Az árnyékolás szerepe a birkózásban

árnyékolás képe



Árnyékolás. Leggyakrabban állóharccal kapcsolatban merül fel e fogalom, ill. az ilyen stílusokat képviselő harcosoktól láthatunk az árnyékolással kapcsolatos, a technikát csiszoló videókat, de oldalunkon mutattunk már nektek egyedül végezhető, tulajdonképpen tehát árnyékolásnak nevezhető grappling drilleket is. Ezúttal a birkózás kerül sorra!

Van értelme egy birkózónak árnyékolni? Jó ez valamire vagy csak az idejét vesztegeti? Ahogy azt fentebb leírtuk, az árnyékolás itt is a technika tökéletesítésére, bizonyos dolgok csiszolására alkalmas, csakúgy, mint az ökölvívás, muay thai vagy egyebek kapcsán.


A tökéletesítés tehát előfeltételezi azt, hogy a technikád jó, van mire építeni. A partnerrel való edzés majdnem mindig jobb, de az árnyékolásnak igenis meg van a maga helye itt is.


Akárcsak ökölvívás, muay thai, kickbox vagy bármi más esetén, fontos, hogy az alapokat megfelelő körülmények, egy vagy több edző, szakember alatt sajátítsuk el. A jó technika jobb lesz, a rossz azonban bevésődik. Tartsuk ezt észben, mielőtt tovább haladnánk!


A szóló drillek során - mint amilyen az árnyékbirkózás is - a technika, a mozgás, a mozdulatok hatékonysága fejleszthető. Mivel tökéletesítésről van szó, jobb, ha különösen lassan végezzük a gyakorlatokat és nagyon odafigyelünk a testtartásunkra! Lesz még időd gyorsítani később, ha minden tökéletesen megy már.


A legjobb tán, amit az árnyékolás során tehetünk, gyakorolhatunk, hogy tartsuk az alapállást mozgás közben. A legjobb idő erre pont a kemény, súlyokkal végzett edzés után lehet. Beállíthatod a telefonodon a stoppert és hajrá. Ha fáradtan menni fog, frissen egészen biztosan könnyű lesz!


Alapvetően a pozíció, a mozgás és az alapállás a minden, így az árnyékolás során fontos tényleg odafigyelni arra, hogy alacsonyan maradj és stabil legyél. Tartsd egyenesen a hátad, miközben mozogsz és képzelj oda egy tényleges ellenfelet. A lentebbi videó tanácsain túl gyakorolhatsz egy kis képzeletbeli harcot a kezekkel, szintváltásokat, blokkolásokat, előkészítéseket, sprawl-t.


Az alapállásod tartása már csak azért is fontos, mert a helyes alappal még fáradás, ill. fáradtság esetén is kevesebb energiát veszítesz és az ellenfeledet is megtévesztheti. Ha az alapállás tökéletes, akkor lehet, hogy nem is vagy fáradt?


Végül, de nem utolsó sorban - mit tehetsz még? Kérdezd meg az edződ! Addig is nézzük a videót, ahol az amerikai Cary Kolat, egykori szabadfogású, szép sikereket begyűjtő versenyző és edző ad pár tanácsot az árnyékolásra vonatkozóan!


https://www.youtube.com/watch?v=AdU9T_YldUA