontozókkal. Hiába van 2-3 havonta gála, fontos az apróbb részletek gyakori átismétlése. A szövetségnél vannak bizonyos időközönként bírói továbbképzések és tanfolyamok, ami szintén a tudásanyag átismétlését és az új dolgok megismerését szolgálja.


e: - Egyre több Európában is a női MMA mérkőzés. Más szemmel mérlegel a bíró, amikor egy mérkőzés beszüntetéséről dönt egy kritikus helyzetben? Úgy értem, hogy hamarabb dönt-e esetleg a beszüntetés mellett egy adott szituációban esetleg?

L.B.: - Bár nem igazán női sport, de nekem nincs különösebb kifogásom vagy előítéletem ezzel kapcsolatban. A ketrecben csak amatőrt és profit különböztetek meg. Aki a ketrecbe belép, az tudja, hogy mit vállal. A versenyzők egészségének védelme nemtől függetlenül a bíró legfontosabb feladatai közt szerepel. 


e: - Melyik volt a legemlékezetesebb  mérkőzésed, amit vezettél?

L.B.: - Sok emlékezetes mérkőzést vezettem már eddig a pályafutásom során. Nehéz is lenne ezekből kiemelni akár egyet is. Inkább csak neveket említenék. Balla Tomi, Soltész Laci, Imre Zsolti, Polgár Ádám, Zathureczky Zsolt. Az újhullámból Furkó Laci, Borics Ádám, Nagy Fruzsi, Vincze Lilla. És még sorolhatnám nagyon sokáig. :)


e: - Köszönjük!


Balázs munkásságát nyomon követhetitek a www.mmareferee.eu oldalon, és természetesen ő is ott lesz a ketrecben a HFC következő gáláján is december 12-én Budapesten! Figyeljétek oldalunkat a fontosabb információkért!